Najdi forum

Kakšni so znaki?

Pozdravljeni!
Imam hčerko staro 14 let in me zanima, kakšni so znaki jemanja mamil. Vem, da je že kadila travo in snifala spid. Sedaj mi zatrjuje, da se mamil ne dotakne več, vendar ji ne zaupam popolnoma. Vsak dan ji gledam zenice, pa že nič več ne vem, kaj je normalno in kaj ne. Čez dan ima zenice manjše, zvečer ob umetni svetlobi (luč) pa malo večje. Ponavadi ima eno zenico malo večjo kot drugo, pa me zanima, ali je to normalno ali je morda takrat zadrogirana.

Pozdravljeni!

Če oseba uživa marihuano ji popokajo očesne kapilare in beločnica postane rdeča. Pri uživanju plesnih drog se zenice močno razširijo. Pri uživanju heroina pa močno zožijo. To so le eni od znakov, ki pa jih nekateri uživalci znajo dobro prikriti – če je za njih to pomembno.

Svetujem vam, da v lekarni kupite urinske teste za substance za katere sumite, da jih uživa vaša hči in jo testirajte. Na ta način boste najbolj gotovi.

moderator Društvo "Projekt Človek" tel: 01/425 12 14

Če ima eno zenico večjo od druge potem snifa – ker se vzame mamilo skoz eno nosnico, zato je zenica na tisti strani ožja.

Poleg testiranja priporočam strogo vzgojo, glede na to da je že jemala speed je velika verjetnost, da kmal dobi kokain, ecstasy… Kontrola sobe, žepov, hora legalis itd… Nej bo še tak vik in krik, samo stroga vzgoja jo lahko odvrne od drog. Preizkušeno.

Oh, ne vem če je to res, da po snifanju čez eno nosnico, postane tista zenica večja..sej droga ne gre v oko..

Ne gre v oko, gre pa v možgane. In skoz tisto nosnico ko posnifaš, v tisti del možganov pride droga prej, kar se pozna na zenicah.

no ja. meni se zdi ta tvoja trditev malce za lase privlečena. imam precej izkušenj in poznam veliko folka,ki konzumira koko in spid, ampak česa takega še nisem nikoli videla…včasih malce pretiravaš

spoštovana lotka,
morda ne bom čisto z odgovorom tam, kar ste vprašali, saj kot vidim so že drugi s foruma dodali replike, …bom pa podal neka druga videnja vaše problematike…

zelo utemeljena je vaša skrb in strah, da se vaš otrok izgublja na poti narkomanije (preizkušanja drog), ki daljnoročno vodi v odvisnost. poznam namreč otroke, ki so v adolescenci začeli z nedolžnim eksperimentiranjem, ki so to še podaljševali in zabredli v resne težave; marsikdo od njih je pristal v komuni, nekateri od teh otrok tudi ni več. ja, začelo se je z nedolžnim preizkušanjem drog.in ja, pogosto niso imeli močnih staršev, ki bi to opazili, si to priznali in se odločno postavili na drugo stran, in svojim otrokom onemogočili, da zapadejo v odvisnost. pogosto niso imeli nikogar, ki bi preveril, zakaj sploh rinejo v te težave! vi ste pogumna mami, ki si upa pogledati svojemu otroku v oči in videti, da ima problem, ki ga je treba razrešiti!
predvsem bi rekla, da če kot mama dvomite v resničnost njenih zgodb in hčerkino iskrenost, morate temu svojemu instinktu zaupati. mame vselej vejo! otroci lažejo, da bi nam z zgodbo, ki ji seveda nasedemo, pridobili nazaj zaupanje in potrditev, da so naši in jih imamo radi (ker so seveda pridni) in smo glede njih brez skrbi. tako dobijo odvezo, da lahko nadaljujejo s svojim početjem… otrok si najbolj od vsega želi, da bi njihov starš o njih lepo mislil…in ne vidim razloga, da bi vam hči povedala da se še drogira, v kolikor ve, da vi tega ne odobravate. otroci pogosto pomešajo vse te pojme, in nam želijo enostavno ustreči, da bi nas zaščitili, naredijo z lažjo samo še večjo zmedo!…pogovorite se z njo…predvsem ji morate utemeljiti svoje strahove, stiske, pomisleke in ljubezen, ki tam še vseeno ostane, četudi ona ne bo točno takšna, kot misli da bi morala biti v vaših očeh… razložite ji, kaj je droga, poiščita v mestu kakšne norkomane (v ljubljani jih je okoli prešernovega spomenika veliko, pa zavod stik na petkovškovem nabrežju, metadonci na metelkovi – naj se sooči z bedo življenja, ki ga nosijo ti ljudje), poglejta kak film (otroci s postaje zoo, kids,…), knjige, oddaje…izobrazite jo o tej tematiki, tako da bo problem videla širše in se mu bo znala z argumenti zoperstaviti in bo tako tudi sama spoznala, da so v življenju bol pozitivne reči, ki te lahko zaposlujejo pri 14letu, kot je preizkušanje drog.
in zaupajte si…zagotovo ne dvomite brez veze! zaupajte si in zaupajte si do konca! ne nehajte spraševati, ne udajte se, ne nehajte biti nadležna mama, ki skrbi… v kolikor slutite, da se zadaj skrivajo vsebine, do katerih ne morate, se s hčerko pogovarjajte toliko časa, da zadevi pridete do konca. … da veste kje je; s kom se druži; kje je kadar šprica pouk; kdo so njeni prijatelji; h komu bi se zatekla v kolikor bi vam pobegnila od doma; na koga se obrne kadar je žalostna – kadar se z vami sporeče….malo morje vprašanj…. da boste lahko svojemu otroku kos, ga morate spoznati – tudi v tisti luči, ki vam ni najbol všeč. skozi pogovore boste uvideli, da droge niso srčika problema, ki se skriva v vašem otroku…so le način, na katerega otrok vzpostavlja stik s seboj, s svetom… predvsem pa s starši. so krik na pomoč!! krik vam, oz. vašemu soprogu. ne vem v kakšnem odnosu ste s hčerko, koliko se pogovarjata, kje je pri vzgoji njen oče, … v kolikor se ne počutite kompetentni, da boste to pravilno peljali, se po pomoč obrnite k strokovnjakom (družinski terapevt, CSD, psihijater na PHP), ki vam bodo pomagali postaviti komunikacijsko pot in z vama razrešiti problem. prepričan sem, da imate kot mama vse odgovore, ki jih vaša hči pri odraščanju potrebuje. pri otrocih je vedno tako, da jim je potrebno postaviti meje. tudi če je najbol nemogoča najstnica, in ima občutek, da je sama kos svetu in tegobam ji je treba kar lepo realnost predstaviti takšno kot je in ji pomagati na poti odraščanja.naj vas zanima, kaj vašo hčerko žene v odvosnosti, ali ima tako družbo, kje dobi drogo… če je vaša hčerka že zdaj v stiku s tem, je vaša dolžnost, da jo zaščitite in ji postavite meje.

da se otrok pri 14letih sreča z drogo v takem obsegu je resen problem, ki ga velja resno jemati! zato bodite močna mami, spoznajte svojega otroka in njegove stiske, razumite jo v precepu/pogumu/jezi/veselju…. in zdržite ob njej tudi, ko so med vama razhajanja velika! 🙂 tega slednjega žal vsak zdrav otrok v puberteti svojim staršem ne prizanese!

veliko poguma in moči na vaši poti vam želim,
theo

Argante, nič ne pretiravam, res je to, saj sem videla na svojih očeh, pa tud pri prijateljih, taka je pač reakcija pri snifanju. Kaj je to novega, poglej si kdaj kakšnega uživalca kovka, spida ali česarkoli od blizu.

Tudi jaz sem pred tednom dni pri 20-letnem sinu našla amfetamine in jih odnesla na testiranje. Obupana sem in vsak dan se skušam z njim pogovarjati, a se vedno potem kregava. Ne popuščam, a ne vem, če bo kaj zaleglo. 20 let ima in vem, da se to dogaja le kakšen mesec. Poznam ga in takoj sem vedela, da se nekaj dogaja. Po očeh, po načinu govora. Kaj mi je storiti, ko pa ni več mladoleten?

spoštovana matjaška,

vaš sin je res polnoleten, in po zakonu sam odgovoren za svoja dejanja. a dejstvo je, da ste njegova mama in so vaša čutenja in ravnanja povsem upravičena. gospa, pravilno je, da ne popuščate in ustrajate v pogovorih. navkljub vroči krvi in razhajanjem ustrajajte v svoji drži in ne popustite.
znašli ste se v realnosti, ki zahteva veliko napora od vas: da vzdržite. da ustrajate. da ne obupate. da se ne predate. da poiščete rešitev. da poiščete odgovore. nič ne napišete kje je sinov oče, zato predpostavljam, da ste sama pri tej vzgoji in morate za vso kolobocijo (čustveno in materialno) skrbeti sami. predvsem razumite svoje občutke, da boste razumeli kako se počuti on. ker živite še v istem gospodinjstvu, predpostavljam da skrbite zanj vi. morda je čas za pogovor o odgovornosti, o odločitvah, o odraščanju, o pravih poteh.
vas skrbi in skrbi vas upravičeno. razumite pa, da mora biti njemu na drugi strani tudi noro, drugače nebi konzumiral amfetaminov (in predvidevam, da so v igri tudi druge droge: trava, koka, extasy). zapomnite si : ne konzumira cel svet drog! vašemu sinu te substance pomagajo regulirati čutenja, s katerimi ne zna vzdržati. umetno mu postavijo jasnost misli, koncentracijo, srečo in vzhičenost,občutek moči … in vsaj za določen čas omejijo težke občutke nizke samozavesti, nesigurnosti, žalosti, sramu…, katerim se še sploh fantje v naši družbi ne smejo prepuščati.
povsem naravno je, da sinu s pogovorom na temo drog vzbudite plaz občutkov. (posegli ste v njegovo zasebnost, brskali ste po njegovih stvareh, izdali ste mu nezaupnico, pričakujete, da se bo spremenil, da bo odgovoren mlad odrasel, da se bo naučil sprejemati odgovornost za svoja čutenja in z njimi vzdržati brez drog… kaj vem kaj vse sta si povedala in s kakšnimi občutki krivde ste ga zaradi svoje stiske, obupa in nemoči, natrli). vsi smo navajeni, da se pred preintenzivnimi občutki zaščitimo z obrambnimi mehanizmi – tudi vaša reakcija je obrambna, saj tudi za vaš svet predstvaljajo droge neuspeh in sram in stisko, ki vas navdaja z obupom. s prepirom oba razrešita težka občutenja in prekineta stik.
morda pri sebi razmislite, kje v vajinem dialogu nastopi moment, ko je obema tako noro, da se skregata. bodite pozorni s katerimi vprašanji, odgovori, očitki postane nevzdržno in poči. in potem ustrajajte v pogovorih na mehkejši način, da boste s časom razumeli zakaj drogo potrebuje. in predvsem: ne dajte vse pozornosti samo problemu droge! droga prikriva vrsto drugih problemov vsakodnevnega življenja (stik z očetom, problemi zaposlovanja, nore razmere v službi, šolanje, težave z dekletom,… cel svet v katerem vaš sin živi in v katerega vi niste vključeni). s pogovorom imate možnost, da vanj vztopite in poiščete vzrok njegoim ravnanjem.

morda se s svojo temo obrnite na forum :Zakonska in družinska posvetovalnica, ki je prav tako v okviru MON-a. tam odgovarjajo zakonski in družinski terapevti,ki vam bodo dali dodatne rešitve.

pa vse dobro!
theo

Takoj pojdita nekam drugam na dopust. Na smučanje…………..

Če je to res šele začetek pomaga “streznitev” za nekaj dni. Saj ima že 20 let in ni več tako dovzeten za sugestije.

Moje mnenje.

mal izven konteksta pa vendar:
moj fant kadi travo…mi drugače to ni taka panika…ponoči pa ko sva spala skupaj je škrtal z zobmi..zj nism čisto prepričana samo sm slišala da se to pojavlja zaradi različnih substanc..ali je to lahko samo od trave al to sploh nima veze al kako? hvala

jaz sem stara 13 in se probala drogo zaradi frendov…
in zdaj se je nemorem odvadit, pa bi se zelo rada a negre…
procim če mi gdo da kak nasvet…hvala.

živjo! sm nina stara 13 let in sm padla v zelo slabo družbo…
začela sem jemati trdo drogo 🙁
in bi zelo bila vesela če bi mi dav gdo nasvet kako naj se izignem drogi.
…tudi rezat sem se začela sam to ni za ta forum tko da…
če ma gdo nasvet kko nehat jemat droge–>FUL VM HVALA!!

NINČHY

NixLover

Kot prvo ti svetujem, da se pogovoriš s starši!

Ninčhy pozdravljena!

Hvala ker si iskreno zaznala in priznala svoje težave. Najpomembnejša je tvoja volja, da se želiš izogniti takemu življenju in zaživeti bolj kvalitetno življenjein v njem zdravo uživati.Seveda pri tem potrebuješ nekoga, ki te bo vzpodbujal v dobrem in ti kazal na pasti..Lahko je to odrasla oseba, ki ji zaupaš ali kdo drug, strokovno izobražen… skratka
vredna si življenja in te spoštujem.

Pogovor v Programu za otroke in mladostnike je na voljo anonimno – telefonsko svetovanje ali osebno ter
se lahko vključiš v sprejemni center kjer ti lahko predstavimo program, ki je namenjen ravno tvoji starosti in je ambulantnega tipa, kar pomeni, da prideš sem na individualni pogovor. Na voljo so tudi druge aktivnosti ravno z namenom preprečevanja nadaljnje zasvojenosti.
Veliko volje pri premagovanju težav!

Telefoni:Gsm:051/642-074
01/425-12-14
Odgovarjala sem Mateja V.

moderator Društvo "Projekt Človek" tel: 01/425 12 14

Str sm 16 let pri 15 sem prvic probal travo ne dolgo po tem se hotel nekaj boljsega zacel sem uzemati ekstazije.Ratal sm cisto zasvojen z drogo.Na drogo sem znal zapraviti i po 40 e na teden probal sem nehati,na zacetku mi je slo uredu nekaj dni sem bil depresiven in ves zmatran ampak se je pa dalo.Z drogam sem nehal ampak po 2 mesecih ko se sel na prijateljov rojstni dan mi en kolega ponudiu spid.Par dni kasneje sem se kokain probu,ko pa nisem imel dosti denarja za kokain in spid sem kupil sebi LSD ali pa nore gobe.Ce vasa hcer uzema katero drogo lahko prepoznate treba je biti pozoren,vem kako to gre ker sem tudi jaz skrival pred svojimi starsi.

1.zenice,ce so velike ali pa majhne,lahko ji testirate tako da posvetite z lucko in pogledate ce se zenice odzivajo pravilno,

2.Zvecilni cegumiji,pri vrcini droge pride pri krcih misic v celjusti zaradi tega pride do zategovanja celjusti.Zvecilni cegumi pa se uporablja da te kasneje ko droga boli nebi bolela celjust.

3.dobro glejte gdaj gre spati ker ce droge povzrocijo motnje spanja,zvecer bo sla kasneje spati kokr ponavadi ali pa sploh nebo spala.

4.Sola,otrok bo popustil v soli,zacel bo bezati s pouka,nebo delal domacih nalog in zacel bo dobijati slabse ocene.

5.koliko zapravi,u primeru da uzema droge bo svojo zepnino otrok hitro zapravil.Po vsej verjetnosti bo od vas iskal vec denarja in govoril kako rabi za tisto stvar pa za hrano pa za kino…..

6.v primeru da uzema mamila bo otrok postal bolj nesramn do starsev,zacel bo zamujati dam in po cele dneve ga nebo doma.

7.otroka lahko tudi stehtate pa pogledate koliko ima kil u primeru da uzema mamila bo za svoja leta imel zelocmanj kil.(ko sem uzemal mamila sem znal v enem tednu izgubiti po par kil,preden sem zacel jemati mamila sem imel 71 kg kadar sm se odlocil da bom nehal z mamili pa 55,in to use se je zgodilo v 4 mesecih).ce otrok uzema mamila bo doma zelo malo jedel govoril bo skos kako je jedel zunaj s prijatelji.

To so nekako stvari s pomocjo katerih lahko ugotovite ali uzema mamila.Z drogami sem nehal ker se mi je zgodilo ko sem sel spati da sm pustil odklenjen telefon in so mi ga starsi pregledali in videli use.Ostal sem brez fona dobil sem ga 2 meseca kasneje,vn nism smel hodit en cas.starsa sta mi pomagala pri soli,veliko sta se pogovarjala z mano o vsemu.Od takrt drog ne uzemam vec in tudi ne zelim.Tako bom rekel droga je dobra,saj je narejana zato da je cloveku dobr,droga je najboljsa stvar z najhujsimi posledicami mozn propades pshicno,fizicno in financno.za tistih par uric zuranja se ne splaca.

Nasledni teden bo 5 mesec od kar sem nehal z usem in ogromna razlika je popravil sm ocene v soli, najdu sm nove kolege,ne delam vec problemov,ne lazem se starsem in ne zamujam domov.

Toj to od mene.

 

 

 

 

 

New Report

Close