Spoštovani,

Stara sem 29 let, v začetku letošnjega leta sem se v službi onesvestila, zdravnica je ugotovila, da sem zelo izčrpana in depresivna. Kar se je dogajalo v naslednjih dveh mesecih z besedami skorajda ne morem povedati. Dobila sem strah pred veliko množico ljudi, sama nisem mogla ne v trgovino, ne k zdravniku, frizerju pa tudi v službo nisem mogla. Tako sem bila v staležu skoraj tri mesece. Naj povem, da imam zelo stresno službo, pa tudi doma ni vse kot bi moglo biti. S partnerjem imava že par let težave, imava pa tudi sina , ki obiskuje prvi razred OŠ. Prišlo je tako daleč da sem vse dneve prejokala, močno sem shujšala ( v 1,5 meseca 10 kg), se zapustila, za otroka skoraj nisem mogla več skrbeti, niti na hodnik bloka, kjer živimo nisem mogla več. Nato sem se nekega odločila, da pač tako ne bom mogla več naprej, kajti bala sem se, da bom umrla. Odšla sem k svoji osebni zdravnici, ta mi je predpisala Zoloft 1x / dan in helex 0,25 g/3 x na dan ter mi predpisala obisk pri psihiatru pod nujno. Ker Zolofta nisem dobro prenašala mi je psihiater namesto tega predpisal Prozac sirup 2 žlički na dan. Stanje se mi je kmalu začelo izboljševati, čez nekaj časa sem poskusila iti ponovno v službo, kjer so bili vsi seznanjeni z mojo situacijo oz. boleznijo. Sedaj se z Prozacom in Helexom zdravim že od srede marca. Pred kakšnim mesecem sem pričela zmanjševati dozo Prozaca na 1 žičko na dan, Helex pa vzamem zjutraj pred službo 1 tableto, po navadi pa še po koncu službe eno. Večkrat še postanem živčna, ne rada grem sama v banko ali v trgovino ampak potem pač grem. Ob tem imam občutek da bom kar padla v nezavest, vsa postanem omotična in panična.

Zanima me kako dolgo bom še morala jemati Prozac in Helex, saj ne vem kaj bo po tem ko zdravil ne bom jemala več. Moram pa povedati, da je stanje brez helexa hujše, in se mi zdi kot da sem nekoliko odvisna od njega. Naj dodam še to, da imam enkrat na mesec obiske pri psihologinji, ki je dejala, da helexa naj ne bi jemala več vsak dan.
Opravičujem se za dolgo pismo ampak le tako sem lahko kolikor toliko opisala svojo težavo.

Prosim za vaš nasvet oz. odgovor!

LP Janja

Spoštovana Janja, čeprav psihologinja uradno nima znanja o zdravilih, vam je odlično svetovala.Pomirjevala, med katere sodi Helex, naj bi jemali čimkrajši čas,ker je možnost zasvojitve resna inkasnejše odvajanje težavno.Antidepresiv Prozac , Zoloft, Asentra, Cipramil, Portal ,Fluval ipd. je treba jemati več mesecev, najbolje več kot devet merjeno od trenutka, ko se je počutje izboljšalo.To zagotavlja dobro remisijo ( stanje brez simptomov) relativno dolgo časa.Kasnejše ponovitve tekom življenja s tem niso povsem izključene.Antidepresivi ne povzročajo odvisnosti, ukinjati pa jih je treba počasi.Mislim, da jemljete premajhno dozo antideptesiva, sicer ne bi potrebovali toliko pomirjeval.

Pozdravljeni,

zahvaljujem se vam za odgovor, ob tem pa bi vam zastavila še naslednje vprašanje:

Koliko oz. kakšno dozo Prozaca (sirupa) dnevno bi mi priporočili vi in ali je možn, da sem se zaradi jemanja Prozaca in Helexa v zadnjih treh mesecih zredila za 12 kg.

Hvala za odgovor in lep pozdrav!

Janja

Spoštovana Janja,
verjetno bi vam najprej priporočil skrajno redukcijo anksiolitika, antidepresiv pa bi prilagodil svojim ugotovitvam ob vaši klinični sliki.

New Report

Close