Naslovnica Forum Duševno zdravje in odnosi Družina Starševstvo in vzgoja kdaj polenta in čežana

kdaj polenta in čežana

Zanima me, kdaj ste svojim malčkom začele dajati polento in kdaj čežano? Imam petmesečnega dojenčka in sem mu danes pripravila čežano in ker jo nisem sladkala (povsod piše nobenega sladkorja!) je bila čist brez okusa in jo seveda ni jedel, samo kisal se je. Ali je narobe če čisto malo posladkam, saj tudi juhico, ki jo skuham, malo posolim, ker dugače je pa res brez okusa. V mami paparici sem našla recept za čežano s cimetom. A cimet se pa lahko da, saj ima po moje bolj močan okus kot sladkor. Mogoče kompliciram, ampak res ne vem, kako je s tem. Prosim za kakšen nasvet! Hvala in lahko noč!

Ti kar malo sladkaj! Jaz sem tudi, ker drugače ni hotela jesti. Polento pa sem ji prvič skuhala pri 5 mesecih.

Mislim, da mu lahko daš čežano, vsaj jaz sem mu tudi dajala pri petih mesecih. Res pa je, da čežana ni čežana, če ni sladkana. Jaz sem jo vedno sladkala in jo z veseljem poje. Pa dodala vse ostalo kot mora bit, tud cimet. Čim manj komplicirej pa bo. Tudi solit moraš, sicer tudi juhica ni dobra. Vse kar je treba soliti in sladkati kar soli oz. sladkaj, le malo manj, kot zase. Lp Tanja

Moj pa je vse brez sladkorja in brez soli.Pa vodo pije.
Pa nismo iz Šparte.)))

Jaz se držim nasveta moje pediatrinje pa tudi vse moje prijateljice počnejo tako: nič sladkorja in nič soli do enega leta! Zdi se mi, da to ni kompliciranje, temveč skrb. Problem s kiselkastim jabolkom rešiš s slajšimi jabolki oz. s cimetom. Saj ni bistvo v moči okusa, temveč v sestavi sladkorja, ki ni priporočljiv za nikogar, kaj šele za majhne želočke. Jas se poslužujem tudi rooibus čaja. Z njim zalijem vse kar pripravljam moji dojenčici in tako dobi hrana boljši okus. Tudi zelenjavo kuham na tem čaju, ki ima veliko mineralov in vitaminov. Ravno danes sem ji poleg zelenjave ponudila tudi polento, stara pa je pet mesecev in pol.
Sicer pa ji dodajam veliko zelišč (bazilika, peteršilj, zelena, timijan…) kar bistveno izboljša okus hrane.

Dober tek vsem malčkom!

Jaz pa mislim, da še ni pripravljen na uvajanje goste hrane. Mi smo začeli šele pri 6,5 mes in takoj je sprejela vse, kar sem ji dala. Sem zagovornik počasnega uvajanja in absolutno nobenega sladkorja, soli… Prepričana sem tudi, da bo otrok takrat ko bo pripravljen, z veseljem jedel nesoljeno in nesladkano. Vse ostalo so le naši predsodki in stvar navade. Otroku se niti sanja ne, da je zelenjava lahko tudi slana in če jo skuhaš na soparniku in odličen okus. In zakaj bi sadju, ki ima že tako dovolj svojega sladkorja, še dodajali navaden bel, rafiniran sladkor pred katerim nas zdravniki ves čas svarijo.

Zdravo prehranjevanje je priučena veščina in le zakaj bi morali otroke že takoj navajati na grehe odraslih?

lahko sladkaš z glukozo. Kupiš po 100g v apoteki (kot sladkor v prahu).

Mislim, da dodajanje sladkorja sadju hudo škoduje.
Pred leti sem imela v rokah neko knjigo, naslova se žal ne spomnim, bila pa je o hipoglikemiji. Moja razlaga bo bolj laična, ker se ne spomnim vsega točno. Prosim, naj kdo dopolni mojo razlago.
Če začnemo naša prebavila navajati na sladkor, se le-ta “polenijo” za pridobivanje sladkorja iz živil ki jih uživamo. Navadimo jih na hitro prebavljiv sladkor, in ko koncentracija upade, naše telo ne zmore sproti pridobiti dovolj sladkorja iz ostale hrane. Ker čutimo ta primanjkljaj sladkorja, sežemo na hitro po nečem sladkem, da potešimo željo. Učinek pa je spet kratkotrajen. Skratka, na dolgi rok se to zagotovo pozna. Dokler je v vaši moči, navadite otroke na zdrav način prehranjevanja.

Preberite si knjigo Hoces biti zdrav, proc s kuhinjskim loncem. In zacnite hraniti svoje uboge otroke z zivo hrano kot je sadje, zelenjava( zeleni sadni smootiji, idealno za malcke), orescki, semena, kalcki,… najvec pa sadja, saj bo tko dobil najbolj kakovosten sladkor fruktozo, za katerem dojencek hrepeni. Starsi pa raje kot, da bi raziskali resnico o prehrani in hrani nasploh, kupujejo umetne praske in kuhajo hrano in s tem ubijejo vso zivljenje v njej in s to “hrano” in umetnimi dodatki stradajo vse kar se tice razvoja pri otroku..ne pa take lekarnarske fore, kaj jih hocete na kemijo navlect predn sploh zacnejo zavesto svet dojemat okoli sebe…zato pa vsi zivijo v iluziji, da je meso potrebno jesti zaradi proteinov in vitaminov…absurd, kako naj dobimo vitamine iz mesa, ce so pa vitamini ziveci encimi, ki prezivijo do 48-50*C . Torej meso je samo kos materiala, ki nas nasiti ne da pa nobenih hranil in strukture nasemu telesu, ki potrebuje zivo hrano in ne zivalskih trupel.
Dajte pred otroka jabolko in piscanca…. Ce se je igral z jabolkom in pojedel piscanca vam kupim nov avto danes (:
Raje si kupi u apoteki ti mind booster, bos pol pametnej razmislu

Aja mem grede…str sm 26 in ze 6 let brez mesa…2 leti presnojedec… in sele sedaj vidim kaj sem zamujal in pogresal svojih 20 let ;zivo hrano(:
Prej sem bil vedno nekaj bolan prehlajen ,…. zadnje par let ne vem vec kaj pomeni slabo pocutje. Zivi in pusti ziveti.
“Ce ne jes zive hrane to pomeni, da umiras.”

New Report

Close