Kako se prenaša norovirus?
Pozdravljeni,
na tiktoku vidim ogromno videov kako hitro se širi norovirus v tujini (ne vem točno kateri državi). A je to res tako hud virus kot ga opisujejo? Kako se sploh prenaša? Samo, če si v bližini obolelega, ki bruha? Ali tudi recimo preko zdrave osebe z dotikom, če je ta bila v stiku z obolelim? Kako pa preko predmetov, recimo v trgovini, kljuke itd.?
Lp
Spoštovani, norovirus se nahaja v blatu in v izbruhanini, a je že izjemno izjemno malo delcev (cca 50 virusnih partiklov) dovolj za okužbo. Prenaša se, če je nekdo eksplozivno bruhal v prostoru, malci delci obvisijo, nekdo jih prime in si jih vnese v usta. Pa preko površin, ki se jih je dotaknil nekdo z umazanimi rokami, jih prijel nekdo drug in te roke spravil do ust. Tudi preko kontaminiranih oblačil… V načelu velja, da morajo umazane roke (ki smo si jih umazali preko površin, predmetov, kljuk….) nekako priti do ust, a se to v primeru norovirusa zgodi bistveno bolj enostavno, v piremerjavi z drugimi povzročitelji črevesnih okužb, ker je število delcev za okužbo tako ekstremno majhno. V praksi se večkrat zgodi: ko nekdo bruha v prostoru, se jih okuži večina….. (ki so bili tam, in tudi tisti, ki pridejo kasneje, saj se prostor zelo težko popolnoma očistiti).
Pozdravljeni,
hvala za odgovor.
A se tudi po Sloveniji širi norovirus oziroma ali obstajajo kakšni podatki koliko ga je in kje?
Doma imam namreč mamo, ki je precej nehigienična kar se umivanja rok tiče. Večinoma si roke splahne samo z vodo, včasih razkuži. Sicer se pa zadržuje večinoma doma, že leta ne gre nikamor edino k zdravniku in če je nujno. Ker sem trenutno tudi jaz bolna (omotična, in čakam na pregled pri endokrinologu…) nama grejo v trgovino sosedje in me skrbi, da ne bi kakšnega virusa prinesli iz trgovine, kupljeni izdelki, dotikanje kljuk… Ker si mama pač ne umiva rok. Kakšna je ta možnost?
Lp
Tedensko spremljanje prijavljenih virusnih črevesnih bolezni
Podatki o številu prijavljenih okužb seveda ne odražajo dejanskega stanja, saj je v resnici okuženih vsaj 10x več. Večina ljudi ob driskah zdravnika sploh ne obišče. Norovirusne okužbe so med najpogostejšimi okužbami in se jim je praktično nemogoče v celoti izogniti, tveganje pa se zmanjša z res doslednim umivanjem rok.
Najlepša hvala za odgovor.
Pa je v takem primeru kot sem vam ga opisala velika možnost za prenos, če nam recimo sosed nekaj prinese iz trgovine in si mama ne umije dobro rok?
Prej o tem sploh nisem razmišljala, tudi nisem vedela, da norovirus sploh obstaja in kaj to sploh je. Zdaj pa sem na tiktoku videla, da je tega trenutno ogromno v tujini, in me je kar malo panika zagrabila. Mislim, da je strah večji kot pa dejanska možnost okužbe takole kot sem vam opisala?
Lp
Virus v pitni vodi je res izjemna redkost, in se zgodi le v primeru napak/težav pri pripravi pitne vode; oz. Kadar zaradi napake pride do spiranja povrsinke vode v podzemlje. Torej ob poplavah, hudih nalivih, počeni cevi; okvarah na sistemu priprave. Virus v okolje vedno pride iz okuzene osebe z blatom ali bruhanjem. V hrano ali na povrsine ga spet zanese oseba, ki ga je z blata uspela spraviti do tja; npr. Po veliki potrebi si je slabo umila roke in je prijemala hrano