Kako ogroženo je moje zdravje
Na preventivnem zdravniškem pregledu so mi ugotovili spodnje stanje.
Potrebujem razlago in nasvet kako naprej in kako ogroženo je moje zdravje.
Sem moški, star 57 let, velik 173 cm in težak 88 kg, gibam se 2-3x/teden (tek in hoja 2-3 ure, tenis 1 ura)
– imam povišan krvni tlak: 150/105 mmHG
– imam povišane koncentracije jetrnih encimov: S-AST 0,67 μkat/L; S-ALT 1,08 μkat/L; S-Gama GT 1,15 μkat/L
– imam holesterol v krvi: S-Holesterol 6,2 mmol/L; S-HDL 1,52 mmol/L; S-LDL 4,32 mmol/L
– Izvid rentgena – Srčna aorta je sklerotična in lahko preširoka v arkusnem delu
Spoštovani
Vaš krvni tlak 150/105 mmHg je označen kot hipertenzija, kar pomeni, da je vaš krvni tlak višji od normalnih vrednosti. Normalne vrednosti krvnega tlaka so običajno pod 120/80 mmHg. Hipertenzija povečuje tveganje za srčno-žilne bolezni, kap in druge zaplete. Pomembno je, da se posvetujete z zdravnikom o morebitnem zdravljenju, ki lahko vključuje spremembe življenjskega sloga (kot so prehrana in telesna aktivnost) ter morda tudi zdravila.Povišane vrednosti jetrnih encimov (S-AST, S-ALT in S-Gama GT) lahko kažejo na poškodbe jeter ali druge težave z jetri. Vrednosti, ki ste jih navedli, so nad normalnimi mejami, kar lahko pomeni različne težave, vključno z maščobno boleznijo jeter, hepatitisom ali drugimi obolenji. Priporočljivo je opraviti dodatne preiskave, kot so ultrazvok jeter ali serološki testi za hepatitis.Vaše vrednosti holesterola kažejo na povišan skupni holesterol (6,2 mmol/L) in LDL holesterol (4,32 mmol/L), kar je znan znak za povečano tveganje za srčne bolezni. HDL holesterol (1,52 mmol/L) je v normalnem razponu in velja za “dobri” holesterol. Zmanjšanje vnosa nasičenih maščob in transmaščob ter povečanje vnosa vlaknin lahko pomaga pri zniževanju ravni LDL holesterola. Izvid (rentgena?) kaže sklerotične spremembe v srčni aorti in možnost širjenja v arkusnem delu. To stanje lahko pomeni aterosklerozo, kar je proces nabiranja maščobnih oblog v arterijah. Ateroskleroza povečuje tveganje za srčne napade in kapi. Pomembno je redno spremljanje tega stanja s pomočjo zdravnika. Glede dimenzij aorte, bi priporočil pregled MR ali CT, ki sta najbolj zanesljivi metodi za ugotavljanje ev. anevrizm itd.
Glede na vaše trenutno zdravstveno stanje obstaja povečano tveganje za zdravstvene težave, posebej za srčno žilne bolezni, zato je ključno ukrepati čim prej. Seveda neka empirična ocena stopnje ogroženosti je nemogoča, saj smo ljudje individualna bitja z različnimi odzivi.
LP