Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Bolezni srca in ožilja Žilna kirurgija Karotidno deblo- zadebeljen kompleks IM.

Karotidno deblo- zadebeljen kompleks IM.

Imam vprašanje, po UZ vratnih žil, v mnenju so mi zapisali da imam zadebeljen kompleks intime in medije- brez formalnih plakov. V izvidu je razvidno, da v levem karotidnem deblu meri kompleks 1,1 mm v desnem pa 1.0mm. Ali bi me moralo skrbeti ? In obisk katerih specialistov priporočate. Res pa je da se v zadnjem času ne počutim najboljše- to pripisujem stresu. Hvala za vaš nasvet in porabljen čas pri odgovoru.

Pozdravljeni!
Povečana debelina notranjih in srednjih plasti (IMT) skupne karotidne arterije napoveduje tveganje za srčno-žilne dogodke. Prognostična moč dimenzije IMT se zdi močnejša za možganskožilne motnje kot za koronarne žile. Norma ITM znaša 0,9.
S to vrstno patologijo se ukvarjajo internisti, specialisti vaskularne medicine oz. angiologi. Priporočam izogibanje dejavnikom tveganja za nastanek žilno-srčnih zapletov (urejen krvni tlak, pravilen lipidogram, nekajenje, izogibanje stresu ter redna telesna aktivnost).
Lep pozdrav

*** Pawel M. Leskiewicz dr. med., specialist splošne kirurgije Ambulantni center Estetika Milošević https://www.estetika-milosevic.si

New Report

Close