Sin mi je sam povedal, da jemlje oziroma snifa heroin, vsi dogovori in pogovori, tudi s terapevti so zaman, saj vse obljubi , nato pa ponovno vzame in s časom med testi manipulira, ne vidim izhoda oz. ne vem kako naj ga rešim, saj sam zelo močno manipulira. Ima komaj 16 let, kaj je pred nami ne vem. Prosim pomagajte mi z nasvetom.
oče

Dragi Andrej,

Tako se sprašuje v tem trenutku kar nekaj staršev. po mojih izkušnjah večina staršev ne poišče pomoči takoj, ker jih je sram, ker se slepijo, da ni še tako res itd.. Za vse kar počnemo na tem svetu obstojajo neki temeljni razlogi, katere pa sami mnogokrat težko odkrijemo. Za jemanje drog je veliko razlogov in včasih tudi takih, ki niso vezani samo na osebo, ki jemlje droge ampak tudi najegovo okolje, na njegovo mesto v družini, šoli itd.. Odvisnost je zelo kompleksna bolezen, katero se samo z eno tableto ali neko kratko aktivnostjo preprosto ne da odpraviti. Pri odpravljanju odvisnosti je zelo pomembno, da interes, ki ga ima človek v drogi nadomestimo z nekim drugim interesom, kaj je to, je mnogokrat težko ugotoviti a se da. Ravno tako je pomembno, da je mladostnik motiviran za to življensko spremembo in da je odločen, da bo izstopil iz skupine sovrstnikov, ki ima pač vrednote, ki so povezane tudi z uporabo drog. Vse to mora dober terapevt obvladati. Kljub temu, da veliko terapevtov zna različne metode, pri zdravljenju ne velja samo znanje ampak tudi osebnost terapevta, njegov način komuniciranja, ki je blizu predvsem določenim pacientom itd.. Včasih rečejo ljudje ta terapevt je pa zanič. Ne gre za to, da je zanič le preprosto ni našel skupnega jezika s pacientom, kar je nekaj čisto normalnega. Zato bi bilo v vašem primeru morda dobro zamenjati program zdravljenja ali pa terapevta.
Seveda pa se pomenite s terapevtom zelo natančno kakšne so vaše naloge.Le te morate zelo resno izpolnjevati v skaldu z dogovorom. Morda bi bilo dobro obiskati tudi družinskega terapevta, ki bi vam skušal spremeniti nekatere odnose in pravila življenja, ki so vam v družini čisto prijetna ob tem pa so lahko tudi eden izmed izvorov za drogo.

Tako dragi Andrej, življenje je eno veliko iskanje in učenje, vzemi si tudi to izkušnjo kot učenje tebe samega morda ti bo lažje. Mnogi tarši ki so dočakali, da je otrok prenehal uporabljati droge so mi predvsem rekli, da je bilo za njih to ena velika in nenadomstljiva šola življenja. Morda bi bilo dobro, da bi se pogovoril z enim od staršev, ki je to izkušnjo že doživel, odprle bi se ti nove dimenzije in nove rešitve.
Predvsem pa ne obupaj, vedno je mogoče pomagati odvisnim od drog.

Milan

New Report

Close