Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Stomatologija Otroško in mladinsko zobozdravstvo karies na mlečnih zobkih

karies na mlečnih zobkih

Spoštovani,

oglašam se vam prvič in imam za vas nekaj verjetno zelo osnovnih vprašanj. Kljub temu vas lepo prosim, če mi lahko malo razložite, da bom razumela.

Namreč prijateljica ima 3-letno hčer, ki ji je zobozdravnica na zadnji strani prednje enice ugotovila karies (izgleda kot rahla pegica).

A zobozdravnica ni deklici naredila ničesar (nobene zalivke ipd.), namesto tega pa je prijateljici zabičala, da ne sme hčeri dajati sploh nič več nobenih sladkarij niti sladkanih pijač. Sploh nič.

Mene to zelo čudi. Nisem še slišala za absolutno prepoved tovrstne hrane. Razumem, da je treba skrbno umivati zobke in jesti čimmanj sladke hrane in pijače, ampak kaj več od tega se mi zdi pa že nerealna skrajnost.

Zobozdravnica je govorila nekaj o tem, da kdor nima do 25. leta kariesa, je pred njim varen do konca življenja in da je zato treba do 25. leta res paziti, da ne jemo sladke hrane in pijače. Lepo vas prosim za vaše strokovno pojasnilo tudi o tem.

Najbolj pa me zanima, kakšna je praksa pri kariesu pri tako majhnih otrocih – ali se delajo plombice ali ne. Kako pa je s florovim premazom? Kaj sploh se pri tako majhnih otrocih lahko dela, če se ugotovi karies ali nagnjenost h kariesu?

Vnaprej se vam lepo zahvaljujem za vaše odgovore. Naj še omenim, da prijateljica sicer vestno skrbi za higieno zobkov svoje 3-letnice in je zdaj resnično šokirana.

Spoštovana *katka*,

težko vam jaz pojasnjujem besede, ki jih je izrekel nekdo drug – to lahko naredi le zobozdravnica, ki je podala take izjave.
Osebno sem tudi mnenja, da je popolna prepoved pitja sladkih pijač in uživanja sladkarij nesmislena in že na samem začetku obsojena na neizvajanje s strani staršev. Skrbno in natančno izvajanje ustne higiene je zagotovo na prvem mestu. Čisti zobki pa dopuščajo tudi občasno uživanje sladkarij. Glede sladkih pijač pa sem tudi sama mnenja, da ni potrebno, ker nas odžeja že voda, ga pa občasno dopuščam tudi pri svojih otrocih (bolj kot posebnost, izjemo, nikakor pa ne vsakodnevno). Nasploh je s sladkarijami tako, da se meni lahko zdi veliko nekaj, kar nekateri starši jemljejo kot malo ali pa skoraj nič…..
Glede kariesa pa je tako – popravljamo tudi zobe pri tako malih otrocih, včasih je nekoliko oteženo “sodelovanje”, kar pa se s časom in potrpežljivostjo lahko “premaga”.

New Report

Close