Najdi forum

Naslovnica Forum Duševno zdravje in odnosi Družina Partnerska in družinska posvetovalnica Kako izboljšati odnos s partnerjem?

Kako izboljšati odnos s partnerjem?

Pozdravljeni

Z partnerjem sma skupaj že skoraj dve leti. Zanima me kako naj dobim njegovo zaupanje, karkoli mu povem mi ne verjame se hočem z njem nekaj pogovorit in on mi ne verjame, prepovedal mi je facebook in email za vsako malenkost se skregava. Kako naj bom samozavestna, če mi partner ne zaupa in kako naj dobim njegovo zaupanje, ker ga imam zelo rada in ga ljubim. On mi nonstop govori naj si najdem službo, ampak si ga ne morem, ker je v današnji časih težko dobiti službo?

Lepo pozdravljeni!

Zaupanje je del odnosa, ki je nenehno v gibanju. Pomeni da zaupanje med partnerjema raste, kot raste njun odnos, lahko pa tudi pada, če so v odnosu stiske in bolečine, ki jih ne zmoreta predelati in razrešiti. Bolj kot sta si partnerja blizu, globlje je zaupanje med njima. Z leti, ki jih partnerja preživita skupaj, se zaupanje še poglablja.

Nezaupanje med vama nekaj, kar vaju je zelo globoko zaznamovalo že kot otroka. Partnerja ne boste spremenili, nimate te moči, lahko pa se pogovarjata o težavah, ki jih imata in skupaj iščeta rešitve težav, ki vaju pestijo. Poiščeta lahko tudi kakšno pomoč, se udeležita delavnic na temo povezanosti v partnerskem odnosu. Vsak odnos ima šibko točko, ki je potencial za rast, ali potencial za odhod. Kaj bosta izbrala, je odvisno od vaju, koliko si resnično želita spremeniti odnos. Koliko je vsak zase pripravljen delati na sebi in se potruditi, da vama bo lepše in topleje v odnosu. Vsak nosi svoj kovček, problem pa običajno nastane, ko nas začne motiti partnerjev konček in ne najdemo več stika z njim in sočutja do njegovih bolečin. Zanimivo je, ko se zaljubimo, vemo, da bomo zmogli vse, naredili vse, prestali vse, takrat resnično več. Kam gre ta vera, kje se izgubi njena vsebina. Zaljubljenost je sicer res stanje, ki mine in prava globina odnosa in zaupanje nastanejo šele po stanju zaljubljenosti. Lahko pa se od nje veliko naučimo.

Odnos je samo odločitev, ali želiš v tej smeri naprej, je smiselno zate. In če ima smisel zate in za partnerja, se odprejo poti, ki vodijo v globlji in lepši odnos, v zaupanje, pripadnost in ljubezen.

Tudi služba bo prišla, ko se boste odločili, ko bo nuja in ne bo druge poti. Verjamem, da je težko danes najti službo, vendar ali naredite vse, da jo najdete, ali obstaja še kaj možnosti, ki bi jih lahko izkoristili. Ravno tako je v odnosu, če hočeš, želiš in v sebi ustvariš nujo, da hočeš, se odpre. Kajti življenje vedno odgovori na to, kar mi pričakujemo in želimo od njega. Torej če bosta nenehno zrla v oči nezaupanju in strahu drug v drugem, bo to nezaupanje še rastlo. Morda bosta pa rekla dovolj, želiva drugače, začela bosta na glas govoriti o stvareh, ki vama kradejo energijo in vaju zasužnjujejo, s tem pa bosta povzročila, da bodo neobvladljive stvari v vajinem odnosu in življenju začele izgubljati na moči. Dokler pa se bojita stiske in občutkov osamljenosti, nesprejetosti in zapuščenosti, pa imajo ta čutenja neznansko moč in vama vodijo odnos in življenje.

Preberita knjigo Pljusk pohval! Moč pozitivnih odnosov, ali Don Miguel Ruiz: Mojstrstvo ljubezni.
Poiščita pomoč, ki vaju bo povezala, vse ostalo bo sledilo samo.

Lepo se imejta.

Sabina Stanovnik spec. Zakonske in družinske terapije Midva - Zakonski in družinski center (Ljubljana in Ptuj) Telefon: 030/333-009 E-pošta: [email protected] http://www.midva.si

Ancy23 jaz ti samo to rečem…partner se bo težko spremenil…na tebi je ali boš to sprejela ali ne. Če ni zaupanja veza težko “laufa” in tudi samozavest ti pade..tako,da je vse težje tudi na drugih področjih (iz lastnih izkušenj):-(
Uglavnm pogovorta se, mogoče kako partnersko svetovanje,lahko prebereta knjigo Ljubosumlje (pozabila kdo napisal)…mogoče se bo kaj zamislil;-)

škoda,da ne morem slišati tudi tvojega moža,ker jaz v te tvoje vesede ne verjamem niti malo.

New Report

Close