Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Cepljenja Katera cepljenja obnoviti v odrasli dobi?

Katera cepljenja obnoviti v odrasli dobi?

Spoštovani,

 

tako kot v naslovu, me zanima ali priporočate 55 let staremu odraslemu, torej moji generaciji, da obnovimo cepljenja iz otroštva in mladosti.

Cepiva so se skozi zgodovino stalno izboljševala, domnevam pa tudi, da določeni učinki po 50+ letih izzvenijo.

Vmes dobimo kronične bolezni, alergije, astmo, slab ali nepravilen imunski odgovor, nekateri tudi revmo, diabetes, srčna obolenja. In še mnogo drugega.

Kakšna je teorija in praksa glede osvežitvenih odmerkov za OMR, tetanus,… za odrasle v Sloveniji? V bistvu me zanima, ali se to splača iz vidika zdravstvene zaščite? Ali je pač namenjeno le določenim bolnikom?

Ali je testiranje na protitelesa in novo cepljenje le samoplačniško?

 

Hvala lepa za odgovore.

Spoštovani, po nekaterih cepljenjih nastopi trajna imunsot. Smatra se, da je oseba, ki je prejela 2 odmerka OMR trajno zaščitena. Vsakih 10 let pa je treba obnavljati zaščito proti davici in tetanusu s po enim odmerkom cepiva. Cepljenje proti oslovskemu kašlju se obnovi za nosečnice, kasneje pa ne več. Vsako leto se je smiselno cepiti proti gripi in okoli 60-leta proti pnevmokonim okužbam. Če zahajate v gozd, na travnike, se je zelo pametno cepiti proti klopnemu meningoencefalitisu in potem po opravljenem osnovnem cepljenju zaščito obnavljati vsakih 5 let s po enim odmerkom.

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Pozdravljeni,

ali je cepljenjeza tetanus/davico brezplačno pri osebnem zdravniku?

Lep pozdrav

 

Da, v okviru obveznega zdravstvenega zavarovanja se lahko revakcinirate vsakih 10 let s po enim odmerkom.

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.
Objava čaka odobritev

New Report

Close