Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Čutila Oftalmologija Kapljice za razširitev zenic

Kapljice za razširitev zenic

Ali mi lahko prosim poveste, koliko časa delujejo kapljice za razširitev zenic, ki jih dobi pacient pred pregledom očesnega ozadja pri široki zenici? Ali se za otroke uporabljajo enake kapljice kot za odrasle? Koliko časa pa kapljice, ki se uporabljajo za otroke, delujejo?

Načeloma se za razširitev zenic uporablja enake kapljice, ki delujejo približno dve do tri ure in sicer človek po kapljicah malo slabše vidi na bližino.

mag. Kristina Mikek, dr.med. spec. oftalmologije Morela okulisti d.o.o. Center za očesno refraktivno kirurgijo Tehnološki park 21, stavba D, 3.nadstropje Ljubljana Tel: 01 5102340 www.morelaokulisti.si

Moji hčerki, stara je 1 leto, so predpisali Atropin o,5% 2X na dan, 3 dni zapored pred okulističnim pregledom, ker zaradi blagega škiljenja na eno oko sumijo na dioptrijo (jaz imam +0,5). Po prvi aplikaciji kapljic, je postala v obraz zaripla, hitreje je dihala in srce ji je hitreje utripalo. Dežurni zdravnik, je rekel, naj z aplikacijo kapljic nadaljujem, jaz pa sem se odločila, da tega ne bom storila, ker menim, da lahko ogrožajo zdravje mojega otroka. Kaj menite vi. In: je mogoče ugotoviti dioptrijo ali druge težave tudi brez Atropina, oz. z njegovo nižjo koncentracijo?

Hvala za odgovor.

V kolikor vas tako skrbi se strinjam, da se s kapljicami ne strinjate: obstajajo še druge vrste kapljic, ki tudi razširijo zenico (in se jih da ko pridete v ambulanto, morate pa nekaj časa počakati) in menim, da se da učinkovito oceniti kakšno ima otrok dioptrijo.

mag. Kristina Mikek, dr.med. spec. oftalmologije Morela okulisti d.o.o. Center za očesno refraktivno kirurgijo Tehnološki park 21, stavba D, 3.nadstropje Ljubljana Tel: 01 5102340 www.morelaokulisti.si

Odgovor na objavo uporabnika
kmikek, 01.06.2007 ob 20:02

V kolikor vas tako skrbi se strinjam, da se s kapljicami ne strinjate: obstajajo še druge vrste kapljic, ki tudi razširijo zenico (in se jih da ko pridete v ambulanto, morate pa nekaj časa počakati) in menim, da se da učinkovito oceniti kakšno ima otrok dioptrijo.

New Report

Close