Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Bolezni srca in ožilja Kardiologija kako uporabljati Concor Cor 2,5mg

kako uporabljati Concor Cor 2,5mg

Moja mama je diabetik na inzulinu že 40 let. Poleg tega jemlje zdravila za ščitnico Eltroxin 1,5 tbl in Nexium 40mg na tešče, Coaprovel 12,5mg 1 zjutraj in 1 zvečer, Tertensif SR 1,5mg 1 zjutraj, Prestance 10mg 1 tbl zjutraj in Concor COR 2,5mg 1/2 tbl., opoldne pa Kamiren XL (4mg). Da bi bila mera polna, mora zvečer vzeti še Kamiren po potrebi (ne vemo točno, kako veš, kdaj je potreba). Zdaj ga jemlje vsak drugi dan. Zvečer jemlje še prej omenjeni Coaprovel in zaradi preprečitve ponovitve depresije še Zoloft (50mg) 1 tableto.
Stara je 84 let in tehta 49kg. Živi v 4 nadstropju brez dvigala in je sama, si sama kuha in daje injekcije.
Na zadnjem pregledu pri diabetologu 16.maja letos ji je svetoval, da za en mesec preneha jemati Concor. Zdaj je pri meni v Ljubljani in si redno meriva pritisk. Ker je prej imela v glavnem pritisk okoli 140-170 sistiločnega in 52- 65 diastoličnega, pulz pa od najnižjega 48 pa do 65, v mesecu dni, ko je nehala jemati Concor je pritisk znašal med 130 do 150 in diastoličen okoli 70, pulz pa med 60 in 70.
V tem času se je počutila znatno slabše, velikokrat ji je hipno postalo slabo (ne zaradi sladkorja), veliko je spala in poležavala, čeprav je bila prej dovolj aktivna. Redno je hodila na sprehode in daljše hoje. Zdaj sva pričeli ponovno s Concorom, pa je spet pritisk okoli 150 in 65, pulz pa zdaj spet na 50-60 utripov. Kaj svetujete glede celotno anamnezo? Ali naj nadaljuje s Concorom ali ne, saj jo je dabetolog naročil na pregled šele čez 4-5 mesecev. Kakšen smisel je imela prekinitev in ali naj tablete Concor jemlje ali ne. Za odgovor se vam najlepše zahvaljujem in vas pozdravljam. Milica Tomšič

Vaš dopis sem prebral več krat. Vaša mama razen insulina in antidepresiva dobiva več različnih zdravil za znižanje krvnega tlaka in za podporo srčnega popuščanja. Na zadnjem pregledu (16. maj t.l.) je diabetolog priporočil, da en mesec ne bi jemala tablet Concor Cor (zaradi nizke srčne frekvence?). Ker se ji je v tem času počutje poslabšalo ga je začela ponovno jemati. Zdaj se ponovno počuti boljše. Na kontrolni pregled jo jo je diabetolog naročil čez 4 – 5 mesecev. Sprašuje ali lahko jemlje Concor Cor še naprej.
V dopisu so podatki o krvnem tlaku in o srčni frekvenci v času jemanja vseh priporočenih zdravil in v času, ko bolnica ni jemala Concor Cor tablet.. Ker izgleda, da je bolničino počutje boljše, ko jemlje tudi Concor Cor, priporočam, da ga jemlje še naprej, saj je srčna frekvenca ob tem v dopustniuh mejah. Lahko mi še pišete.

Lep pozdrav! prim. Boris Cibic, dr. med. Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije www.zasrce.si

New Report

Close