Naslovnica Forum Zdravje Splošno Družinska medicina Kateri antidepresiv?

Kateri antidepresiv?

Spoštovani, lepo prosim za nasvet!

Sem 42-letna ženska, ki imam cel kup težav. Posledično sem v zadnjih nekaj let v depresiji. Obrnila sem se na psihiatra, ki mi je predpisal kot prvo zdravilo Cymbalto, ki bi ugodno vplivala na več mojih težav. Ampak, ker zaradi neznosnih migren občasno vzamem Imigran (ki je kontraindiciran pri sočasni uporabi zaviralcev serotonina), sem bila v dilemi ali naj sploh začnem jemati zdravilo. Potem sem dobila Amyzol, toda tudi tukaj lahko preberem da so določene omejtive. Amyzol naj med ostalim, naj ne bi jemali bolniki s kronično sinusno tahikardijo, ki jo zdravim z beta blokatorjem. Najbolj se bojim možnosti serotoninskega sindroma.
Imigranu se enostavno ne morem odpovedati, ker so moje migrenske atake preprosto ubijalske, me zanima, ali SPLOH obstaja kakšen antidepresiv, ki se lahko jemlje v navedeni kombinaciji? Ali smo migreniki obsojeni na doživljenjsko depresijo?

Od zdravil jemljem: propranalol 2×1/2 zaradi tahikardije, 4-5 mesečno 50 mg tabletko Imigrana, ki mi prekine napad, ter občasno kakšen Bonifen, zaradi menstrualnih krčev.

In kako prav zaprav pride do serotoninskega sindroma? Ali je vzrok le v prevelikem odmerku tega zdravila, ali pa je razlog v kombinaciji zdravil? Namreč, če je dovoljeni odmerek Amyzola do 150 mg dnevno, če bi jaz jemala predpisanih 20 mg dnevno, ali lahko potem 50 mg Imigrana enkrat na teden, lahko povzroči serotoninski sindrom?

Psihiatrinja mi je svetovala prenehanje jemanja Imigrana (kar pri meni ne pride v poštev) in sočasno jemanje propranalola še naprej, zaradi tega, ker to zdravilo tudi zvišuje pri meni itak visoki srčni utrip).

Torej, trenutno ne jemljem nobenega AD, čeprav sem hudo potrta in bi resnično rabila lajšanje težav.

Prosim lepo, če mi kaj svetujete.

Iskrena hvala in LP!

Spoštovani!

Kljub vsem omejitvam bi se odločil za amyzol v odmerku 10 do 40 mg na dan. Serotoninski sindrom se pojavi, ali pa ne in niti ni tako zelo odvisen od odmerka. začniti z 10 ali 2 x 10 mg.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Pregovor: "Eno jabolko na dan podi zdravnika stran."

Prisrčna hvala za hiter odziv in Vaš nasvet.

LP

New Report

Close