kako prepoznati alkoholika ?

Kako prepoznaš alkoholika ?

zavohaš ga, smrdi ko tajfl

Daj mu pit. Če se ne ustavi po enem kozarcu in se tudi psihično spremeni, je to to.

-prikriva vonj iz ust s pepermint bomboni ali žvečilnim gumijem
– kadar ve, da mora bit trezen, je nejevoljen, siten, vse mu gre na žvivce komaj čaka, da pride do alkohola
– njegov videz postane upadel ( obraz, lice, steklene oči, lahko se po nosu in po licih pojavijo drobne rdeče žilice/ kapilare
– se šlampasto, bolj zanemarjeno pričnejo oblačiti
– postane pozabljiv, neurejenih misli, nezbran, opušča tudi osnovne higienske navade
-če pije že bolj dolgo, se mu bodo zjutraj pred prvo dozo začele tudi tresti roke, začne se lahko tudi potiti in tresti nasplošno

S tem opisom si me spomnila na eno “za dol padit” izjavo od kolegice na veleposlaništvu v Moskvi. Jaz sem jo ravno prišla zamenjat in zadnji večer sva si privoščili “žensko” večerjo. Naslednji dan je imela planiran polet za Slovenijo. Ko sva ravno prišli na temo, kako lepo se je po času iz tujine vrniti domov, sem ji ravno rekla: “Sigurno komaj čakaš videti družino in svoje živali”. Njen odgovor pa: “Eh, seveda sem vesela, da bom svoje bližnje videla. Ampak hkrati sem enako ZELO vesela, da bom končno videla množico ljudi, med katerimi je večina normalnih obrazov. Ker tu v Rusiji so (sredi februarja) vsi živo rdeči v obraz, če ne zaradi mraza pa zaradi alkohola.”

Popokane žilice na obrazu so lahko tudi od zdravil.

Vsak dan rabi alkohol

Ni nujno, da alkoholika prepoznaš.
Tudi ljudje, ki ne pijejo (več) so alkoholiki.
Alkoholizem je nagnjenost k zasvojenosti z alkoholom. Večina slovencev ima to v genih.


Rdečica je lahko tudi rozacea. Precej ljudi v srednjih letih, zlasti žensk, razvije rozaceo.

Ne prepoznam razen ko se vidi, da je nekdo pijan…Tresavica rok je velikokrat lahko stres, bolezen…upadal obraz depresija, hujšanje….poznam pa enega alkoholika in ima zabuhle gleznje in prste na rokah….

Zjebanost v faco, podočnjaki, črnina okoli oči, popokane žilice na faci, modro rdeče žilice po faci, zmedeno govorjenje, zatikanje, nejasen , nerazločen govor…

Tile so dobri pa še:
-vedno najde priložnosti ali vzrok za se na poti kje ustaviti, za “proslavljanje”, po vsaki opravljeni nalogi ali opravku si je treba odpočiti za šankom
-alkohol jemlje smrtno resno, ne vidi kaj dosti humorja v tem, če ga hecaš
-druži se z ljudmi iste vrste, tako da ne pade pobuda vedno od njega, ampak “se vda”
-ne udeležuje se prireditev ali druženj, kjer ni alkohola
– če mora dlje časa abstinirati, postane napadalen, jezen, živčen

V bistvu skriva (vsaj poskuša skriti), da pije. Ni nujno, da se na zabvah napije. Včasih celo zdrži pri še normalni količini. Ko zabavo zapusti, nekje drugje dotoči.
Spremenjen obraz, rdečica, tresenje rok- ni pri vseh enako.
Dokler sam sebi ne prizna, da je alkoholik, mu živ krst ne more pomagat.

Pravega alkoholika je težko prepoznat, če ni v zanemarjeni fazi.
Imam sosedo, popolna alkoholičarka, pije konstantno, enkrat na 3 mesece pa je vsaj 14 dni popolna koma. Takrat izgubi vsako službo, ampak čez 14 dni, ko pride k sebi, službo vedno spet dobi. Popolna manipulatorka in 100procent prepriča, da je ona tista prava, dokler ne pride spet njenih 14 dni.


a tako hitro se službo dobi? Pa kaj sama živi ali kako pride šele čez 14dni k sebi?

Manipulator. Živi s starši, jih vsake toliko nalomi in utiša, na urgenci ima abonma, tudi na psihiatriji je že večkrat kampirala, pa razna zdravljenja in vse ostalo. Ampak ženska prepriča vse, da zdaj je pa res ozdravljena, pa čez čas ista zgodba. Ko jo vidiš na ulici nikdar ne bi rekel da je popolna pijanka že praktično 30 let. Zgleda dobr, komunikativna in prijazna. Za svojih dobrih 40 zgleda res ok, čeprav je bila večkrat že zastrupljena z alkoholom in so na urgenci potrdili, da je samo še vprašanje ur, kdaj bo šla, pa se zliže in spet po starem vse. Neuničljiva.
Zato pa pravim, da ni nujno da pijanca na pogled prepoznaš. Nje ne.

Če je tvoj bljižnji ta, ki te zanima, ga napoti na analizo krvi. Meritve GGT inCDT, bodo točno pokazale, ali pije ali ne.

Pri dalj trajajočem popivanju tako ženske kot moške doze prepoznaš po značilnem ksihtu, ki mu dohtarji pravijo facies etilicus. Pri tistih, ki tega ksihta (še) nimajo pa jih izdaja večkratni dnevni etilni zadahec z rahlo rdečico, dobro voljo in sijočimi učki.

Sosed je alkoholicar pije ga že sto.let skoraj ker je star že devedeset let. Tudi se teKo opazi da je alkos. Parkrat že poročen tudi.zdaj ima eno frajlo. Je pa res da vsako leto naredi mesečni premor vsaj tako pravi. Možgani mu delajo kot urca. Verjetno je veliko odvisno od našega telesa in genov.