Kako pri otroku ugotovimo dominantno oko
Spoštovani!
Imam zelo dominantno desno oko, tudi dioptrijo (-4,5 na obeh enako). Ne škilim in nikoli nisem, je pa v otroštvu škilila sestra in ji še zdaj občasno eno oko komaj opazno uide “po svoje”. Tudi moj oče ima dominantno oko. O tem sem nekaj prebrala, ravno toliko, da vem, da je povezava s škiljenjem, da se deduje nagnjenost in da se lahko ob ustrezni obravnavi v otroštvu stanje zelo popravi ali celo odpravi. Zanima me tole:
Kako ugotoviti pri štiriletnem sinu, ali ima dominantno oko? Ne škili, zdi se, da vidi odlično. Upam, da si ne boste mislili, kaj potem kompliciram? Gre za to, da mene ta dominantnost v določenih situacijah kar precej moti in bi rada, če je možno, sinu pomagala, da te motnje ne bi imel. To je torej drugo vprašanje – kakšni ukrepi oz. vaje obstajajo, da se stanje popravi, oz. ali jih lahko brez škode uporabljamo sami doma, kar preventivno, ali to odsvetujete? Brala sem pač, da je izboljšanje boljše, čimprej ukrepaš.
Dominatno oko se preprosto določi s preiskavo, da preiskovanec pogleda skozi majhno luknjo preko iztegnjenih rok nekoga v daljavi in če pogleda skozi desno oko je desno dominantno, če pa skozi levo je levo dominatno. Ali se da to z vajami spremeniti pa vam težko odgovorim, ker se v to nisem prav posebno poglabljala . sigurno pa je to mogoče z uporabljanjem oziroma treniranjem očesa.