Najdi forum

Kdaj je aparat plačljiv?

Pozdravljeni,
že nekaj let nosim snemni zobni aparat (zgoraj, ker sem imela sprednje zobe preveč naprej in spodaj, ker sem jih imela preveč skupaj). Sedaj pa sem začela opažati spremembe na zgornji levi strani. Tretji zob se pomika navzven, drugi pa navznoter in navzdol. Ortodontka mi je izdala napotnico za parodontološki pregled, v tem času pa mi je predlagala aparat, ki bi mi “držal” tretji zob, da ne bi lezel še bolj ven. Vendar pa bi bil ta aparat plačljiv, pa me zanima zakaj? Z zdravljenjem namreč nisem končala, ampak redno hodim na kontrole že nekaj let, saj še vedno nosim snemni aparat. Najlepša hvala za odgovor in lep pozdrav.

Spoštovana Manca,
žal ti na vprašanje ne znam odgovoriti. Če redno hodiš na kontrolne preglede, se držiš navodil ortodonta in gre pri tebi za nadaljevanje ortodontskega zdravljenja, ne vidim razloga, zakaj bi morala sedaj nek aparat plačati. Obstajajo določeni aparati, ki jih zdravstveno zavarovanje ne krije, vendar si navedla premalo podatkov, da bi lahko ocenila, ali gre v tvojem primeru za kaj takega. Svetujem, da prosiš svojega ortodonta za razlago, zakaj bi morala ta dodaten aparat plačati in za kakšen aparat pravzaprav gre. Lep pozdrav!

****************************************** Stanka Herman, dr. dent. med. spec. za čeljustno in zobno ortopedijo http://www.ortodont.info/

Hvala za odgovor. Ja, na kontrole hodim nekje 1 – 2x na leto, torej zdravljenja nisem zaključila. Pozabila sem omeniti še to, da sem stara 23, ortodontka pa mi je dejala, da je aparat plačljiv, ker sem stara preko 22. Kaj več nisem spraševala, saj nisem bila prepričana kaj je na tem. Znesek, ki bi ga morala plačati za ta snemni aparat naj bi bil okoli 80€.

nova
Uredništvo priporoča

Spoštovani,
svetujem, da se za natančen odgovor na vaše vprašanje obrnete na Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije. Lep pozdrav!

****************************************** Stanka Herman, dr. dent. med. spec. za čeljustno in zobno ortopedijo http://www.ortodont.info/

Pozdravljeni,

zanima me, ali smo študenti še upravičeni do brezplačnega ortodontskega zdravljenja. Pri ortodontu sem bila že vodena in nosila tako zvezdice, kot tudi kasneje snemljivi aparat. Ta je zdaj že poškodovan (tista steklo-keramika v sredini je odlomljena), zobje pa so spet “šli po svoje” in aparata ne spravim več gor. Snemljiv aparat sem dobila pred cca 6 leti. Sem upravičena do novega ali ne? Pri ortodontu že nekaj let nimam več rednih kontrol, vendar se ne spomnim, da bi podpisala karkoli o zaključku zdravljenja.

Hvala za odgovor in lep pozdrav

Spoštovani,
glede na zapisano ocenjujem, da je bilo aktivno ortodontsko zdravljenje pri vas zaključeno. Po zaključku aktivnega ortodontskega zdravljenja s fiksnim ortodontskim aparatom pacient praviloma dobi aparate za vzdrževanje pridobljenega stanja in ima z naslova obveznega zdravstvenega zavarovanja v obdobju vzdrževanja pravico do kontrolnih pregledov pri ortodontu še nadaljnja tri leta. Potem se obravnava zaključi. Mnogo pacientov kljub temu še več let po tem občasno nosi retencijske aparate, saj se zavedajo, da je to edino zagotovilo, da ne bo prišlo do neželjenih premikov zob. Če z aparati lepo ravnajo, praviloma ti tudi ostajajo ustrezni in nepoškodovani. Lep pozdrav!

****************************************** Stanka Herman, dr. dent. med. spec. za čeljustno in zobno ortopedijo http://www.ortodont.info/

New Report

Close