Naslovnica Forum Zdravje Splošno Urgenca Kašelj ne pojenja

Kašelj ne pojenja

Pozdravljeni,
že 14 dni me pesti nadležen kašelj, izkašljujem pa gosto sluz večkrat na dan. Sem bil pri zdravniku, ki mi je rekel da imam virozo in da bom izkašljeval to še en teden. Predlagal mi je sirup prospan in pitje veliko tekčine. Poslušal je pljuča in ugotovil, da naj bi bila čista. Mene pa zanima zakaj to izkašljevanje ne pojenja (poskusil sem tudi z lekadolom in coldrexom, flumikan prašek, inhalacijo, čaji..) in postaja že več kot nadležno. Od kašlja me boli že celi prsni koš, prav tako se mi je pojavila bolečina na hrbtu pod levo lopatico, bolečina je podobna nategu mišice, traja pa že vsaj 4 dni.
Hvala za nasvet.
Lp, Aleš

Spoštovani!

Kašelj je vsem dobro znan, toda zapleten obrambni refleks telesa, ki očisti dihalne poti. Nastane zaradi draženja sluznice dihal. Dražljaj se po posebnih živčnih poteh prenaša do središča za kašelj v možganih. Od tod pride ukaz za močno in nehoteno skrčenje mišičja, ki sproži izdih. Kašelj tako omogoči hitro odstranitev tujkov, sluzi in gnoja iz dihalnih poti. Spremlja tudi številne bolezni, npr. bronhitis, pljučnico, pljučni edem, tuberkulozo.

Poznamo dve obliki kašlja: produktivno in neproduktivno obliko kašlja.

Pri produktivnem kašlju nastaja v dihalnih poteh preveč bronhialne sluzi, ki jo poleg vode (95 do 98 %) sestavljajo predvsem glikoproteini in mukoproteini. Zaradi motenega ravnotežja med proizvodnjo, prenašanjem in izkašljevanjem sluzi se nakopičijo debele plasti sluzi, ki ovirajo zračenje pljuč. Produktivni kašelj se pojavi v obliki napada po globokem vdihu, ki potisne sluz navzgor. Cilj zdravljenja produktivnega kašlja je utekočinjenje goste sluzi, ki postane manj lepljiva in jo je lažje izkašljati. Zdravila, ki pomagajo utekočiniti in zmehčati sluz in tako olajšajo izkašljevanje, se imenujejo ekspektoransi.
Neproduktivnega ali suhega kašlja ne spremlja nastajanje sluzi. Pojavi se v več zaporednih kratkih sunkih brez izkašljane sluzi. Pogost kašelj brez sluzi bolnika izčrpava in moti njegov počitek, zlasti ponoči je zelo dražeč. Spodbujanje izkašljevanja ne koristi, zato uporabljamo zdravila za pomirjanje in odpravljanje kašlja, ki delujejo na središče za kašelj v podaljšani hrbtenjači. Imenujemo jih antitusiki. Antitusiki so lahko opiatni ali sintetični, oboji učinkovito odpravljajo suh, neproduktiven kašelj. Žal pa imajo opiatni antitusiki veliko stranskih učinkov. Lahko povzročajo odvisnost, zaspanost, dihalne motnje (plitvo dihanje), zaprtost in suhe sluznice.

Posvet z zdravnikom je potreben:

– kadar traja kašelj več kot teden dni,
– kadar je kašelj hud in ga spremljajo bolečine v prsih,
– kadar je izmeček (sputum) zelenkast,
– kadar je v izmečku kri ali so težave z dihanjem.

Danica Rotar Pavlič

ze 3 do 4 mesece imam nap;ade kaslja.ko se izkasljujem cutim sluz v poziralniku, istocasno obcutim zgeckanje.kot bi imel nekaj v sinosih p0od oci in se mi pretaka navzdol v poziralnik. te napade kaslja imam ob oblacnem vlaznem vremenu, to traja ze nekaj mesecev. prsoim za nqasvet, ker ne morem se izkasljat se ne morem hvala zqa nasvet. danicsa

Kašljam že pet let, odkar sem se preselila. Ugotovili so alergijo na mačka in pelode trav. Večinoma kašljam ponoči. Mačka imam doma, vendar kašljam tudi kadar sem na dopustu. Ne kadim in ne pijem, redno se ukvarjam s športom. Imam nizek krvni tlak, občasno imam tudi na vsem lepem vrtoglavico. Nazadnje sem doživela tudi pretres možganov, ker me je na vsem lepem zmanjkalo. kmalu imam pregled pri kardiologu. Kot otrok sem imela prirojeno srčno napako, ki pa se je zacelila brez operacije. Zavrti se mi, tudi kadar ni napora…na vsem lepem. Zanima me, kaj bi lahko bilo?

Pozdravljeni!

Kašelj sam po sebi ni bolezen, temveč simptom. Njegov namen je čiščenje dihalnih poti. Je pa lahko kašelj tudi simptom različnih bolezni. Z zdravnikom se je zato treba posvetovati, kadar
traja kašelj več kot teden dni, če je hud, če ga spremlja bolečina v prsih, če je prisoten gnojen izmeček ali kri v izmečku ali če so prisotne kakršnekoli težave pri dihanju.

Vzroki kašlja pa so lahko zelo različni: infekcije zgornjih in spodnjih dihal (običajne viroze, bronhitisi, pljučnice, tuberkuloza, krup in oslovski kašelj pri otrocih), rak pljuč, kronični bronhitis, astma, alergije, druge bolezni pljuč (bronhiektazije), vnetja nosne sluznice in sinusov z zatekanjem služi v žrelo, vdihavanje alergenov, dražečih plinov in dima (KAJENJE!), tujek v dihalih, srčno popuščanje (nabiranje tekočine v pljučih), pljučna embolija, sarkoidoza. Zelo pogost vzrok kroničnega kašlja je tudi gastroezofagealni refluks (vračanje želodčne kisline iz želodca navzgor), vzdraženje receptorjev zunaj spodnjih dihalnih poti ( različni bolezenski procesi ali druga draženja v ušesnih kanalih, v okolici prepone, pljučne mrene, v nosu in žrelu) , psihogeni faktor (kašelj se razvije kot živčna reakcija na stres, zlasti pri otrocih). Pa še kaj bi se verjetno našlo.

Da pa vas preveč ne prestrašim: v večini primerov kašelj ni nevaren. Kot vidita, je vzrokov zelo veliko in preko foruma diagnoze ne morem postaviti. Zato svetujem obema pregled pri izbranem zdravniku (že zaradi dolgotrajnosti! kašlja), da se poišče vzroke in se jih tudi zdravi. Zdravila proti kašlju, ki se jih lahko kupi v prosti prodaji namreč samo blažijo kašelj (simptom), ne odpravljajo pa vzroka kašlja.

Lep pozdrav
Mateja Škufca Sterle

Pozdravljeni,

ali kdo kaj ve, kaj bi lahko bilo narobe, da že 4 let akašljam. So obdobja ko zelo močno in so obdobja ko malo manj? Prvo so me zdravili kot da imam povečano kislino in sem jemal nolpazo, ultop… V 4 letih sem opravil pregled gastroskopije in alergologa, za drugo nisem dobil napotnice. Ker je stanje obupno, sem se sedaj kot samoplačnik naročil na ORL (upam da se kaj najde). Kašljam vsakih 5 minut. Občasno se s kašljem izloči tudi malce krvi. Je imel kdo podoben primer? Počasi je tega dovolj, ker je obupno.

Hvala za odgovor

Pozdravljeni!

Kašelj ima lahko različne, številne vzroke. Nekaj vzrokov je pri vas že izključenih (refluks želodčne kisline, alergije). Kot prvo je sedaj potrebno opraviti rentgensko slikanje pljuč, merjenje pljučne funkcije, še najbolje pri specialistu pulmologu.

Lep pozdrav
Mateja

New Report

Close