Najdi forum

Naslovnica Forum Duševno zdravje in odnosi Odnosi in socialna prva pomoč Vrnitev k sebi Kako spet vzpostaviti stik s seboj, ko sploh ne veš več, kdo si

Kako spet vzpostaviti stik s seboj, ko sploh ne veš več, kdo si

Pozdravljeni gospa Mateja in ostali,

imam eno, na prvi pogled nekoliko nenavadno vprašanje, vendar zadnje čase se nekoliko bolj osredotočam nase. Ugotovila sem, da sploh ne vem, kdo v resnici sem, kaj so moje pristne želje. Že to, da bi šla v trgovino po nakupih obuval, mi predstavlja stisko. Povsod razprodaje, jaz pa kar ne zmorem iti. Katere čevlje bi si izbrala, da bi resnično izražali mojo notranjost, katera je tista garderoba, ki je resnično moja?

Kakšen nasvet. Ima še katera take težave, da  je zaradi nenehnega prilagajanja drugim, zabredla v take težave?

Lep pozdrav,

Ana

Gospa Ana,
hvala za vprašanje.
Lahko se sliši grozno, ampak vsaj veste, da ste se izgubili. Mnogo ljudi preživi življenje, ne da bi se tega zavedali. Mogoče kdaj delno ali za kratek čas, toda ne ozavestijo v celoti, ker je preveč grozljivo, žalostno obupno za njih. Nikakor niste edini. Ena od klientk, ki ima podobno težavo kot vi, mi je ta teden ob prihodu na terapijo dejala, sedaj ko prihajam v stik s seboj, pa vidim, da ni fino biti v moji koži. .
Biti v stiku sam s seboj, po dolgem času, ko to nismo bili, pomeni občutiti veliko neprijetnosti. Za prispodobo dam pravljico Trnuljčica: naše bistvo globoko zaspi, okrog njega pa se razrase mogočne trnje, ki varuje naše bistvo – naš zaklad. In potem se kot princ – mi sami, moramo prebiti skozi vse to trnje, do našega zaklada. Prebiti skozi trnje v praksi pomeni, da začnemo občutiti vse to, kar v preteklosti in sedanjosti ne želimo občutiti. Vse potlačene občutke, ko smo se zavrnili, spregledali, ponižali, ne izrazili svojega bistva ali pa so to naredili drugi. Običajno pa je iz obeh strani. Ker gre za naporen proces, je zelo pomembno, da si izberete terapevta ob katerem se boste počutili varno, sprejeto in s katerim boste v vašem ritmu odkrivali pot skozi trnje do vašega bistva. Skozi proces, ki ne bo ravno kratek, a nujno potreben za obuditev vaše živosti in vzpostavitve notranjega miru, boste ponovno dobili tudi notranje vedenje, v kakšnih čevljih želite hoditi naokrog. Pogumno na pot, ki vas kliče.
Vse dobro!
Mateja Debeljak
Mateja Debeljak www.vsedobro.si

Na srečo ali žalost pomaga le preizkušanje, primerjanje in premišljevanje v “zaprtem mehurčku”.

Postavi si omejitve in imej dnevnik. Npr. To s čevlji:

Koliko denarja (in časa za iskanje) si lahko privoščiš “stran vreči”. In resno mislim, stran vreči – koliko ur na spletnih trgovinah, koliko fizičnih trgovin zaobiti, koliko prospektov pogledati, koliko denarja dati za čevlje, ki jih z etikete gor vržeš v smeti preden prideš domov. 15€ za sandale v Lidlu in 3min med nakupovanjem živil verjetno imaš? 1500€ in 30dni po spletu iskati, verjetno nimaš.

Potem ko se za ene odločiš, pa si zapiši mnenje po 1min, 1dnevu, 1tednu, 1mesecu in 1 letu in počasi gradi na tem z dovoljenjem, da ni nič narobe, če ti ni všeč, dokler je razumno. Pač 3m najemnine ne moreš stran vreči za ene čevlje, ki jih daš enkrat na nogo; 15€ v kavicah je 10x – če ene lidlove čevlje 10x nosiš je kavica na dan.

Vedno je en hype pri novem, ki izzveni s časom, tvoj “stil” pa je tisti, ki hype ne izzveni ampak se preoblikuje v udobje.

Mogoče bi potovala? Verjetno ne greš za 3m po Indiji ampak na popoldanski izlet, ali vikend oddih nekam blizu. Mogoče rada rišeš – kuli ✏️ je že doma, kupi barvice in zvezek za Max 10€, če ti je užitek ko “znucaš” kupi dražje. Bi poskusila vrtnarjenje? Imej sobni zelenjavni vrt za 30€ ali kaktus/sobno rastlino in gradi od tam, mogoče ima kdo od znancev kako sadiko/grm odveč, pa naj gre k tebi domov preden gre v smeti – tako, da je minimalni rizik.

Gradi počasi in premišljeno. Ne pričakuj pa preveč niti od sebe niti od “predmeta”.

Veliko sreče in potrpljenja 🍀

New Report

Close