Najdi forum

kako do preživnine

Bivši je obvestil otroka, da ne bo več plačeval preživnine, ker gre v osebni stečaj.
Dal je odpoved, peljal svojo novo družino še za en teden v Čateške in deset dni na Pag, torej ni brez denarja, poleg tega ima 400e leasinga za nov avto. Zaposlen ne bo, saj je dolžen še eni bivši, ki mu je šla s svojim stanovanjem vzet kredit na hipoteko. Denar je porabil, njo pa pustil s kreditom, banka je seveda ob neplačevanju sprožila postopek in zdaj je ona brez stanovanja in ga tudi toži.
Kako priti do preživnine? Živi pri punci, ki ima sama dva otroka, prijavljen je na naslovu bivšega delodajalca in že vnaprej je povedal, da ne bo več plačeval. Otroku ne preipada več preživnina iz sklada, saj ima več kot 18 let. Seveda še redno hodi v šolo in to izven kraja bivanja. Hvala!

Osebni tečaj ne pomeni, da ni več treba plačevat prezivnine oz. vzdrzevat otroka. Kaj bo on tudi brez hrane, dokler se postopek ne zAključi? Če je za nazaj kaj dolzan, obvezno prijavite terjatev. Ce se ne motim, je rok prijave 3 mesece. Prezivnina je prednostna terjtev. Jaz bi o obveznosti prezivninskega zavezanca obvestila tudi stečjnega upravitelja. Posljete sodbo, zadnjo revalorizacijo in potrdilo o solanju.

Na Ajpesu lahko preverite, če je postopek ze zacet oz. v kaki fazi je.
http://www.ajpes.si/eobjave/default.asp?s=51

V osebnem stečaju prav tako ugotavljajo prenos premoženja na druge osebe (mislim, da za zadnjih pet let), tako da lahko stečajnemu upravitelju poveš, ali ima karkoli od premoženja. Avto bo moral prodati. Če ga bo biksal, bodo postopek prekinili – preživnino bo moral plačevati, če hoče postopek speljati do konca.

Najlepša hvala za odgovora!!!

Ko ne bo plačal 3 zaporedne preživnine vložite v imenu otrok izvršbo, ne glede na to, da je on v osebnem stečaju. A ker je, bodo pa čudežno otroci nehali jesti, rasti…živeti?

Ker ima otrok več kot 18 let, tega ne morem narediti jaz.
Obvestila sem stečajno upraviteljico, da je o svojem stečaju sporočil 3,5 mesece po začetku – torej se za terjatve ne more prijaviti. Da ima avto na leasing, da še vedno dela (plačilo na roke, delodajalec prijatelj), da je prepisal podedovano nepremičnino na sorojenca itd itd. Da je povedal, da ne bo več plačeval. NI bilo odgovora. Razmišljam, da bi obvestila stečajnega sodnika, samo ne vem, če bom sploh kaj dosegla. Otrok se noče zameriti očetu in noče ukrepati. Seveda ga ne bom še jaz pustila na cedilu, ampak o poštenju bivšega ni kaj razpravljati.
Kaj narediti?
Hvala!

če se otrok noče zameriti očetu in je polnoleten potem nimaš kaj. Za otroka prispevaj svoj delež skrbi, za ostalo pa naj se otrok pobriga sam. Da ne bo slučajno tebi naviral in ti vzbujal krivde, ker ne bo imel vsega “kot ostali njegovi vrstniki” . z nepoštenostjo bivšega se ne obremenjuj. Boš videla čez par let, ko bo on prišel na vrsto.

Otrok ima verjetno tud kaj materialno od očeta, če ima z njim tak odnos “da se mu noče zamerit”. Sklepam, da gre samo za klasično zgodbo, da bi mamica rada preživnino…..

V osebnem stečaju stečajni upravitelj terjatve sprejema tudi po tem trimesečnem roku, do izdelave načrta odplačevanja dolgov (nekaj takega).

Glede prepisovanja premoženja so to izpodbojna dejanja v skladu s tole alinejo:

če je bila posledica tega dejanja zmanjšana vrednost premoženja stečajnega dolžnika tako, da zaradi tega drugi upniki lahko prejmejo plačilo svojih terjatev v manjšem deležu, kot če dejanje ne bi bilo opravljeno, ali pa je oseba, v korist katere je bilo dejanje opravljeno, pridobila ugodnejše pogoje za plačilo svoje terjatve do stečajnega dolžnika, in …

Si stečajno upr. poskusila poklicati ali si ji samo pisala?
Potek postopka lahko spremljaš prek Ajpesa …

(Teli osebni stečaji so tudi ene posebne mučke.)

in v kolikor polnoletni otrok prejema karkoli materialnega od očeta, kar eventuelno sodi pod “kritje življenjskih stroškov” (obutev, obleko, plačilo položnic, denar za žepnino), se šteje, da je bil s temi dajatvami (ker jih je otok sprejel) deloma ali v celoti krita preživnina

Srednjesolec ni ravno poceni. In kaj je narobe s tem, da bi mama rada prezivnino? Moja srednjesolka stane v povprecju 500 eur na mesec (sola se izven kraja bivanja), pocasi bo verjetno vozniski izpit delala, tako da bo rabila zraven,… Nekaj dobi od stipendije, nekaj zasluzi sama, prispevam tudi jaz. Ce ni prezivnine, moram toliko vec dati jaz. Torej to zmanjsa moj proracun za druge stvari. Meni je torej pomembno, ali prezivnina je ali ni.
Razumem pa tudi otroka. Kaj se spozna na pravo, sodisca, postopke, posledice? Kako oce odreagira, ce mu otrok omeni placevanje prezivnine ali izvrsbo? Konec koncev, koliko ve o druzinskih financah? Verjetno mu je jasno, da mora mama bolj stisnit, ce ni prezivnine, ampak vprasanje, ali mu je jasno, koliko.

Na žalost je to res klasična zgodba, da bi “mamica rada preživnino”, ki je bila sodno določena za kritje dela otrokovih stroškov.
So primeri, ko starši otroke trpinčijo, pa ti nikomur ne povedo, ker se nočejo zamerit staršem. Ti imaš tako malo pojma o resničnem življenju, da te je že kar boleče brat.

Živjo.
Sem 21 letna hči ločenih staršev. Tudi sama imam težave z očetovim plačevanjem preživnine. Sicer ne poznam celotnega ozadja zgodbe- pomembni faktorji so tudi odnosi med ločencema in med preživninskim zavezancem (očetom) in otrokom. Nekaj nasvetov:
– Dobro bi bilo, da otroku na lep način poveste, da sami ne morete pokrivati obeh delov preživnine, ker tudi ni prav. Povejte mu, da ga imate radi in bi zanj dali veliko, vendar ni prav, da oče ne opravlja svojih dolžnosti.
– V kolikor se otrok v situaciji slabo počuti ga napotite na CSD/k svetovalci/k psihoterapevtu/k psihologu… Pogovor o stvareh definitivno pomaga. Prav je, da se otrok ukvarja sam s sabo, tudi z malo pomoči. Prav in koristno je, da se o stvareh pogovarja (z vami se o vsem ne more) in dojame kako stvari stojijo. Težko je razumeti kako ti lahko oče ne želi dajati preživnine, ampak prav je, da te bolečine ne potlačimo, ampak jo damo iz sebe. Res pa je, da lahko to spopadanje znotraj sebe traja leta in leta (je pa seveda vse odvisno od odnosa med očetom in otrokom).
– Definitivno je potrebno o dogajanju obvestiti CSD. Kot mi je znano lahko tudi oni delno pomagajo (je pa res, da ni nujno, da zaleže). Mislim, da ga pisno opozorijo, da mora plačevati preživnino ali ga celo pozovejo na srečanje.
– Izvršbo lahko otrok vloži sam ali pa s pomočjo odvetnika. Vloži lahko prošnjo za BPP (brezplačna pravna pomoč) in navede katerega odvetnika želi ali pa mu ga določi sodišče. Meni je odvetnica pomagala. Kljub temu, da se še vedno moraš spopadat z neko bolečino, je še vedno nekdo, ki nekatere zadeve napiše namesto tebe in veš, da ti nekdo krije hrbet ter da so te stvari le odvetniške poteze.

Definitivno razlog za neplačevanje preživnine ni noben avto, stečaj ali nova družina. V kolikor nima dovolj prihodkov lahko vloži tožbo za znižanje preživnine. Definitivno pa mora v vseh primerih dokazovati finančno stabilnost oziroma podatke pridobi sodišče samo (oziroma odvetniki). Zna pa bit igra precej umazana…žal…

Če vas še karkoli zanima me lahko brez težav kontaktirate.

LP

maksimalna preživnina, ki jo lahko doseže otrok katerega starš je v stečaju je 125 evrov … pri čemer staršu v stečaju ni treba vložiti nobene tožbe za znižanje prežeivnine … preživnina, če je določena višje, gre avtomatsko dol (če jo stečajni sploh prizna)

maksimalna preživnina, ki jo lahko doseže otrok katerega starš je v stečaju je 125 evrov … pri čemer staršu v stečaju ni treba vložiti nobene tožbe za znižanje prežeivnine … preživnina, če je določena višje, gre avtomatsko dol (če jo stečajni sploh prizna)[/quote]

Od kod te informacije? Ker osebam osebnem stečaju se priznajo vzdrževani družinski člani v zneskih, kot veljajo za DSP. To je torej max. Višina, ki jo priznajo.

maksimalna preživnina, ki jo lahko doseže otrok katerega starš je v stečaju je 125 evrov … pri čemer staršu v stečaju ni treba vložiti nobene tožbe za znižanje prežeivnine … preživnina, če je določena višje, gre avtomatsko dol (če jo stečajni sploh prizna)[/quote]

Preživnina je terjatev, ki se v postopku osebnega stečaja ne odpušča – se pravi, ta dolg je treba poravnat. In sploh ni debate, da je stečajni upravitelj ne bi priznal.
Avtomatskega znižanja ni, vsaj v pravilih osebnega stečaja nisem tega nikjer zasledil, če imaš pa ti na voljo zakonski člen, ki piše o avtomatskem znižanju preživnine, ga pa prosim prilepi.

Preživnino od svojega 18.leta dobiva izključno otrok v svoje roke in si s tem plačuje telefon in prehrano, jaz pa plačujem bivanje v kraju šolanja, knjige, oblačila…. Očetu se noče zameriti, saj je poleg tega, da je kreten, tudi nasilnež in bi vsakršen upor verjetno zatrl s pestmi. Tako da užaljeni očetje, ne pišite kar nekaj brezveze, če vas že tako boli, da morate svojemu otroku kaj dati. No, saj za tuje pa ni problem, tudi dotični brez pripomb financira dva od tanove.

Če se otrok strinja, lahko napišeš pooblastilo, s katerim on tebe pooblašča, da ti urejaš na sodišču preživnino v njegovem imenu. Ni treba čakati tri mesece. Dovolj je enomesečni izostanek.
Moja izkušnja je taka: s pooblastilom sem šla na sodišče v času uradnih ur, ko je prisotem odvetnik, ki dela brezplačno. Napisal mi je predlog izvršbe, ki sva ga skupaj oddala na vložišču. In potem je stekel postopek…. Brez problema. Daš izvršbo na plačo in vse račune…

Jaz sem smo prosila

Liza 29

New Report

Close