Kakšna kontracepcija še sploh pride v poštev?
Lepo pozdravljeni!
Zaradi nastale situacije se obračam na vas, saj so čakalne dobe pri obisku ginekologinje (pre) dolge.
Sem študentka, pacientka z obolelo ščitnico. Ker jemljem nadomestne hormone, so mi zdravniki (ginekologinja, tireolog, kardiolog, psihiatrinja in osebni zdravnik) strogo odsvetovali uporabo hormonske kontracepcije. Dolgo sem bila samska, zato se s tem nisem kaj prida ukvarjala. Sedaj pa je nastal problem, saj novi partner ne more uporabljat kondomov. Vprašanje je, kakšna kontracepcija mi še sploh preostane? Bolj ali manj so vsa kontracepcijska sredstva, razen kondomov, na hormonski podlagi. Koliko je zanesljiva metoda naravnega načrtovanja družine? Prelistala sem kar nekaj knjig in presurfala internet, ampak vseeno bi rada izvedela strokovno mnenje.
Hvala za pomoč!
Ne vidim razloga zakaj vam je cela vrsta strokovnjakov odsvetovala uporabo hormonske kontracepcije? Bolezni ščitnice niso nikakaršna kontraindikacija za uporabo katerekoli vrste hormonske kontracepcije. vaša ščitnica zato ne bo delovala ne bolje ne slabše. Če ni drugih zdtravstvenih razlogov, se za hormonsko konrtacepcijo lahko odločite. Prav tako lahko izbirate med naravnimi in pregradnimi metodami. Naravne metode je najbolje kombinirati s pregradnimi v času večje plodnosti ali pa kar stalno. tukaj je še ena nelogičnost – vaš novi partner ne more? uporabljati kondoma. Bolj pošteno bi bilo reči noče. Če je moški sposoben za spolni odnos, je sposoben uporabiti tudi kondom. Pogovorite se tako z vašim ginekologom kot s partnerejem kako boste v vaše zadovoljstvo rešili izbiro kontracepcije. srečno!
Anemona, ali je vaš partner občutljiv/alergičen na lateks? Dobijo se tudi kondomi, ki so narejeni iz drugih materialov, npr. poliuretana ali poliizoprena. Prav tako se res čudim, da bi vsi zdravniki kategorično zavračali KT samo zaradi ščitnice, morda pa so kakšni drugi razlogi, npr. srčno-žilne bolezni (tudi v družini), starost, kajenje, slabo delovanje ledvic itd.
Matjaž
Hvala za vse odgovore in pomoč!
Kar se tiče hormonske kontracepcije so mi vsi odsvetovali zaradi previsokega pulza. Sicer sem tudi sama proti hormonski kontracepciji, je pa tudi res da je ne prenašam. Enako je ne prenaša moja mama, tudi babica je ni mogla uporabljat. jemala sem 3 mesece, bruhala vsak dan in padla v depresijo. Glede na to, da so mi vsi zdravniki močno odsvetovali se je res ne bi rada posluževala.
Na lateks ni alergičen ampak zmeraj (baje že od nekdaj) ko si natakne kondom, mu penis uplahne.
V poštev bi prišla pregradna kontracepcijska sredstva. Kako je z diafragmo? je primerna za ženske, ki še niso rodile? Seveda se nameravam o vsem tudi posvetovati z mojo ginekologinjo, težava je le v dolgi čakalni vrsti….
Hvala za razumevanje in pomoč!
Diafragma je povsem primerna tudi za ženske, ki niso rodile. Ko se boste pogovorili z ginekologom, bo ta določil ustrezno velikost, ki jo nabavite v trgovini s sanitetnimi pripomočki.
Visok pulz ste imeli zaradi nepravilnega delovanja ščitnice, dokler ni bila ustrezno zdravljena. Če ste imeli težave z bruhanjem vam lahko ginekolog predpiše obliže ali vaginalni prstan. Včasih se ob uporabi določene vrste kontracepcijskih tabletk res pojavijo motnje razpoloženja, druga vrsta pa teh težav ne povzroči.včasih je iskanje ustrezne tabletke malo bolj zamudno in jih je treba poizkusiti več.
Lepo pozdravljeni!
Spet se obračam na Vas. Pogovorila sem se s svojo ginekologinjo glede kontracepcije in prišli sva do skupnih, žal moram reči “problemov”, ne “rešitev”. Pregledala je kartoteko mojega zdravstvenega stanja in mi povedala, da hormonske kontracepcije vsekakor ne smem uporabljati. Ker ima fant težave s kondomi (penis mu uplahne, baje ima to težavo že od nekdaj, poznam pa kar nekaj takšnih primerov, tako da verjamem da stvar ni čisto iz trte zvita, tudi ginekologinja je razumela situacijo), sva ugotovili da je diafragma edina zaščita, ki še pride v poštev. Tukaj pa nastane problem. Baje v Slovenijo več ne uvažajo diafragme, niti ginekološkega pripomočka za merjenje velikosti diafragme, zato mi ni mogla niti določit velikosti. Obračam se na Vas z vprašanjem, če Vam je kaj znano, kam bi se lahko še obrnila? Slišala sem za Dr. Grkič v Logatcu, kjer se da kupit diafragmo in spermicide, vendar nisem nikjer zasledila, če je možen tudi pregled z določitvijo velikosti. Kako je z diafragmami in pregledi v Avstriji? Zdi se mi sramotno, da slovensko zdravstvo ne poskrbi za dosego različne kontracepcije.
Hvala za pomoč!
Kaj pa, če bi se pozanimala o femcap? Jaz sem jo dobila v 2 dneh, naročeno prek te strani:
http://rdo-medical.si/
Pošlješ mail, kjer napišeš svoj naslov in velikost, ki jo želiš.
Moj fant ima namreč identične probleme kot tvoj, sama pa ne želim jemati hormonov. Bomo videli, kako bo v prihodnje, saj sva jo uporabila šele 1x :).
T33n, najlepša hvala za pomoč! sem slišala nekaj o Femcap, baje je fajn. Edini problem je, da nimam velikosti, ker mi je ginekologinja ne more izmerit (pravi, da nima pripomočka za merjenje) in da tega nima nihče v Sloveniji. Svetovala mi je, naj se samoplačniško obrnem na Avstrijo. Kako si tebi določili velikost? ali tvoja ginekologinja meri velikosti za kapice in diafragme? iščem ginekologa, ki bi mi lahko pomagal, tudi samoplačniško sem pripravljeni it, samo da že “porihtam” to kontracepcijo.
fem cap se dobi v treh velikostih glede na to ali še nisi rodila, ali si imela splav in ali si že mamica…poglej na
http://rdo-medical.si/vse-kar-morate-vedeti-o-femcap
PoZDRAVljena Anemona,
kako žalostno je videt tako nasilno propagando za hormonsko kontracepcijo, čeprav ti jo je ginekologinja odsvetovala. Seveda so tudi druge možnosti, ki so popolnoma naravne in po zanesljivosti npr. naravno načrtovanje družine po simptotermalni metodi Sensiplan celo prekaša kontracepcijske tablete.
Tudi jaz sem ena izmed tistih, ki je preizkusila kar lepo število hormonskih tabletk in seveda nikoli našla “pravih”, pa so mi tudi po vsej verjetnosti pripomogla k depresivnim epizodam. Ampak seveda ni neposrednih dokazov za to…
V glavnem, da ne bomo dolgovezili, na tejle Facebookovi strani Sensiplan – naravno načrtovanje družine so podatki o organizacijah, ki organizirajo tečaje, administratorji strani so certificirani svetovalci, na katere se lahko obrneš tudi s konkretnimi vprašanji: https://www.facebook.com/pages/Sensiplan-naravno-na%C4%8Drtovanje-dru%C5%BEine/221137874667391
Lepo BODI,
Petra