Naslovnica Forum Zdravje Ginekologija Nosečnost in obporodno obdobje katere pralne plenice izbrati?

katere pralne plenice izbrati?

Pozdravljene!

Sem v sedmem mesecu nosečnosti in se odločujem med plenicami za enkratno uporabo in pralnimi penicami. Glede na dosedanje znanje me ZELO mikajo pralne plenice, vendar saj veste kako je – vsak ponudnik hvali svojo robo. Prosim za mnenja, prednosti, slabosti, izkušnje … Ne morem se tudi odločiti katero firmo izbrati. Nekje sem zasledila, da so Racmanke boljše kot Štrokljine. Uporablja katera Wonderoos-ove? Mi katera priporoča še kakšno drugo firmo? Zanima pa me tudi kakšne izkušnje imate z uni pleničkami? Niso novorojenčku ˝prevelike˝? Se vam zdi, da se je vaš otrok dobro počutil takoj po rojstvu in kasneje po letu in pol v pleničkah enake velikosti?

Zdravo,

jaz sem kupila ta dva kompleta

http://www.tviga.si/KOMPLETI/View-all-products.php

A si kupila GroVia KOMPLET? Mene pa zanima kako si zadovoljna in ali so za celotno plenično obdobje. Na koliko se perejo, koliko časa sušijo…

Pozdravljena malisoncek10!

Tudi mi smo proti koncu 7 meseca (PDP 30. sept) in doma ze kak mesec cakata 2 skatli pralnih planick.
Po nekaj dnevnem/tedenskem razmisljanju in raziskovanju kaj nabaviti (to, da bodo pralne, sem vedela ze precej casa), sem ze odlocila za sledece:

http://www.littlelamb.co.uk/itemdetl.php/itemprcd/BNK400

Narocila sem ‘ta velik’ paket – 40 kom, kar je 20 st. 1 in 20 st. 2 + dodatki (prekrivne hlacke). Za vse skupaj (in postnino iz UK) sem dala 393 E, kar se mi zdi zeloooooooo ugodno, glede na to, da sem v BC dan predj kupila BumGenious-ke po 22 E.

To stevilo menda ze popolnoma zadosca, ampak sem se vseeno odlocila se za tele

http://www.tviga.si/Plenice/Pop-In-AIO-Multi-Pack.php , ki so all in one in tudi ne potrebujes prekrivnih hlack, ampak so mi manj vsec kot ‘ovcke’, saj sem tudi jaz razmisljala tako, da ‘mali riti’ gotovo bolj ustrezajo manjse in potem vecji vecje.

Na cisto konkretne izkusnje pa bo treba pocakati se dobra dva meseca, ampak sem nekako prepricana, da je bil nakup dober.

Ce si iz Lj ali Gorenjske, se lahko zmeniva, da jih prides tudi pogledat, saj so zares drugacne od teh Storkelj in Racmank.

Dobro odlocitev in nakup!

T.

Petra, samo za te Grovia potrebuješ prekrivne hlačke, ne? To me ne mika najbolj, saj bi rada imela vse v enem. Trenutno sem najbolj zainteresirana za Totsbots – easyfit. Imajo kar želim – ena velikost, bambus (ali bombaž), ne potrebuješ prekrivnih hlačk.

Teodora, te ovčke izgledajo super! Res mehke! Pa tudi zelo ugodne! Vendar za njih potrebuješ prekrivne hlačke, ne? Pa so cele bombažne, ali je zunanja plast iz poliestra?

Bambus je sicer fajn, samo suši se pa petsto let! Upoštevajte to, tiste ki kupujete. Bambusove pleničke so tudi precej manjše, elastike okoli bedrc pa so (3 različne firme – predvidevam, da jih itak za vse delajo eni in isti Kitajci, kot ves tekstil) izredno močne. Moj otrok jih pri 3,5 kg (naj bi bile do 5 kg) ni več nosil, ker je dobesedno vreščal, ko sem mu jih zapela, pa ni bil debelinko, povsem normalen dojenček. Jaz sem se z bambusom fino nategnila, uporabljala sem jih silno malo in mi je žal, da sem jih kupila. Obnesel so se bambino mio, po 6. mes štorklje, daleč najbolj praktične od vseh pa so Bumgeniusi, največ vpijejo, najhitreje se sušijo, prekrivnih ni treba in zelo dobro tudi tesnijo, zlepa ni nič premočilo. BP so prestale tudi drugega otroka.

Če je katera od vas razmišljala o nakupu rabljenih pralnih plenic, jih ji jaz prodam. Že pred porodom sem kupila rabljene pralne plenice Racman, ker so se mi nove zdele velik finančni zalogaj, predvsem zato, ker nisem bila sigurna, da jih bom res uporabljala. In dejansko se je potem izkazalo, da to ni zame, da bom raje na plenicah za enkratno uporabo. Zato jih prodajam naprej kateri, ki je ravno tako v dilemi, a bi ali ne bi. Imam jih 17 komadov plus pripadajoči vložki in še en dodaten vložek. Poleg tega imam tri prekrivne nepremočljive hlačke in pet pleničk za široko povijanje. Vse skupaj sem dobila za 70 EUR in ker jih nisem nič rabila, jih dam naprej za isto ceno. Ženska, ki mi jih je prodala, mi je rekla, da jih je rabila pri svoji hčerki leto in pol, za moje pojme jih je zelo lepo vzdrževala, saj so zelo ohranjene. Če katera želi, naj mi pusti tukaj svoj e-mail, pa pošljem slikico. Sem iz Ljubljane, če želite, jih pošljem tudi v paketu po pošti s plačilom po povzetju.

Mimogrede, če že ravno tukaj prodajam plenice (čeprav sem imela namen to narediti na Bolhi, a ne najdem časa, da bi skup spravila oglas), bi rada prodala še dve stvari, ki sem ju kupila na zalogo pred porodom, a ju potem nisem rabila. Prva stvar je čebriček, ki ga prodam za 10 EUR (ampak ne po pošti, ker bi bila poštnina preveč, torej samo osebni prevzem). Tega sem kupila zato, ker se je zelo oglaševal, da se otrok v njem dobro počuti, a ker imam sposojeno tudi banjo, mi je patronažna rekla, naj uporabljam to, hčerka se je v njej dobro počutila, potem pa čebrička nisem več probavala.

Druga stvar, ki je hvalabogu nisem rabila, pa je kengurujček Cybex, ki ima tudi možnost nošnje dojenčka od rojstva dalje, ker se ga lahko nosi tudi naravnost (zaradi hrbtenice). To sem nabavila za primer, da bi imela hčerka krčke in bi jo bilo treba dosti nositi, a kot rečeno, ni bilo potrebno, zato ga ravno tako prodajam naprej za isto ceno, kot sem ga dobila – 70 EUR (lahko tudi po pošti).

Vse ostale stvari, ki sem jih nabavila na zalogo pred in po porodu, pa dobro služijo svojemu namenu, zato bodo odrabljene romale v omaro v upanju, da bodo prišle prav še kakemu bratcu ali sestrici.

Jaz imam kombinacijo štorkelj in ramanov.

Štorklje so manjše in jih zato uporabljam za “popoldansko smeno” plenic, za ponoči in zjutraj, ko je lulanja več, pa uporabljam večje in bolj vpojne Racmanove.

Štorklje so se sicer pri meni izkazale za vzdržljivejše – so prenesle celega prvega otroka in še prvo leto drugega, medtem ko sem racmana po prvem otroku lahko vrgla le še proč.

Sicer pa so štorkljine plenice tudi dlje časa ostale “mehke” kot “klasični” racmani, ki so bolj “trdi” (po kakem letu, dveh uporabe), če lahko tako rečem. Imajo pa pri Racmanu zdaj ene zelo mehke pleničke (iz ekološko pridelanega bombaža), ki so res zelo mehke, zelo udobne in zelo prijazne do kože. Pri nas se te zelo dobro obnesejo in če bom morala kopovati nove (pri 3 otroku), bom verjetno kar te, ker so res fajn.

Prekrivne pa je vseeno katere vzameš, pri meni ni bilo kake velike razlike.

Jaz jih imam 18 za otroka, 2 prekrivni M in 3 prekrivene L. Malih (S) nisem potrebovala, je bil M čisto ok.

Perem na 2 dni, suši se pa odvisno od vremena. Če je lepo in toplo je posušeno še isti dan, sicer pa naslednji dan. Če gremo kam dlje od doma oz. za dlje časa, pa vzamem plečničke za 1x uporabo.

Te plenice ti ne vzamejo dosti časa, res ne, moraš pa biti tip za te plenice. Če ne veš, zakaj jih želiš, potem jih raje ne imet. Ker jih boš prodajala. Če so ti pa kul iz več razlogov in ti ni odveč tut kdaj kak kakec sprat dol z njih (se zgodi, da do tega pride ), potem pa le…

jaz sem pa prvi prvem otroku uporabljala navadne plenice, zdaj me pa zelo mikajo pralne (iz ekoloških in ekonomskih razlogov). Kupila sem eno Bumgenius, sicer pa se mi zdi, da nimam pojma, sploh se ne znajdem, kaj izbrati, kaj so potem še vložki za v plenico pa zakaj prekrivne hlačke … mi lahko ena prosim razloži?

Ko kupujete pralne pleničke je mogoče dobro najprej kupiti od firm, ki vas pritegnejo, za začetek po eno, ker vsak dojenček je drugačen in se ne obnesejo na vsakemu dojenčku isto in je fajn, da prej sprobate.

Če ima otroček občutljivo kožo je pametno, da kupite tako paničko, ki je tako narejena, da v stik s kožo ne prihajajo umetni materijali ( torej cela iz bambusa, bombaža, konoplje ) in seveda čez takšne morate dati še nepremočljiv coverček.

Še ena stvar, če doma nimate sušilnega stroja, potem je mogoče dobro razmisliti in kupiti takšne, ki se ne sušijo tako dolgo ( poleti ni problem, ampak v mesecih, ko doma še nimamo zakurjeno, perilo pa se zunaj in sevda tudi notri slabo suši ), takrat pa to zna biti zoprno.

Kljub vsemu sem ZA pralne plenice. Menda v povprečju pride na enega dojenčka dokler ne zleze ven iz plenic 6.000 polulanih/pokakanih pleničk…si sploh nočem zamisliti kako to izgleda če spraviš na en kup in pomnožiš z vsemi dojenčki na svetu.

Meni so všeč:
http://www.popolini.at/index.php?id=59&L=1

p.s.ne sušijo se blazno dolgo, so koži prijazne, niso dolgočasne, vanje lahko povijete že novorojenčka in potem z njim rastejo

3x hura za vse mame,ki ste za!

Ja, Easyfix od pampolinija so fajne, simple in ne spuščajo.

Ja, za njih potrebujes prekrivne hlacke (jih dobis zraven v kompletu za tisto ceno, ki sem jo napisala, ampak mi je to na nek nacin celo bolj vsec. Ker sem razmisljala ravno to, da se bodo te BumGeniuske, kjer je sesito vse skupaj: bombazni del, 2 vlozka in se prekrivni material, susile celo vecnost.

T.

Ja, za njih potrebujes prekrivne hlacke (jih dobis zraven v kompletu za tisto ceno, ki sem jo napisala, ampak mi je to na nek nacin celo bolj vsec. Ker sem razmisljala ravno to, da se bodo te BumGeniuske, kjer je sesito vse skupaj: bombazni del, 2 vlozka in se prekrivni material, susile celo vecnost.

T.[/quote]

Bumgenisu se RAZSTAVI in se suši vsaka stvar posebej. Vložek izvlečeš iz žepka, opereš in posušiš posebej. Korjeni del pa tudi posebej. Jaz jih imam iz mikrovlaken in ni primerjave z bombažem, saj tudi mokre ostanejo mehke (flanela od ptorkelj recimo dosti bolj draži kožo, ko je mokra), predvsem pa vpijejo veliko več kot bombaž ter vlago odvajajo stran od kože (kot kvaliteten flis). Zase lahko rečem, da sem preizkusila:

štorklje
racmane
bamboozle
bambino mio
popolini Easy fix
Bumgenius bombaž
Bumgenius MV

+ enih 6 vrst prekrivnih hlačk – od vsega so mi daleč daleč najboljše 1 Bumgenius MV, tako po prijaznosti do kože, ceni, uporabi, enostavnosti, neprepuščanju, takoj za njimi je zame popolini Easy Fix – vsi ostali so vsaj 2 razreda zadaj. Zame je prvi kriterij otorkova koža, glumaznost plenice (sploh pri majhnem dojenčku), naslednji vpoojnost+prepuščanje, tretji je cena, četrti pa enostavnost uporabe.

No, kar dajaj tisto plastiko otroku na rit, če hočeš! Kaj pa električno polje, ki ga na ta način ustvarjaš in vzdržuješ 24/7 okoli motrokovih spolnih organov. Joj, ste ene kratkovidne… Sam, da je bolj komot, potem pa še – da se še malo vidi da se grem eko… Ja, imidž je pomembna stvar… Kaj pa proizvodnja MV?
Če se greš ekologijo je karkoli drugega kot ekoliško pridelan bombaž eno samo zavajanje in metanje peska v oči!!!!!!

No, pa mi povej kaj o ekološki pridelavi bombaža. Pa ne iz kataloga, iz reale. Lepo prosim, povej mi, kako se ga prideluje in povej mi, kdo ga obira? Veš, kako se obira bombaž? In kdo ga praviloma obira s svojimi drobnimi prstki? Kakšni so njihovi prstki, ko ga obirajo?

Tudi če je bombaž še tako “ekološko” pridelan, se za njegovo predelavo in obdelavo porabi neskončno več kemije in energije, kot za izdelavo mikrovlaken, ki jih izdelujejo iz materialov, ki bi sicer še leta onesnaževali našo okolico. JA, seveda, za to potrebujemo in porabljamo energijo, res je. Za kaj je pa ne? O mikrovlaknih vem kar nekaj, na sebi jih uporabljam zelo dolgo in odlično poznam razliko med premočenimi bombažnimi ali bambusovimi gatami na svoji riti in kvalitetnim (poudarjam – kvalitetnim!) športnim perilom iz mikrovlaken. Bambusove gate so od bombažnih boljše v toliko, ker vsaj pohod bakterij zavirajo, medtem ko mi za kolesarsko turo ali hribolazenje bombažne gate niti v sanjah ne padejo na pamet.

ELetrično polje. hm. Upam, da ne uporabljaš ne TV, ne PC, ne prenosnega telefona, kaj šele mobitela. Upam,d da svetiš s petrolejkami in kuhaš na odprtem ognju. Potem si se res izognil-a električnemu polju, pa še to ne povsem, ker določeno EM polje ustvarja že Zemlja sama. Jaz vse to uporabljam, glede na to, da nekaj o prevodnosti in el. polju vem iz svoje stroke, pa se tvoji pripombi lahko samo nasmejem.

O kratkovidnosti in komdonsoti bodi raje tiho. Glede na to, da očitno v nulo obvladaš pridelavo in predelavo bombaža, veš, kako se ga sadi, vzgaja, obira, predeluje, da dobiš ven 1m x 1m vreliko plahto, in hkrati poznaš način pridobivanja MV pričakujem, da boš s konkretnimi argumenti podprla svojo trditev. V nasprotnem primeru si še eden/ena od tistih – in to je očitno značilnost MONa-, ki ima vse, razen sebe, za lenuhe in nevedneže.

Mislim, da ste ene zgrešile temo. Bi se pa najlepše zahvalila vsem, ki ste napisale svoje izkušnje in predloge. Je toliko vrst teh plenic, da sem čisto zmedena.

Teodora in Petra še eno vprašanje: Kako so debele te Pop-in AIO? Imajo dodaten vložek posebej ali všit? Kakšni pa so kaj ježki? Veliko mamic je na raznih forumih komentiralo, da so bolj zadovoljne s pritiskači, saj se ježki hitro uničijo in jih je potrebno menjat. To je tudi eden od razlogov, ki me odbija pri ´ovčkah´.

Ježke lahko uravnavaš do mm natančno, pritiskače pa do 5 mm natančno. Pri majhnem otroku igra vlogo, rpi večjem ne več. Meni je pri ježkih najbolj zoprno to, da jih moraš pred pranjem dobro zapeti, sicer ti “zmuckajo” celo žehto in sploh ne tako neopazno. Iztrošili se mi tisti od štorklje po dveh otrokih niso, tisti od racmana pa precej bolj, v čem je finta, ne vem. Vem pa tudi, da so jih eni moji znanki brezplačno zamenjali ravno pri racmanu, jaz se za tistih 5 plenic nisem šla pošiljanja sem in tja.

Pritiskači so bolj “fensi” in teh frk okoli zapenjanja nimaš. Kot marsikaj drugega stvar povsem osebnega okusa.

Ja, za njih potrebujes prekrivne hlacke (jih dobis zraven v kompletu za tisto ceno, ki sem jo napisala, ampak mi je to na nek nacin celo bolj vsec. Ker sem razmisljala ravno to, da se bodo te BumGeniuske, kjer je sesito vse skupaj: bombazni del, 2 vlozka in se prekrivni material, susile celo vecnost.

T.[/quote]

Bumgenisu se RAZSTAVI in se suši vsaka stvar posebej. Vložek izvlečeš iz žepka, opereš in posušiš posebej. Korjeni del pa tudi posebej. Jaz jih imam iz mikrovlaken in ni primerjave z bombažem, saj tudi mokre ostanejo mehke (flanela od ptorkelj recimo dosti bolj draži kožo, ko je mokra), predvsem pa vpijejo veliko več kot bombaž ter vlago odvajajo stran od kože (kot kvaliteten flis). Zase lahko rečem, da sem preizkusila:

štorklje
racmane
bamboozle
bambino mio
popolini Easy fix
Bumgenius bombaž
Bumgenius MV

+ enih 6 vrst prekrivnih hlačk – od vsega so mi daleč daleč najboljše 1 Bumgenius MV, tako po prijaznosti do kože, ceni, uporabi, enostavnosti, neprepuščanju, takoj za njimi je zame popolini Easy Fix – vsi ostali so vsaj 2 razreda zadaj. Zame je prvi kriterij otorkova koža, glumaznost plenice (sploh pri majhnem dojenčku), naslednji vpoojnost+prepuščanje, tretji je cena, četrti pa enostavnost uporabe.[/quote]

Izgleda, da obstaja teh BG vec vrst, saj se moje definitivno ne ‘razstavijo’ in je zares prav vse prisito skupaj. Mislim, da so BG organic, nisem cisto ziher, saj te dni nisem doma, da bi pogledala. Definitivno pa nimajo tistega zepa, v katerega bi dal dodatni vlozek, ampak je le ta (oz celo dva) prisit zraven na osnovo.

T.

Zdravo malisoncek10!

Ti odgovorim cez kak dan ali dva, ko bom spet doma. Se vedno pa velja, da lahko oboje prides pogledat, ce bos kaj mimo ali v LJ.

T.

Uh, pa res, oprosti, sem šla pogledta organicse in so res zašiti skupaj. Jih že dolgo nismo uporabljali. Se opravičujem za slabo informacijo!

New Report

Close