Naslovnica Forum Duševno zdravje in odnosi Psihologija in psihiatrija Psihiater odgovarja Kdaj (po depr.&paniki) za volan???

Kdaj (po depr.&paniki) za volan???

Pozdravljeni,
svoje diagnoze do potankosti niti ne poznam, vem samo, da sem oktobra lani prvič obiskala psihiatra zaradi pojava neznosnih stanj (napadi panike-to mi je povedal psihiater, omotica, nezmožnost koncentracije, nemogoča nestrpnost, občutek, da bom omedlela, strah pred nečem- ne vem- čem, nezmožnost odločanja, sprememba obrazne mimike, nejasnost relacij- sodelavec, prijatelj, sorodnik, strah pred izgubo kontrole- da bi lahko komu ‘brezzavedno’ ali pa zavedno- brez občutkov- kaj naredila, sprememba glasu- vsaj dozdevalo se mi je, da moj glas ni več moj…)
Bilo je zelo hudo.
Predpisali ste mi Seroxat. Hudi stranski učinki. Preživela.
Skratka, moje počutje po petih mesecih je neprimerno boljše, no, ja, še se pojavijo občutki -včasih prazne glave in včasih prenatrpane… in še kakšna nevšečnost…
Bistveno pa je tole:
Ker sem prvo neprijetno izkušnjo doživela v avtu kot voznica, se seveda bojim, da bi se mi zadeva ponovila- občutek, da sanjam, da gre vse prehitro, da sem ‘gospodar na cesti’ , torej, da so življenja pešcev v mojih rokah, da lahko samo en nekontroliran pritisk na plin, bistveno spremeni situacijo…
Bojim se!!!
Ja, v prejšnjem tednu sem v spremstvu svojega fanta le naredila nekaj km po neprometni cesti, ampak za volanom sem se počutila zalo nestrpno- nisem vedela, v katero točko pred sabo naj gledam, vse je letelo…(pri 60km/h!!!!!)
Nekoč sem bila pa tako spretna in neustrašna voznica…
Je temu kriv mogoče vpliv antidepresivov?
Hvala!
Lep pozdrav!
Mot

Spoštovana Mot,
citiral vam bom izpisek iz navodila, ki ste ga dobili v škatli z zdravili in sem vam ga povzel tudi ob predpisu zdravila:Klinične izkušnje so pokazale,da zdravljenje s paroksetinom ni povezano z okvaro kognitivnega in psihomotoričnega funkcioniranja.Kot pri vseh psihoaktivnih učinkovinah je treba bolnike opozoriti, naj bodo pozorni na svojo sposobnost vožnje in upravljanja strojev.
Če prav v nobenem od virov, ki jih imam na voljo, ni opisane takšne težave, kot ste jo navedli , vam priporočam, da ne sedete za volan, če se dne počutite dobro, to velja seveda za vse možne razloge ,ki bi to povzročali.O vaših pripombah bom poročal proizvajalcu zdravila.

New Report

Close