Kako dolgo uporabljati leče
Spoštovani!
Imam dioptrijo (-1,5) in astigmatizem (-1,5) in stalno nosim očala. Zaradi astigmatizma si ne morem privoščiti špotnih sončnih očal, zato bi v ta namen rada nosila leče, ki pa bi jih seveda uporabljala le občasno. Na prejšnjem pregledu so mi predisali 14-dnevne mehke leče (dnevne menda za astigmatizem še niso obstajale), ki pa strašno motijo in solzijo oči. Rečeno mi je bilo, da jih lahko uporabljam le 14 dni po odprtju, ne glede na to kolikokrat jih bom uporabila.
Na zadnjem pregledu pa mi je druga zdravnica ugotovila zelo specifično obliko očesa (zelo močno ukrivljeno), zato naj bi mi odgovarjale le neke amariške leče, ki jih bom sedaj dobila v testiranje. Te leče so samo v mesečni varianti, vendar mi je zdravnica zagotavljala, da jih lahko uporabim 30 x, ne glede na to v kolikšnem času.
Zanima me, kaj je sedaj resnično – ali je pomemben datum odprtja leče ali število uporab?
Vnaprej hvala!
Po pravici povedano je smiselno upoštevati navodila proizvajalca, ker smo le tako lahko sigurni, da bo vse v redu. Kontaktna leča je tujek v očesu in zato morate biti vsak dan pozorni ali so oči v redu, ali kaj dražijo, ali so kaj rdeče in tako lahko sami nekako ocenite, da je vse v redu z očmi. V primerih rdečih oči svetujem z lečami nekaj dni počakati, če gre za kaj bolj resnega pa svetujem pregled pri oftalmologu. Glede roka za kontaktne leče lahko rečem, da je pomembna higiena in če za nekaj dni prekoračite mislim, da ni nič narobe, če upoštevate navodila, ki sem jih zgoraj omenila. Kar se pa zadeva cilindričnih leč pa sem prepričana, da v tej vrednosti dioptrij obstaja kar nekaj proizvajalcev in jih je vredno preiskusiti, da se oceni katere vam najbolje odgovarjajo, seveda ob upoštevanju krivine oziroma oblike roženice.