kdaj prvič k ortodontu
Spoštovani!
Imam sina, ki bo junija dopolnil 7 let. Pri 2 letih je imel v vrtcu nezgodo, kjer je prišlo do udarca v zobe – zgornji enici sta bili zelo poškodovani, poleg tega tudi desn zg. dvojka. Od takrat smo bili stalni “gostje” pri fantkovi pedontologinji, zdaj ko pa je v prvem razredu, pa so ga prestavili k šolski zobozdravnici. Stalnih zob ima 7 – obe zg. in sp. enici, zg. desno dvojko in obe sp. dvojkici. Skrbi me zaradi zg. desne enice, ki je izrasla višje od sosednjih zob in je tudi malo bolj desno zamaknjena kot bi bilo normalno. Ostali zobki so vsaj na pogled v redu. Zanima me kdaj bi bilo smiselno prvič obiskat ortodonta. Naša zobozdravnica se okoli tega ne izjasni, ampak mi smo pripravljeni vsaj na prvi pregled iti tudi samoplačniško. Ne bi pa rada, da bi hitela in pregled opravila prezgodaj, še manj pa, da bi bili prepozni in bi zaradi tega zdravljenje bilo daljše.
Najlepše se Vam zahvaljujem za Vaš čas in odgovor ter Vas lepo pozdravljam, Mojca
Spoštovana!
Razumem vašo skrb glede sinovih zob. Naj vas potolažim, da so pri starosti dveh let zasnove stalnih zob v čeljustni kosti postavljene še precej visoko, tako da poškodba mlečnikov le v težjih primerih vpliva na njihov razvoj. Niste sicer opisali naravo poškodbe pri vašem sinu, vendar pišete, da so zobki normalne oblike, skrbi vas le položaj desne enojke, ki se vam ne zdi pravilen. Vsekakor ni potrebno na vrat na nos hiteti k ortodontu, saj izraščajoči zobje, takoj ko prodrejo v ustno votlino, mnogokrat kažejo “čuden” položaj, potem pa se kar nekako uvrstijo. Prepustite odločitev o napotilu k ortodontu svoji zobozdravnici, ki je za to usposobljena in stanje pri vašem sinu najbolje pozna, saj je brez pregleda takole na daleč težko z gotovostjo reči, ali je pri vašem sinu ortodontsko zdravljenje že potrebno ali ne. Vsekakor sinovi zobozdravnici zaupajte svoje strahove in ji zastavite vprašanja, ki vas begajo. Prepričan sem, da vam bo rada odgovorila in vas upoštevaje poškodbo vašega sina pravočasno napotila k ortodontu. Srečno!