kako se zamenja vtičnico
No, pa poskusiva skupaj, ker sem ravno iz te stroke.
Ker domnevam da nimaš izkušenj ravno na tem področju, ti svetujem da najprej izklopiš varovalko. Morda imate doma preizkuševalec napetosti, po domače povedano “faznprifer”? Tako boš najbolje vedla ali si pravo varovalko izklopila ali ne. Če ne pa za 5 min izklopi vse, četudi bo hladilnik 5 min brez štroma, nič hudga.
No sedaj pa k delu. Z izvijačem odvij vtičnico in jo malce povleci navzven, kolikor se pač da. Notri boš videla 2 ali pa 3 žice, ki gresta iz “stene” v vtičnico. Odviješ jih iz vijakov, če so pritrjene z vijaki (to je pri nekoliko starejših modelih vtičnic) in povlečeš žice ven. Pri novejših modelih ni vijakov, ampak so neke ščipalčice navznoter ki same zagrabijo kabel, tu nimaš kaj odvijat šraufe, ker jih ni, ampak samo povlečeš miniaturni gumbič nad kablom, če je, in ga povlečeš normalno ven.
No sedaj pa k novi vtičnici. Predno boš dala kable noter, te moram vprašat ali imaš 2 ali 3 žice. Opisal ti bom oba postopka.
Če imaš 2 žici: Potem je vseeno kam vtakneš katero izmed njiju, v levo ali v desno priključno sponko. V glavnem na sredini je ponavadi narisana ena navpična črta, kateri sledijo spodaj ponavadi še tri vodoravne, kar predstavlja znak za ozemljitev.
No če imaš dve žici, boš naredila tako. VENDAR, predno boš vstavila vtičnico nazaj v steno, je priporočljivo da izvedeš TOLE: Ponovno prižgi vse varovalke in s faznpriferjem preveri, katera izmed luknjic v vtičnici je faza. Nato si to zapomni in izklopi ponovno varovalke. Potem boš morala vzeti doma eno izolirano žico preseka 2,5 mm2, lahko je tudi kupiš, to se itak dobi povsod-rabiš je pribl. 7cm in jo boš priključila tam kjer si vtaknila tisto žico, ki ti NI pokazala faze z faznpriferjem, drug konec pa tam kjer je znak za ozemljitev. Tako. Potem je treba vse le še vstaviti v steno in pritrditi z izvijačem.
Če imaš 3 žice: V tem primeru je pa ena zagotovo rumeno-zelene barve!!! Ta je ozemljitev. Drugi dve žici, vstaviš tako kot sem opisal v prejšnjem postopku – povsem preprosto. Ti drugi dve žici sta ponavadi obe črni (pri starih inštalacijah) pri novejših pa je ena ponavadi rjava, druga črna. Vglavnem ti si zapomni da gre rumeno-zelena vedno v priključek za ozemljitev in to je to.
Upam, da sem dovolj preprosto opisal postopek. Če pa ne, pa kar pridi tu na forum, bomo že rešili problem.
LP, Pavle
**** Pri opisu postopka z 2 (dvema) žicama je priporočljivo izvesti ozemljitev z dodatno žico,(kot sem opisal) čeprav marsikje pri starih stavbah tega ni, ampak imaš samo fazo in nulo, po domače povedano. Vendar da ne bo pomote, četudi sta ničla in ozemljitev povezani, bo stekel tok skozi ozemljitev,samo v primeru napake na napravi, skozi katero bo stekel tok “napake” po rumeno-zeleni žici te trenutne naprave. (Če seveda naprava ima priključek z 3-mi žicami – to so večinoma naprave, ki imajo kovinsko ohišje. Plastične naprave, kot so npr. sušilnik za lase, kavni mlinček, brivski aparat… imajo tako ali tako samo 2 žici znotraj vodnika, kar je tudi normalno.)
Pavle, hvala za tole, meni bo tudi koristilo! Se pa vseeno sliši komplicirano.
Jaz tudi že 1/2 leta vsake toliko časa omenim polomljeno vtičnico mojemu dragemu “električarju”, pa ni odziva in se bom s tvojo pomočjo naučila “loviti ribe” kar sama. Mislim, da je to skoraj edino moško opravilo, ki mu še nisem kos.
Če bo šlo vse po sreči, ti sporočim, če ne, bom pa za pusta Frankenstein.
Živjo Lučko !
Za stropne luči, pa tudi za katerekoli luči ti sploh ni treba tretja žica(ozemljitev). Luči imajo tako ali tako keramično ali plastično grlo, tako da ni panike da bi kdaj prebilo. Mirne duše lahko pustiš tretjo žico. V primeru kratkega stika, pa bo itak vrglo varovalko ven zaradi prevelikega toka. Za luč ne bo nobene posledice-razen pokvarjene žarnice :))))
Puti !
Ja, morda se malce sliši komplicirano, a kljub temu ne dvomim v tvoje preproste električarske sposobnosti. Predno se boš lotila, morda še dvakrat preleti skozi tekst počasi, pa boš na koncu morda imela občutek da je tudi električarska žilica prav v tebi… :)))))))
Čeravno vem, da so bili dani nasveti dobronamerni, menim, da tovrstno usposabljanje ni povsem na mestu. Zakaj? Kar vesel sem bil, ko sem nekaj postov niže prebral odgovor še vedno žive terasce.
Saj veste, elektrika je bržkone edina, ki je ženskega spola in se ne pusti šlatat.
S tem nikakor ne podcenjujem spodobnosti terasce, vendar so popravila električnih instalacij stvar strokovnjaka. Poznam primer, ko je nekdo skušal popraviti podaljšek – pomeril je s ‘fazenbriferjem’ ravno takrat, ko je bil izpad el. napetosti, razdrl podaljšek, da bi znova pritrdil razmajan priključek, prijel za prevodni del podaljška ravno, ko je bila odpravljena napaka na omrežju… Verjeli ali ne: ni ga več med živimi.
Tajfun !
Takšen primer kot si ti opisal se seveda lahko zgodi. VENDAR, sta mi tule čudni dve stvari. Prva je ta: da gre sploh kdo razdirat podaljšek, ne da bi prej preveril, da je priključen v omrežje…četudi je faznprifer pokazal nasprotno. Kaj pa varovalke? Terasci sem izrecno svetoval izklop varovalk, kar lahko izbereš iz nekaj postov zgoraj. Da pomisliš na izklop varovalke, pa res ni treba bit električar. Mar ne?
Druga stvar je pa ta: človek ki prime vodnik napetosti z voltažo 230V~, če gre za zdravega človeka brez srčnega vzpodbujevalnika, ga napetost 230V pri izpostavljenosti do ~1 sekunde ne bo ubila. Pride do krčenja mišic, res je, pot toka pa gre skozi predel roka-noga, ki je manj nevaren, kot ta predel, ki ga bom opisal zdaj.
Predel roka-roka, ali kot ji pravimo predel neposredno skozi srce, pa gre ko primemo vodnik z napetostjo – v tem primeru 230V – z drugo roka pa nični vodnik. V tem primeru obstaja nevarnost smrti skoraj takoj. Si prepričan da je tvoj prijatelj prijel samo napetostni vodnik????
Pavle
P.S.: Brez skrbi, če bi šlo za kaj zahtevnejšega, bi ji svetoval električarja absolutno. Zato sem pa tako podrobno opisoval stvari…
Kot elektroinženir bi lahko bil seznanjen, da je tretja žila namenjena ozemljitvi zunanjih kovinskih delov. Trej, če ima luč kovinski del, ga je potrebno ozemljiti. Zato je tudi predpis, da se po objektih, novejših od l. 85 (letnika nisem siguren) ozemljitvena žila za luči vleče. N alući pa je ponavadi nekje na kovinskem ohišju (flafonjere spodnji del, viseče luči na navojni cevi) vijak za priključitev te ozemljitve. Če so luči v celoti plastične tega ni treba oz. nimaš kam priklopit.
Pek !
Ti meni ne govori s čim bi jaz bil lahko seznanjen oz. s čim nisem seznanjen. Pa ne soli mi pamet. A kovinska luč ki jo uporabljaš na pisalni mizi, oz. prostostoječe luči (za dnevne sobe), ki so prav tako v večini primerov kovinske so tudi vodniki 3 žilni? Ne niso. Si se kdaj vprašal zakaj? Ker so deli povsem izolirani. Ker tudi o tem obstaja standard.
Ta predpis kot ti praviš, je sicer zaradi drugega značaja. Praksa je pokazala, da se je dogajal primer, ko je uporabnik uporabil dosti večjo žarnico, kot je sicer dovoljena in je prišlo do čezmernega segrevanja in se je zgodil tudi primer, da se je navoj (plastičen) v narekovajih stopil, ter so kontakti segli na kovinsko ohišje. No in od tu ta predpis. Drugače četudi narediš tako kot sem napisal, in če se držiš uporabe dovoljene moči, se nimaš česa bati.
Jebiga, enkrat se nekaj zgodi pa se predpis spremeni, to drži.(l. 89). Še veliko predpisov bo prišlo…