kako naj pomagam prijateljici?
Pozdravljeni,
Pred kratkim sem spoznala punco, ki mi je po nekaj snidenjih zaupala svojo zgodbo. Čutim, da je v globoki stiski, a ji več kot to, da jo poslušam, ne znam pomagati. Zato prosim Vas za nasvet.
Je mati dveh otrok, 7 letnega fanta in 3 leta stare punčke. Z očetom njenih otrok živita pri njej. Njuna zgodba gre nekako takole: ona je študirala v LJ, on jo je ta čas čakal doma, v manjšem kraju. Pred kratkim je zvedela, da si je ta čas krajšal s celo kopico deklet, medtem ko je njo dobesedno skoraj teroriziral in nadziral s telefonskimi klici. Poznal je njen urnik in jo med pavzami klical domov, da je preverjal ali je doma. Ker se je poleg študija profesionalno ukvarjala s športom, je to še nekako ni preveč motilo.
Po študiju je prišla živet nazaj domov, kjer je njuna “ljubezenska” zgodba nadaljevala tako, da sta sicer nekako hodila, a on je, kljub temu, da sta si v hiši njenih staršev opremila spodnje nadstropje, prihajal k njej spat zelo poredko, nekako enkrat na mesec. Sčasoma ji je prepovedal, da se je vračala v Lj na pomembne treninge. Tako je po rojstvu prvega otroka izgubila vse prijatelje, še tiste, redke. Poleg tega, ji je celo prepovedal, da se njena mati videva z otroki. Medtem, ko je ona skrbela za prvega otroka, njega spet ni bilo domov. Tokrat ji je prvič posumila, da jo vara. Tako mu je prvič prišla na sled. Od takrat njeno življenje polzi samo navzdol. V enem kratkem obdobju premirja je uspela zanosit še drugič. Cela nosečnost in življenje po tem je polno prerekanj, njegovega paranoičnega nadzora in izpadov ljubosumnosti.
Trenutno njuno življenje poteka nekako takole: medtem, ko se on pretirano zakaja s travo, ona finančno in tudi sicer skrbi za otroka. Vse kar ji je dovolil početi zunaj doma je štiri urna zaposlitev. On je izgubil službo in nič ne kaže, da bi se rad spet zaposlil. Ona si tu pa tam dovoli v Lj na treninge, in še takrat ko pride domov, je vse narobe, ker on ne zdrži več kot toliko časa biti z otroki. Njegov odnos do nje in do familije je očitno lastniški in vse kar si smejo dovolit je to, kar se njemu zdi smiselno. Izjemno je ljubosumen, kontrolira celo kaj zjutraj obleče in če ima na sebi mogoče malce bolj oprijeto majčko, se mora preobleči. Do otrok je zjutraj izjemno surov in žaljiv, medtem ko popoldan (ko se očitno že napuha trave) postane nekoliko bolj znosen.
Sama pravi, da je kakršenkoli pogovor med njima skoraj nemogoč, ker na pogovor ne pristane, vedno se izmuzne ali nekaj zabenti in oddide skozi vrata.
Jaz ji v vseh teh pogovorih stojim ob strani in ji vlivam moči, da se postavi na noge in naj ga nekako nažene. Sama pravi, da če bi imela kam, bi že odšla, a hiša je njena in če bi že kdo moral oditi, bi moral on. On nima kam, poleg tega pred vsemi igra dobrega očeta in soproga, je to verjetno zadnje, kar bo naredil.
Počuti se ujeta med skrbjo za otroka, svojimi neizpolnjenimi socialnimi potrebami in njegovim psihičnim terorjem.
Natrosila sem vam nekaj stavkov. Upam, da ste dobili vsaj grob vpogled v situacijo. Prosim vas, če mi svetujete, kako naj ji pomagam, da bo čim prej našla pot iz stiske.
Hvaležna za odgovor,
sestrična
Pozdravljeni, sestrična!
Verjamem, da se ob stiski in situaciji, v kateri se je znašla vaša prijateljica, počutite nemočno, vendar ste zanjo zelo pomembna oseba. Zaupa vam, vi jo poslušate, ji poskušate svetovati – to človeku v stiski ogromno pomeni. Še naprej ji stojte ob strani, jo podpirajte, opogumljajte, vlivajte moč. Končne rešitve pa bo morala poiskati sama in se odločiti, kako bo potekalo njeno življenje in življenje njenih otrok.
Kot pišete, je njen partner zelo posestniški človek, ki mora imeti svojo družino, predvsem pa partnerko, vseskozi pod kontrolo. Omejuje ji njen prostor in svobodo, jo kontrolira, »odredi«, kaj lahko obleče, kam lahko gre. Problem je tudi njegova odvisnost od drog.
Partner bi vsekakor potreboval pomoč glede odvisnosti in svojega vedenja. Obstaja veliko institucij in usposobljenih terapevtov, kjer bi lahko poiskal to pomoč. V kolikor bi si vaša prijateljica še želela nadaljevati odnos, bi morala partnerju postaviti ultimat – poiskati ustrezno pomoč ali pa slovo. Življenje v razmerah, kjer se oče »zakaja« s prepovedanimi substancami, tudi na otroke gotovo ne vpliva dobro.
Prijateljica naj se čimprej obrne na center za socialno delo za pomoč in svetovanje.
Svetujem tudi, da se glede pravnih vprašanj (delitev premoženja, stanovanje…) obrne na Pravno-informacijski center, Povšetova 37, Ljubljana.
Srečno!
Pozdravljeni ga. Suzana Gliha,
pred časom sem vas prosila za nasvet, kako naj pomagam prijateljici. Rada bi se vam zahvalila za vašo pomoč. Veliko ste mi pomagali in posledično jaz njej. Prijateljica se po najinih skoraj že maratonskih pogovorih “postavlja na noge” in kot vse kaže bo sčasoma uredila svoje življenje in življenje svojih otrok.
Zares hvala v mojem in njenem imenu.
Sestrična