Naslovnica Forum Zdravje Rak Kako živeti z rakom? Kako poteka zdravljenje malignega melanoma

Kako poteka zdravljenje malignega melanoma

Pozdravljeni!

Odkrili so mi maligni melanom. Tukaj so rezultati bopsije:

Temno znamenje 1,5 x 0,5 cm,
minimalno dvignjena nad nivo ostale povrsine,
izrezano v zdravo (2,7 x 1,6 x 1,2)

Maligni melanom koze, radiarni tip rasti
EpiteloidnoceliŠni tip, brez ulceracije brez obrambne reakcije,
brez invazije v limfagnij in krvne zile,
brez regresivnih sprememb, z preeksistentnim nevusom

Varnostni rob je 7 mm
Ekscizija je v zdravo
Clark: III
Breslow 1,0 mm

Ker sem seveda pozabil vprašatikaj vse to pomeni, mi lahko mogoče odgovori kdo od izmed vas.

Naročiti se moram na OI, kjer bi mi naj vbrizgali neko zadevo (radioaktivno), da vidijo katere bezgavke bi morali odstraniti (če bi bilo potrebno).

Mi lahko kdo pove kako poteka ta postopek, koliko časa traja, kakšni so časovni razmiki med posameznimi pregledi na OI.

Hvala in lep pozdrav,

R.

Pozdravljen R
Sama sem imela isto diagnozo – Clark III – Breslow 1mm pred petimi leti. Kontrole po operaciji in pregledu bezgavk so si sledile najpej na tri mesece potem na šest.Dosti informacij boste našli kar na tem forumu. Operira se cca. po dveh mesecih po odkritju bolezni – takrat se preveri tudi bezgavke in če so le te negativne se postopek konča. Na kontrolah vsaj pri meni se pregleda samo koža in naredi kontrola krvi. Glede na diagnozo vam kot laik lahko povem le to, da je tudi pri vas bil MM odkrit pravočasno.
Držim pesti za vas in vas lepo pozdravljam
Lejaa

Pri posegu vam obarvajo z radioaktivno substanco prve zaščitne bezgavke ob mestu MM,le-te običajno tudi odstranijo (lahko gre za eno ali več bezgavk) in jih histološko pregledajo.Od tega izvida je odvisno nadaljnje zdravljenje.Sam poseg je sorazmerno lahek,po dveh do treh dneh ste običajno doma,tudi okrevanje je hitro.Je pa bilo o tej temi že veliko napisanega na forumu,tako da poglejte malo po zgodovini.Želim,da bi bili izvidi negativni(glede na stadij bodo skoraj gotovo),boste pa imeli vsekakor kontrole,ki so v začetku na 3 mesece,po dveh letih na 6 mesecev in kasneje na 1 leto-spremlja se MM do 15 let po odkritju!

Lep pozdrav

Skušek Peter

Oče je dal skozi podobno situacijo. Odstranili so mu 11 bezgavk, kljub temu pa ni bila potrebna nobena nadaljnja terapija.
Na pregled je hodil najprej na 3 mesece, zdaj na pol leta.

Srečno!

Potrebno je preventivno odstranit bezgavke. Čakalna doba na operacijo je cca 1 mesec. Kolikor sem zasledil si v bolnici cca 3 tni.

Koliko časa moraš potem še biti doma ali greš lahko kar takoj v službo?

Predvidevam, da se šivi odstranijo po 12 dnevih (toliko je bilo po odstranitvi znamenja).

Kako pa je s kopanjem v morju po operaciji – to je potem ko so šivi odstranjeni? Je priporočljivo ali ne?

Hvala in lep pozdrav,

R.

Pozdravljen R.
Mene so dali delat že po enem tednu,ko sem prišla iz bolnice vendar sem vzela še kar en teden dopusta, ker se mi je vseeno zdelo prehitro glede na to, da rana še ni bila zaceljena, delam pa na šalteru s strankami. Mislim, da sem si rano prevezovala kar kak mesec.Šive so mi odstranili po enem tednu.Kar nekaj časa pa je trajalo, da je bila rana res suha. Na morje pa sem šla hitro po operaciji, vendar sem šla v vodo do kolen (moj MM je bil na obrazu) tako, da sem bila še bolj previdna.Počakala sem kar do naslednjega dopusta. Izogibala sem se tudi soncu in se še danes kolikor je možno.Tudi zdravnik mi je svetoval, da lahko plavam, naj pa preveč ne zmakam rane.

Lep pozdrav

Po operaciji (odstranitev bezgavk) dobite drenažo-tekočina(limfa)se lahko nabira kar precej časa-mesec ali tudi več,sami šivi se odstranijo v času kot ga sami navajate.Čimprej po operaciji je potrebna fizioterapija (odvisno sicer od mesta odvzema bezgavk)-kljub morebitnim bolečinam čimprejšnja vspostavitev normalne gibljivosti!Kopate se lahko,čeprav ne takoj po operaciji,se je pa zelo priporočljivo izogibati soncu.Sicer pa vam te stvari mora razložiti operater ali vsaj kakšna sestra pred odpustom(pri nas je bilo tako),če pozabijo,pa dajte vi vprašat vse kar vas muči,gotovo boste dobili ustrezne odgovore.Kasneje se izogibajte savni,dobrodošla je limfna drenaža,vendar samo strokovna ročna(usposobljen fizioterapevt),nikakor pa ne strojna.Kasneje se lahko pojavlja otekanje okončin na mestih,kjer so bile bezgavke odstranjene,je pa to odvisno tudi od usposobljenosti operaterja(včasih je to bil obvezen stranski učinek,sedaj je tega manj zaradi boljše operacijske tehnike,ki pa je odvisna od izkušenosti in kilometrine operaterja).

Lep pozdrav

Skušek Peter

Kirurg na prvem pregledu v OI mi je rekel, da lahko grem na dopust (morje), nič pa ni rekel da se ne bi smel kopat.

Operacija bi naj bila čez mesec dni (čakalna doba) in tukaj me bega saj imamo dopust planiran od 4.7 za dva tedna (žal edini termin, drugače zaradi službe ne gre).

Razmišljal sem sicer, da bi operacijo prestavil na čas po dopustu, da bi se izognil morebitnim pooperatvnim težavam. Ali jo je mogoče prestaviti in/ali to potegne za sabo kakšne komplikacije (morebiti so lahko na strani OI?).

Melanom pa sem imel na trebuhu, 13 cm od popka v smeri desnega komolca. Se da ocenit, kje bi bile bezgavke, odgovorne za ta del telesa?

Hvala za vaše odgovore in lep pozdrav,

R.

Na vašem mestu bi ostal pri danem datumu,ker se drugače lahko zgodi,da bo naslednji termin za operacijo šele po času dopustov(septembra ali kasneje).Čas in pravočasno ukrepanje sta pri MM zelo pomembna,glede na to da gre lahko za vaše življenje (posledice napačne odločitve ne bodo vidne takoj,lahko šele čez nekaj let),bi jaz raje postavil na kocko en dopust kot kaj drugega.S tem ni rečeno,da se boste morali dopustu odpovedati,mislim,da bo dovolj časa po operaciji za okrevanje,je pa res da se lahko to tudi zavleče-vnaprej napovedat je nemogoče.Hčerka je tretji dan po odstranitvi bezgavk bila doma,že naslednji dan je bila v šoli,teden dni kasneje je hodila na fizioterapije.Na žalost ji je predčasno popustila vakuumska drenaža,zato se je celjenje malo zavleklo,predvsem pa smo morali vsaka dva do tri dni hodit na punktiranje,ker se je nabiralo toliko tekočine(odstranili so ji bezgavke pod desno pazduho).Tako je popolnoma okrevala nekje v dveh mesecih.Nabiranje tekočine in s tem potreba po drenaži se običajno konča v 4-6 tednih.Če bo pri vas vse normalno,bi do dopusta lahko bilo že vse zaceljeno in torej tudi dopust ne bo vprašljiv.Kar se tiče ostalega je najboljše vprašati kirurga,ki vas bo operiral (katere bezgavke).

Lep pozdrav

Skušek Peter

Se pridružujem mnenju Petra. Vsekakor naj bo operacija prioriteta v tem trenutku. ČAS je pri bolniku z rakom zelo pomembna kategorija!!!!

Če si v dobri fizični in psihični kondiciji in če bo operacija normalno potekala, ni za pričakovati kakšnih zapletov in bo tudi na dopustu vse ok. Boš pač v senčki in malo manj v morju. Kaj pa je to nasproti zdravja??? Drugo leto pa na polno! Dopust “k šus”! 🙂

Drži se!

Kristina

Kristina Modic SLOVENSKO ZDRUŽENJE BOLNIKOV Z LIMFOMOM IN LEVKEMIJO, L&L http://limfom-levkemija.org/ http://nazajvzivljenje.si/ http://dajsenaseznam.si/ http://najboljsanovica.si/ FACEBOOK Skupaj na poti do zdravja: https://www.facebook.com/Skupaj-na-poti-do-zdravja-768520533244733/ [email protected]

Datuma še nimam določenega, ker sem na čakalni listi in ravno to me bega, ker ne veš kdaj te lahko pokličejo ali pošljejo pošto (če to delajo). Mislil sem, da ti, ko si na pregledu določijo termin a očitno tukaj ni tako.

Nisem pa vedel da imajo na OI dopuste in potem dva poletna meseca ne delajo operacij (najbrž zmanjšan obseg)? Sam bi itak želel opraviti operacijo čimprej.

Moram pa najprej še slikat pljuča in naredit ekg in analizo krvi. V ponedeljek imam še pregled pri anesteziologu, potem pa čakanje na samo operacijo (mogoče bom takrat zvedel za termin ali pa se motim?).

Kje pa se sploh da dobiti podatke o čakalni dobi na operacije? Na OI strani tega podatka ni nikjer.

LP,

R.

Priporočam,da sam malce gnjaviš glede datuma (po telefonu ali drugače),vsaj pri nas je bilo to koristno-drugače se lahko zgodi,da kar malce pozabijo nate.Kar se dopustov tiče so pa na programu bolj nujne zadeve(operacije zagotovo opravljajo,saj nimajo kolektivnega dopusta),tako da se lahko zgodi,da pridete na vrsto šele jeseni-zato v akcijo in malo pognjavite!Čakalna doba je verjetno dokaj fleksibilna,ker imajo prednost nujni primeri,med katere vaš skoraj gotovo ne sodi,bi pa bilo vseeno bolje opraviti to čimprej!

Lp

Skušek Peter

Pozdravljeni,

mene pa zanima, koliko časa ste čakali na histološki izvid potem ko so vam odstranili znamenje?

Hvala za informacijo

To je kronologija čakanja na preglede:

18.2 osebni zdravnik
18.3 dermatolog
18.3 kirurg1
26.3 operacija
15.4 kirurg1 in izvid
8.5 onkološki

18.5 anesteziolog

? operacija bezgavk

Se zadeva kar vleče…

LP,
R.

Mi smo ga dobili skoraj tri mesece po prvi operaciji,normalni čas je 14 dni,v SBM so se v nekem javnem odgovoru hvalili,da je njihov čas v povprečju 4-5 dni.Na OI smo histološke izvide dobili v 7-10 dneh po opravljenih operacijah.

Lp

Skušek Peter

Pozdravljeni!

Kako pa se spremlja po opravljenih operacijah zdravstveno stanje oziroma potekajo kontrole?

Najbrž se delajo odvzemi krvi in mogoče še kaj?

Katere vrednosti v krvi ali kje drugje pa nakazujejo, da rak dela “zgago” v telesu?

LP,
R.

Pozdravljen R !
Mene so po kakšnih dveh mesecih in čakanju na vrstni red na operacijo poklicali po telefonu in sicer v ponedeljek, v torek sem morala biti na OI, v sredo pa že na operaciji. Praviloma se ta operacija z odstranitvijo bezgavk dela nekje dva meseca po odstranitvi MM. Ne prestavljajte si datumov na kasnejši datum zaradi dopusta – tudi ta še bo, če ne poleti pa kje v jeseni ali naslednje leto, če boste zdravi. Na kontrolah se preverjajo krvni izvidi in markerji, ki naj bi pokazali morebitno ponovitev bolezni. No pa tudi tu se že pozna recesija in varčevanje. Po novem pa pregledujejo kri samo še na markerje ( vsaj pri meni na zadnji kontroli – češ da morajo varčevati). Bila sem tako šokirana, da sem komaj na poti domov dojela, da je to dejansko edina preiskava, ki bi lahko kaj pokazala, pa še tu se varčuje .Res je, da je pri meni mimo 5 let toda zakaj potem vabijo na kontrole, če ne morejo oziroma ne smejo preveriti kompletne krvne slike.Da se varčuje na tak način pri onkoloških bolnikih je nedopustno. Ko to sam doživiš na lastni koži in ti zdravnik pove, da bi bilo dobro to narediti, da pa zavarovalnica ne prizna stroškov se malo zamisliš nad sistemom.
Vse dobro ti želim.

Peter in R. – hvala za informacijo. Meni so sumljivo znamenje (novo nastalo, velikosti sicer samo slabe 4mm, vendar neenotne pigmentacije in z zabrisanim robom) odstranili konec prejšnjega tedna v LJ. Tako da sedaj čakam – na upam pomirjujoče – izvide.

Lep dan želim vsem

Draga Pupa s Primorske: nekako na v… čutim, da bo izvid pomirjajoč. Poznam te tesnobne občutke ob čakanju. Vso srečo! Pa poročaj, če sem čutil pravilno, boš? 🙂

Heja – res si prijazna, hvala 🙂

Bom sporočila, ko dobim izvid. Mogoče se pa v tebi skriva kaj “šlogarce” (vedeževalke) in lahko odpreš s.p.? 🙂

Lep vikend nam želim vsem skupaj