Naslovnica Forum Zdravje Splošno Urgenca Kako se reče?

Kako se reče?

Spoštovani!

Eno vprašanje, ker nekako ne najdem odgovora na internetu. Kako se rečemu pri nas specialistu, ki dela obdukcije? Je to patolog? Ali pa je patolog tisti, ki analizira vzorce pod mikroskopom? In kdo je sodni medicinec?

Zdravo! Obdukcije dela patolog in ta tudi lahko mikroskopsko pregleduje vzorce tkiv. Obdukcije sicer opravljajo na dveh inštitutih, to sta inštitut za patologijo in inštitut za sodno medicino, na slednjem delujejo zdravniki, specialisti sodne medicine.
Lep pozdrav

Lep pozdrav - - - - - - - - Sašo Rebolj, dr. med.

Aha, tako torej! Sprašujem zaradi mlajšega nečaka, ki je v četrtem letniku gimnazije, odličnjak. Šel bo medicino in je čist nor na to področje. V prostem času lista samo po knjigah forenzične medicine, določena poglavja zna na pamet.
In zelo malo o tem poklicu najdeš na internetu, niti nikoli nč ne slišiš v medijih o teh zdravnikih. Je to sploh v Sloveniji dobro plačano delo ali je to bolj veja medicine s katero se ne da ravno obogatit (kot recimo dermatologija itd.).

Pozdravljeni, najprej mora končati medicinsko fakulteto in se po končanem pripravništvu vpisati na tovrstno specializacijo. Ker je to delo vezano na javno službo, je temu primerna plača, torej je po sistemu plač v javnem sektorju. Od tega ne bo bogat, žal tudi ne bo okrog s pištolo laufal in zlikovcev lovil, ampak je to delo bistveno manj romantično kot v tv serijah.
Lep pozdrav

Lep pozdrav - - - - - - - - Sašo Rebolj, dr. med.

New Report

Close