Najdi forum

Lep pozdrav! Mene že vrsto let muci več zadev glede nase familije. Moja mama se je pred kakimi 10 leti “zapustila” tako na zunaj kot na znotraj, skrbi jo še samo da se bo lahko hvalila. Enkrat je res prijazna in ustrezljiva, včasih pa me nadere za prazen nič V bistvu ne vem, kaka je. Vse sem delala tako kot je ona dejala, nikoli nisem smela nikamor it, če pa je kak sorodnik reku, če kam ven hodiva s sestro, je pa mama rekla, ja sej morjo mal ven hodit. Halo? Potem..sošolke je spraševala o mojem uspehu, ocenah, kontrolkah, tu ina tam me je poniževala, vse kar sem si jaz zaželela (taborniki,..) vse je blo brez veze. Tako sem postala totalno izolirana in asocializirana. Ok pustmo to, moj glavni problem: Imam še eno sestro, ki je ne vem zaradi česa imela kot majhna punca histerične napade, še sedaj se takoj razjezi, če ji kaj ni prav. In tu je spet mama, mama sestri vse ugodi, sam da se sestra ne bi razjezila, in kričala. Sestra je enkrat v jezi mami tudi že rekla: Kdo pa si mislis da si…Ampak mama ji še kar popušča, češ kako uboga je. Bom še en primer navedla. Mama je nedolgo nazaj podarila sestri en gsm, svoje darilo , in zdaj je oče mami kupil novega. In jaz sem zadnjič mami rekla, naj zdaj ne daje več novega telefona naprej. Ampak mama mi je zabičala, kaj sem tako brezobrazna, saj lahko sestro ujezim???? Kdo ima zdaj prav. Res je, da je bila sesra že v bolnici, zlom in izpah roke,…AMPAK, da ji daje tako potuho. Mene mama vedno pokliče, ko je kaj za delat, sestra pa noge v luft in dela po svoje. Oče nič ne reče, on itak živi že v sanjskem svetu. Jaz ne vem več, kaj je prav, moj fant zelo pritiska name, kakšne nore odnose imamo v družini ampak jaz sem razdvojena, sploh ne vem kaj je prav. Enkrat sva gledala eno videokaseto na kateri je sestrakot majhna nekaj pela, in ko je sestra to videla, je ponorela, rekla mi je prasica, mama pa je sam zraven gledala, pa tiho sestri rekla, ja kako pa govoriš in tako je zopet ostala nekaznovana. V bistvu je mama bila tiho, sam mal se je za glavo primla. A vseeno ji še vedno daje potuho, za vse pa sem jaz kriva, ker je 21-letnica uboga, mormo ji vse ustrect, ce ne se bo revica ujezila. Moj fant noče bit več pri nas, ker pravi, da nas ima sestra vse za norce. Če pa jaz kaj sestri rečem, kaj ostrega, me že mama nadere, naj sestro pustim pri miru.
KAJ NAJ NAREDIM?????????????????????????????????? Glavo mi bo razneslo od pritiskov vse naokoli. Pa prosim za nasvet, hvala

Spoštovana Melanija,

sestra je že kot otrok ugotovila šibko točko vaše matere in vzvod, s katerim dosega zaželjeno. Z vašim načinom protesta (dopovedovanje zaslepljeni materi ali neobvladani sestri) ne boste ničesar dosegli. Poskusite se čim prej osamosvojiti (študij, služba) potem bo vaša beseda morda (ni nujno) imela kaj večjo težo. Upam, da vas spoštuje vsaj vaš fant!

Osebna izkušnja – bila sem na drugi strani – kot mlajša sestra (3 leta razlike) in podobne težave. Bila sem obravnavana kot razvajenka, da se mi v vsem ugodi in da mi nikoli nič ni treba delati. Ni treba poudarjati, da sva bili s sestro nonstop skregani…
Potem sva enkrat ugotovili, da mama dejansko vsaki govori druge stvari. Sicer resnica, ampak popačena (saj vemo kaj se da s tonom, prizvokom in drugačnim zaporedjem besed narest). Jaz sem bila razvajena, ker naj bi mi doma stregli od spredaj in zadaj, ona pa je dobivala več denarja, ker je že živela od doma s prijateljico…
Njej je govorila, da se takoj razjezim, če mi kaj ni všeč. Meni je govorila, da naj sestro pustim pri miru in naj ji nič ne povem, ker se bo sigurno spet drla in očitala…
In kolikor so naju obravnavali za problematične, da se skoz kregava, se je na koncu izkazalo, da je mama problematična… midve sedaj že obe živiva s svojimi družinami in se dobro razumeva… o tistih časih se pa ne pogovarjava, ker se napol počutiva kot zmanipulirane in veva, da je bilo ogromno prepirov odveč.

Ne vem kako je s tvojo sestro – sto ljudi, sto čudi. Samo poskusi, da ne boš na vse gledala iz negativne strani. Če ji je dala mobitel – ne očitaj tega, ne obremenjuj si živcev s tem – ni vredno enega mobitela.
Če si kazalu fantu njeno kaseto kako je kot majhna pela, pomisli, da ji je bilo mogoče res neprijetno da to kažeš naokoli. Ne pravim, da je prav, da ti je rekla da si prasica, ampak ljudje se zmerjamo z miljon stvarmi in pogosto padejo ven take besede. Sestrski dvoboji so pa sploh lahko hudi od prasic do kurb…

Poglej kaj dobiš ti in če ti res ne dobiš nič od staršev.
Poglej na pozitivne strani odnosa z mamo (če se s sestro res ne moreš razumeti) – če te pokliče, da prideš kaj narest, mogoče pomeni, da ti to bolje narediš, da rada s tabo dela, da se rada s tabo pogovarja..
Če je sestra res problematična, jo bo slejkoprej to usekalo nekje v pravem življenju. če je že v družini zavita v vato, ker v službi je ne bojo gledali, da se tako obnaša…
Ti se raje koncentriraj nase – da urediš svoje življenje, da se osamosvojiš… če je ona 21, potem se ti verjetno bližaš koncu faksa – to pomeni, da boš šla kmalu od doma in začela samostojno življenje in se ti s tem ne bo treba več ukvarjati. Če ji pa mama pa ata pustita tako, naj se pa onadva ukvarjata z njo…

Lep pozdrav,

Melita

Hvala za odgovora, Melita, podoben primer imava, ampak kot si ugotovila, se osamosvojujem, ampak tisti občutek varnosti in zadovoljstva pa nikoli ne bom občutila, moram priznati, da mi starša zelo pomagata pri študiju, sedaj delam diplomo in sem večino časa zdoma, saj sta ful vredu, ampak v določenih primerih mama ne deluje primerno, ampak to je pa pol spet to, začaran krog, hvala še enkrat!

New Report

Close