Pozdravljeni!

Moja mama je že dolgo časa zasvojena z alkoholom. Prejšnji teden pa je dobila tudi ultimat v službi, da mora na zdravljnje ali pa bo izgubila službo. Njena stiska je bila tako brezizhodna, da je pristala na zdravljnje. Šla je k zdravniku, ki ji je napisal napotnico za psihiatra, tam pa se je dogovorila, da bo najprej poskušala 14 dni abstinirati doma, potem pa bi skupaj z očetom pričela obiskovati Klub zdravljenih alkoholikov. Trenutno res ne pije in vsi domači ji stojimo ob strani. Čudno se mi zdi, da ni imela kakšnih posebnih težav z abstinenco. V zadnji leti je prej spila približno 5 piv na dan. Iz hiše smo odstranili ves alkohol. Velik problem pa je, da pri nas živi tudi očetov stric, ki ravnotako pije. Zdaj v hiši sicer ne, pa gre ven in pride domov pijan. Meni se to ne zdi vredu, ne vem pa kako naj se tega lotimo.
Težava je tudi to, da se bo potem vrnila v službo, dela v trgovini z živili, kjer seveda prodajajo tudi alkohol.
Povedati moram tudi to, da imamo doma kmetijo, oba starša pa hodita tudi v službo. Vedno je veliko dela in ne vem kako bosta zmogla potem še vse obveznosti v zvezi s klubom.
Hvaležna bom za vsako informacijo.
Lep pozdrav, Tana

Veliko razmišljate o tem, kako rešiti težave, v katerih se je znašla vaša družina. Skrbi vas, kako bosta starša zmogla opraviti vse obveznosti (ob službi, kmetiji, družini). Kot da nosite velik del bremena vaše družine. Mama se je odločila za zdravljenje in to je fino. Kot pišete, se je tudi oče pripravljen skupaj z njo vključiti v klub zdravljenih alkoholikov. Tam bosta oba našla dobro oporo, kako živeti brez alkohola. Poleg tega, da se bo mama naučila živeti brez alkohola, se bosta starša naučila veliko dobrega o njunem medsebojnem odnosu. Tudi z vprašanjem, kako bosta zmogla uresničiti vse obveznosti, se bosta morala tam soočiti. To je njuna naloga.

Sprašujete se, kako ravnati s stricem, ki tudi pije. Res je, da očetov stric proces zdravljenja otežuje. Toda če se bosta vaša mama in oče zares odločila in rekla alkoholu ne, jima ta okoliščina tega sama po sebi ne bo mogla preprečiti. Idealno pa bi bilo, če bi tudi strica motivirali za vključitev v proces zdravljenja.

Ne poznam podrobnejših okoliščin v vaši družini. Če je stanovanje, kjer živite, vaše in stric živi v vašem stanovanju, potem je predvsem vaša družina (zlasti vaša starša) tista, ki lahko stricu postavi jasne meje, kaj je v vaši družini sprejemljivo in kaj ne. Če njegov stil življenja ni združljiv s stilom vaše družine, lahko strica postavite pred izbiro: ali sprejme osnovna pravila vaše družine (kjer zloraba alkohola ni dovoljena), ali družino zapusti. Res je, da so alternativne izbire boleče za vse vpletene družinske člane. Vprašanje pa je, kaj je bolj boleče: ali enkrat narediti tak korak in strica soočiti z njegovo odgovornostjo, ali pa dan za dnem prenašati bolečino ob pijanem stricu. Če stanovanje, v katerem živite, ni vaše, postane problem nekoliko bolj zapleten. Vsekakor je nujno potreben odprt pogovor in dogovor, kako naprej. Za zlorabo alkohola je odgovoren predvsem tisti, ki alkohol zlorablja. Vaša mama je svojo odgovornost sprejela, ko se je odločila za zdravljenje. Fino bi bilo, če bi tudi stric sprejel odgovornost za svoje vedenje.

Lep pozdrav.

New Report

Close