Zdravo!Evo nekaj glede kardia,za tiste,ki ga delate na tešče!

1. Zajtrkujte v času 30 min takoj po prebujanju

Večina ljudi, ki se hoče znebiti odvečne maščobe prakticira jutranji kardio trening na tešče. To počnejo v najboljši veri, da bodo na ta način »napadli« maščobne zaloge in prisilili telo, da jih uporablja kot vir energije.
Takšna prepričanja izhajajo iz določenih zastarelih raziskav, v katere so bile vključene izključno zelo debele osebe in ne športniki, katerih odstotek maščobe je dosti nižji kot pri debelih osebah in izključno na meritvah maščobe ne pa tudi čiste mišične mase…

Bolj kompleksne raziskave so pokazale, da jutranja vadba na prazen želodec povzroča pred vsem izredno veliko razgradnjo mišic in šele na to nekaj malega maščob.
Takšna praksa je prav za prav pot v napačno smer saj prazen želodec povzroči upadanje presnove in s tem povzroči nalaganje maščobe namesto izgorevanje.
Po prespani noči (torej 7-8 ur) je presnova upočasnjena. Zgodnji zajtrk bo spodbudil in dvignil presnovo na višjo raven ter s tem ustvaril ugodno anabolično stanje v telesu.
Vnos pravilnih hranil pred jutranjim kardio treningom bo vsekakor povzročil izgubo maščob in ščitil mišično maso.
Za doseganje tega cilja je priporočljivo zaužiti 30-40 gr. proteina iz sirotke,15 gr glukoze in 5 gr. kreatina. To storite 30 min pred in nemudoma po končanem kardio treningu.
Prav tako zaužijte dodatke , ki pospešujejo izgorevanje maščobe kot so L carnitine liquid, Ultra burner….

Po poteku 30-40 min. imejte obrok z zadostno količino kompleksnih OH (rjavi riž, testenine, krompir) ter proteinov ( kazein, jajčni beljaki, rdeče pusto meso ali riba).

Kratek in intenziven kardio trening bo dal najboljše rezultate.

Mnogi si napačno razlagajo porabo energije v času kardio treninga. Še bolj napačno si razlagajo porabo energije po končanem treningu.
Kadar delate kardio je glikogen tisti osnovni vir energije, ki ga telo uporablja. Za razliko od glikogena so maščobe tiste, ki jih telo zelo malo ali skoraj nič ne potroši v času kardio treninga. Tudi, če pred kardio treningom niste zaužili hrane nekaj ur bo glikogen še vedno tisti katerega bo telo izkoristilo kot vir energije.
Torej vsi tisti kateri ste prepričani, da boste skurili maščobo v fazi kardio treninga pozabite na to kar ste mislili do sedaj.
Korist, ki ga telo ima od kardio treninga kar se kurjenja maščobe tiče je izključno v povečanju stopnje presnove v mirovanju.To je stopnja presnove, ki jo ima telo kadar ne delate nič fizično aktivnega pač pa počivate ali spite.

Evo,neki malega glede kardia!In tisti,ki ste mislili,da mlatim prazno slamo,ste se motili in se vgriznite za jezik!Ta slama,ki jo mlatim je zelo bogata z pšenico!!!
Lp!(Denis)

A potem ne velja tista, da se maščobe začnejo kuriti šele po pol ure ali še celo več vadbe?


1.Dost pove ta teza:Korist, ki ga telo ima od kardio treninga kar se kurjenja maščobe tiče je izključno v povečanju stopnje presnove v mirovanju.To je stopnja presnove, ki jo ima telo kadar ne delate nič fizično aktivnega pač pa počivate ali spite.

Tudi ta pove neki:Ni ga med nami posameznika, ki ni nikoli gledal katero koli atletsko tekmovanje posebej kadar gre za velike prireditve.Vsi med nami tukaj smo imeli priložnost gledati in šprinterske teke in teke na dolge proge ter maratone.
Kaj ste lahko opazitli če ste spremljali kako izgledajo tisti športniki, ki tekao šprint in kratke proge do 400m, in kako tisti, ki tekajo na dolge proge???

Vsi šprinterji od prvega do zadnjega so ekstremno mišičasti in nimajo skoraj nič maščobe hkrati, med tem ko tekači na dolge proge izgledajo, kot da so podhranjeni torej brez nobene mišične mase ob tem pa imajo celo več maščobe kot šprinterji.

Trening šprinterjev zahteva kratke in intenzivne intervale teka, med tem ko trening druge skupine zahteva nizko intenzivnost in veliko časa.

Pa tudi ta:Veliko krat je že povedano in pomembno je, da si zapomnite, da več treninga nikoli ne pomeni več rezultatov (vsaj pri športu oblikovanja telesa).
Zavedajte se, da dolgi in vsakodnevni izčrpni treningi prestavljajo preveliko breme za telo.

Lp!(Denis)

Presnova v mirovanju se najbolj povečuje s treningom z utežmi oziroma posledično s povečevanjem mišične mase, ne pa s (klasičnim) kardio treningom. Od kardio treningov znatno poviša raven presnove v mirovanju le intervalni trening, ki pa ga večina hujšajočih ne izvaja (ker ga niti ne zmore).
Tvojega argumenta s šprinterji pa ne razumem. Za učinkovito kurjenje maščob je najprimernejša kombinacija dolgotrajnih kardio treningov (do ali nad 40 minut), intervalnih treningov in treningov z utežmi. Seveda podkrepljeno z ustrezno prehrano.

_________

__ http://www.cenim.se

Tjaša, prebral sem tvoje članke in bom nekaj pokomentiral. V osnovi sem zagovornik optimalnega kurjenja maščob brez zajtrka, kar pa ne pomeni da ne zaužijem nič. Po popiti kavi 1/1 z malo mleka in žlico sirotke (najbrž veš da so kofein,efedrin in aspirin najbolj učinkoviti kurjači M ) počakam 15-20 min, spijem vode približno 0.7 l, nato v 5-10 minutah naredim strečing in gas z 55-65 % MSU 40-50 min, nato spet strečing in takoj zajtrk.
Hotel sem napisat da zajtrk seveda JE pomemben ampak za najbolj učinkovito kurjenje M ga je treba pač izpustit in uporabit alternativo.


Vrhovnik,zakaj pa imajo šprinterji nižji % BF,od maratoncev in tekačev na dolge proge?

@DDDR,
beljakovinski napitek pred kardiem je ok. Večinoma je problem pri ženskah, ki imamo manjši kalorični manevrski prostor… in je vsaka dodatna kalorija odveč. Ampak verjemi, problem je samo, če je človek pretirano navezan na MM. Been there, done it: kardio brez zajtrkov, po 3 mesecih sem bila eno samo mišično vlakno.


@Denis
,
to je ugibanje. Šprinterji imajo več mišične mase, o %BF pa lahko samo ugibaš.

__ http://www.cenim.se

Nikakor ne razumem kako naj kardio netrenirana osebe teče pri 55-65% MSU? Namreč prav takšni hočejo hujšati.
Če ima na primer MSU = 190 potem je to med 104 in 123 utripov/min.
Me prav zanima s kakšno hitrostjo ta oseba teče?

Hitra hoja v blagi klanec…

Zdravo!
Po mojem,pa je intervalni kardio najboljši in najbolj optimalen striktno proti bodyfat-u!
Lp!(Denis)

Nad 70 % MSU se M ne kuri več ampak mišice. Pri intervalnih treningih pa se giblje pulz med 70-90 % MSU.

obremenitev nižja pa še dosti več. Torej strah od katabolizma je popolnoma odveč, če nismo na rezervi z glikogenom.

Totalna bedarija. Zakaj bi se kurile mišice pri obremenitvi nad 70% MSU?
Vsi pravi treningi so v področju nad 75% MSU.
Pri intervalnem treningu je utrip okoli 90% MSU ali več. Tudi takrat se ne kurijo mišice.
Odkod ta strah od kurjenja mišic?
Iz zablod BB-jev, ki se bojijo “sence” pravega kardio treninga.

Procent porabe beljakovin kot energetskega vira ni odvisen od stopnje intenzivnosti. Poraba beljakovin je konstanta in znaša od 3-5% od skupne energije neodvisno o višini obremenitve. Tisto, kar se spreminja je % med glikogenom(OH) in maščobo. Dokler je na razpolago dovolj glikogena ni razloga za povečano porabo beljakovin. Glikogena je na voljo za 60-90 min zelo intenzivnega treninga pri obremenitvi med 85-90% MSU. Če je

Bilo kakšna intenzivnejša in daljša obremenitev s praznim “rezervoarjem” pa je v vsakem primeru kontra produktivna. Tudi pri teku na tešče.

Nekaj mi se copyralo na začetek posta. To je pravilen text.

Totalna bedarija. Zakaj bi se kurile mišice pri obremenitvi nad 70% MSU?
Vsi pravi treningi so v področju nad 75% MSU.
Pri intervalnem treningu je utrip okoli 90% MSU ali več. Tudi takrat se ne kurijo mišice.
Odkod ta strah od kurjenja mišic?
Iz zablod BB-jev, ki se bojijo “sence” pravega kardio treninga.

Procent porabe beljakovin kot energetskega vira ni odvisen od stopnje intenzivnosti. Poraba beljakovin je konstanta in znaša od 3-5% od skupne energije neodvisno o višini obremenitve. Tisto, kar se spreminja je % med glikogenom(OH) in maščobo. Dokler je na razpolago dovolj glikogena ni razloga za povečano porabo beljakovin. Glikogena je na voljo za 60-90 min zelo intenzivnega treninga pri obremenitvi med 85-90% MSU, če je obremenitev nižja pa še dosti več. Torej strah od katabolizma je popolnoma odveč, če nismo na rezervi z glikogenom.

Bilo kakšna intenzivnejša in daljša obremenitev s praznim “rezervoarjem” pa je v vsakem primeru kontra produktivna. Tudi pri teku na tešče.

Ne vem kje ti to bereš ampak vpraši koga iz FZS-ja. Tisti ki vedo da se ob daljših oz. bolj intenzivnih aerobnih treningih poleg M znižuje tudi delež MM, vzamejo 5 g BCAA pred treningom in 30 g wheya po treningu. To si nisem js zmislu.

Jaz že berem prave knjige. Če bi bilo res, da se pri obremenitvi višji od 70% MSU kurijo mišice, potem bi skoraj vsi športniki hodili okoli kot okostnjaki, pa ne hodijo. Skoraj vsi imajo toliko mišic koliko jih potrebujejo za svojo disciplino, čeprav jim beljakovine niso na prvem mestu. Bolj pomembna je dovolj velika količina OH, vitaminov, aminokislin in antioksidantov.

Daljši in intenzivnejši aerobni trening je lahko ovira za tiste, ki ga niso vajeni in imajo zelo veliko mišično maso, ker njihovo telo zelo slabo izrablja energijo na aeroben način, poteg tega so stalno na minimumu z glikogenom(OH). Njihova prevelika količina mišične mase je kljub temu, da so to mišice, samo odvečni nefunkcionalni balast. Zaradi tega, bi se naše telo želelo znebiti te odvečne in za njegovo normalno delovanje nepotrebne teže.

Čeprav ena lastovka ne dela pomladi bom navedel primer mojega znanca iz Pule, ki je bil včasih zelo dober kolesar v zadnjih letih pa je postal prvak Hrvaške v BB v TEŽKI kategoriji.

Spomladi in poleti vozi z menoj, ko sem na morju tudi 100 km ture, kljub svojih 100+ kg mišic in se nič ne boji, da bi jih izgubil. Za razliko od ostalih BB on ne samo, da izgleda kot Ferarri on ima tudi motor od Ferarrija. Večina BB pa ima samo spojlerje od Ferarrija in motor od Fičeka, saj ne morejo odteči kilometer ali v 5 nadstropje..

Zdravo!
Evo razlago zakaj intervalni!

Delaj rajši intervale – ti imajo efekt povečanega skladiščenja kcal v mišice ter metabolične adaptacije na večji % kurjenja maščobe kasneje.
Seveda kuriš maščobe tudi med klasičnim kardiom ampak to ni poanta.
Poanta je ustvarjanje kcal deficita DNEVNO kjer potem ta deficit gre na račun maščob.
To kar pokuriš med treningom je samo pika na i.
Intervalni je zakon!!!
DRRR,Točno BCAA je super med treningom kardia,sam morš vedet,da ga je smiselno uporabit v večjih dozah na fazi definicije,kjer imajo BB tud na treninge z utežmi kardije!Vemo pa da je na fazi definicije zelo malo OH,in se morejo Kcal dobit iz beljakovin,aminokislin,zato je smiselna bolj pogosta uporaba aminokislin med terningi in čes dan!Če ne,nastopi katabolizem,ker gre za spraznjene glikogena!

Osebno,se strinjam z kolesarjem1!
Lp!(Denis)


Sem prav prebral!EFEDRIN!!!

New Report

Close