Karies pri mlečnih zobeh
Sinu redno umivamo zobe od prvega leta naprej. Prve zobke je dobil že pri 3 mesecih, naslednji pa so sledili v enakomernem zaporedju, brez večjih težav.
Na sistematskem pregledu pri 3 letih sem opozorila zobozdravnico na majhni luknjici na dveh zobkih (obe štirici spodaj). Luknjici sta bili svetli oz. beli, ni kazalo na pokvarjen zob ali kaj podobnega. Zobozdravnica je rekla, da to ni nič takega. Čez kakšno leto so imeli v vrtcu obisk zobozdravnika in smo dobili sporočilo, da moramo (zdaj že bistveno povečani ) luknjici nujno popraviti. Odpravili smo se k otroški zobozdravnici in po enournem uvajanju, je sin le dovolil, da se loti prvega zoba. Začela je vrtati in vse skupaj je bilo zanj preveč hudo, tako da je prenehala in rekla, naj še malo počakamo, da se privadi. Tako ima zdaj eno luknjo še razširjeno, obe pa sta postali tudi bolj obarvani.
In je napočil čas za sistematski pregled pri petih letih. Tu so nam ugotovili tri zobke s karijesom (prejšnja dva + novi), ampak ob mojem vprašanju, če je popravilo nujno (glede na izkušnjo), so mi rekli, da ti zobki itak izpadejo in da ni panike. Čez dva tedna so imeli še v vrtcu pregled pri zobozdravniku in zdaj je sin naročen za naslednji teden.
Po tem grozno dolgem uvodu Vas prosim za mnenje. Kako naj se lotimo popravila teh zobkov? Ali je smiselno dati otroku injekcijo in rešiti vse naenkrat ali mu “delati” vse brez lajšanja bolečin. Takšno popravljanje zob je namreč pri meni v otroštvu sprožilo odpor do tovrstnih posegov in ne bi rada, da kaj takega doživlja tudi moj sin.
Hvala, da ste si vzeli čas za branje mojega sporočila in vnaprej hvala za odgovor
Iva
Spoštovana Iva,
težko vam dam konkreten odgovr, kako otroka pripraviti k sodelovanju. Če so luknjice majhne, potem sam poseg ni boleč, bolj neprijetno je brnenje stroja in voda, ki šprica na vse strani. Mlečni kočniki tudi ne izpadejo tako kmalu, da bi bilo njihovo popravljanje nesmiselno.
Vsekakor tako majhnim otrokom težko dopovemo, da bo poseg z anestezijo manj neprijeten. Če anestezijo lahko damo, potem je smiselno naenkrat popraviti vse zobe, ki so v omrtvičenem predelu.
Torej, moje mnenje je, da majhnih kariesov ni potrebno popravljati z anestezijo. Če so luknjice večje in otrok privoli v anestezijo, jo lahko uporabimo in vsem olajšamo popravilo. Kako veliki so kariesi pri vašem sinu pa jaz po elektronski pošti težko presodim.
Lepo pozdravljeni!