Najdi forum

kako hitro se tece? Tekac?

hvala, hvala vsem, nisem vajen pohval zato mi je kar nerodno:/
Biba kar tako naprej, mislis da je meni vstajanje ob 5 mala malica? alarm imam ob 5h zato da lahko do 0530 polezavam (saj ves tisto-se pet minut…zzzzz)
najtezjih je itak prvih 10-20min potem noge delajo same, se odklopis in zacnes razmisljati o pomembnejsih stvareh in dnevu, ki je pred tabo.
Biba in Vrhovnik zjutraj nic premisljevati ali bi sla tect ali ne, ko zacnes premisljevati o tem je ze konec. tek mora postati tako samoumeven kot umivanje zob pred sluzbo, solo, faks,…:) problem je v tem ker clovek ne more teci vsak dan da postane to rutina, potrebuje kaksnen dan ali dva pocitka in to pokvari ves sistem-vsaj meni

ja Tekac, samo ti si po tem teku, ki je mimogrede po opravljenih visinskih metrih se enkrat visji (!), nasednji dan lahko normalno funkcioniral, mene ze zacnenjajo boleti misice, tudi gleznji so ze malce trdi.

ej Kolesar od kdaj se pa midva vikava:) bi moralo biti obratno. mislim da vseeno nisem tako dobro pripravljen ker sem goljufal. kdor pozna pot na tosko celo ve da je najhujsi klanec prav prvi od kurircka naprej in tam sem kaksno minuto dve hodil, me je malce sram, pulz res ni sel visje od 175 a so me noge izdale, enostavno nisem mogel teci. bo drugic bolje. za zakljucek 4. tedna bo dobro.

v nedeljo pa novim delovnim zmagam naproti

Hoj,
no da odgovorim na prvo vprašanje: “kako hitro tecete profiji? recimo da na dan za zabavo preteces okoli 15, 20km, koliko casa potrebujes za to?”

Sicer ni čisto jasno, kdo so profiji, zato bom skušal definirati pojem, pa še vedno ostal v naših vodah in se ne bi spuščal v območje “šolanih atletov”.

Torej za ljudi, ki opravljajo normalno službo ali študij brez ugodnosti (a la vojska, policija itd.) in pretečejo na stezi 10 km pod 35 min. bi lahko rekli, da so že profiji med rekreativci. Za še vedno dobre tekače pa bi štel tiste, ki 10 km zmorejo v 40 minutah.

Navadno se ti ljudje ne pogovarjajo koliko km pretečejo na uro (med 15km/h in 16km/h ni videti velika razlika, v resnici pa je ogromna!) ampak se pogovarjajo v kakšnem tempu pretečejo km. Npr. 10km tečem v tempu 3min 30sek (in vsak brez računanja že ve, da to nanese skupaj 35 min.)

Zgornje številke so “hude” in veljajo za kako vaško tekmo. Na treningu se seveda teče počasneje, a še vedno v ritmu okrog 4 min. na km. Jaz se npr. sploh nisem odpravil na trening, če mi ni šlo vsaj za 4:20 po km. To pomeni 65 min. za 15km po ne preveč razgibanem terenu.

Seveda v obdobju ko ni tekem prakticiram tudi teke kot je tek proti Toškemu čelu, pa naprej do Katarine in na vrh Polhograjske grmade in nazaj. Takrat pretečeni km sploh niso pomembi… Važno je, da odtečeš tisto uro in pol, ali dve. Delaš pač na vzdržlivosti in ne hitrosti. Mimogrede pa guinnessu odsvetujem tek s Toškega čela navzdol po cesti. Tista strma asfaltirana cest prav ubije noge in ko bodo le-te zaradi večjih naporov bolj občutljive, lahko stakneš še kako poškodbo, ki bo potuhnjeno izbruhnila mnogo kasneje. Raje pojdi po “hrbtu” proti Šentvidu in se spusti v Pržanj po mehkih gozdni tleh. Res pa zna biti tudi blato.

V tekmovalnem obdobju pride do izraza več hitrih tekov, npr. s tekmovalno hitrostjo a na krajši razdalji, ali intervali na stezi, ali spreminjanje tempa – fartlek, poskoki in tekaške vaje, kratki šprinti. Moram pa reči, da veliko rekreativcev spušča ta del treninga in se raje iz dneva v dan preganjajo v približno enakem tempu. Mogoče si kdaj za popestritev in moč izberejo kak hrib. Tudi prav, če uživajo in nimajo toliko tekmovalne žilice. Trening hitrosti ni nič kaj prijetna zadeva, je garanje. In sam se ga kar težko lotiš.

Dobre tekače lahko spoznaš po tem, da če jih gledaš od strani v glavo skoraj nič ne “poskakujejo” kljub višji hitrosti. Naj bi imeli tudi lep tekoč korak, kar pa ni pravilo. Na kaki močni tekmi v tujini vidiš vse mogoče: male ljudi z neverjetno frekvenco teka, pa dvometraše z dolgimi kao počasnimi koraki, šepajoče, z rokami skoraj nič mahajoče itd. in vsi letijo ko snete skere. Torej pravila ni. Tudi Kenjica se da premagati, ker to da je črn še ne pomeni, da je boljši od tebe.

Drugo pravilo pa je to, da lahko prekinejo trening iz kakršnih koli razlogov in ko jih čez pol leta postaviš v superge, bodo lahko že prvi tek tekli zelo hitro… Samo če se niso zredili vmes. To je nadarjenost za tek. Kdor iz “nič” lahko precej hitro teče, potem iz takega s pravilnim treningom še nekaj bo. Kdor pa po letu dni rednega treninga ne zmore 3km v 12 minutah, ta verjetno nikoli ne bo tekel 10 km pod 35 minutami.

Torej kot vidiš boljšim tekačem po glavi hodi ogromno številk. Njih več ne žene samo čisti užitek samega teka, ampak še tekmovalni občutek. Tu se ljudje verjetno razdelimo na dva skupini: tiste uživače v svojem teku in naravi ter “hlastače” za rezultati.

Ne pusti se motit, če kdo prehrope za tabo in švigne mimo…..
….. ali pa priklopi in gremo za njim in zdaj kdo bo koga…. Izbira je tvoja.

Upam, da sem malo pojasnil “svet” hitrejših tekačev. Pa dober tek!

Pisal sem tebi in Tekaču. Zato sem uporabil vi.
Tu imaš še boljši link na kalkulator srčnega utripa:

lp

hvala janez! ali redno teces na tosko celo-katarino….? na videz poznam dva tekaca ki skoraj vsak dan tam trenirata in skoraj zagotovo sva se ze videla.
jih je zanimivo gledati ko na poti navzgor prehitita skoraj vse nadebudne kolesarje:))
nismo vsi za vse nadarjeni in meni tek pomeni predvsem vzdrzevanje kondicije, zato se tudi pretirano ne obremenjujem z rezultati.
dober tek tudi tebi!

janez-vsa čast
danes sem prebral že skoraj ves forum,in tvoja razlaga teka mi je najbolj všeč.malo več tečem komaj pol leta.zadnje tedne naberm do 80 km,in z rezultati sem še kar zadovoljen.tekel sem tudi na 21 v ljubljani.-1.37.
vem pa da me čaka tisto hudo-intervalni teki.vsak dan se odločam da začnem,pa ni volje.teči -20 km -skupaj z ženo-1,40 je lagodno.
prepričaj me prosim da bom z intervalnim treningom bistveno izboljšal kondicijo in rezultate.

New Report

Close