Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Arhiv Zdravje Arhiv Zdravstvo Kako brata prisiliti, da bi skrbel za očeta

Kako brata prisiliti, da bi skrbel za očeta

Spoštovani!
Prosim za nasvet, kako pripraviti brata do tega, da bi skrbel za očeta. Sem nezakonska hči, s svojim očetom sem imela stike samo v rosni mladosti.Ko se je poročil in ustvaril svojo družino, je name pozabil, tako da ga nisem niti poznala. Ponovno me je poiskal, ko sem bila že poročena. Takrat se je namreč ločeval in z ženo sta želela hišo prepisati na njunega sina, torej mojega (pol)brata. Problem sem bila jaz, nezakonska hči, ker sta se bala, da bi po očetovi smrti zahtevala nujni delež. To mi ni niti padlo na pamet, saj teh ljudi sploh nisem poznala, zato sem brez problema odšla k notarju podpisat, da se za vedno odpovedujem kakršnemu koli premoženju svojega biološkega očeta. Takrat sem tudi videla, da je oče v darilni pogodbi določil pogoj, da lahko ostane v hiši do svoje smrti in da bo brat skrbel zanj.
Oče je tedaj izrazil željo, da bi rad spoznal moje otroke, in od tedaj sva imela nekaj površnih stikov en- do dvakrat na leto. Stvari so se spremenile, ko je oče dve leti nazaj zbolel za rakom. Ker živi sam, je seveda potreboval pomoč, in tedaj se je izkazalo, da sta z bratom v zelo slabih odnosih. Kdo je kriv, ne vem, vendar pa mislim, da bi brat glede na določila darilne pogodbe moral skrbeti za očeta. Ta se je namreč začel vse bolj obračati name; najprej sem ga začela spremljati k zdravniku, kar se mi je zdelo dokaj normalno, ker sem doma iz Ljubljane, nato sem pristala, da je bil med obsevanji pri meni, da se ni bilo treba vsak dan tako daleč voziti, nato me je začel klicati, da sem hodila k njemu za vikende … Zdaj tudi med tednom ne more biti več sam, dom absolutno odklanja in me prosi, naj poskrbim zanj. Tako bolnemu človeku težko očitam, da tudi on zame ni nikoli skrbel, tudi ga ne morem kar pustiti umreti kot psa, se mi pa zdi res idiotsko, da sem kar naenkrat jaz tista, ki naj poskrbim zanj do smrti. Z bratom se je nemogoče pogovoriti, pravi mi, da ga oče ne briga, čeprav z ženo v nizkem štartu čakata, da se bosta vselila v hišo (zdaj sta pri njenih starših). Bratu sem zagrozila, da bom zahtevala, da se mi iz očetovega premoženja poplačajo stroški, pa se mi smeji v obraz, da oče premoženja nima, saj je že vse prepisal nanj, in da kako bom dokazala, da ni skrbel zanj. Oče ima res le še zelo majhno pokojnino, ki ne zadostuje za bivanje v domu. Brat pravi, da on nima od česa plačevati, res sta oba z ženo brezposelna. Dobila sem neko gospo, da očetu enkrat dnevno prinese kosilo, in ji to seveda plačujem. Brat tudi za to odklanja delitev stroškov, pravi, da nima denarja in da on ni nikogar naročil. Sam pa mu hrane tudi noče nositi, ker sta skregana. Zadnje čase vsak vikend odhajam k očetu in ga najdem vsega v svinjariji, pospravim mu, operem in skuham, nato ga čez teden spet prepustim samega sebi. Tudi za to brat pravi, da me ni on nikoli prosil in zakaj pa hodim k očetu. Brat in njegova žena ga, čeprav sta cele dni doma, niti ne obiščeta. Res sem v precepu, kaj lahko storim. Očitala sem že očetu, da ni fer, da takemu sinu vse pusti, pa se je razjokal, da si želi, da bi njegov sin živel naprej v hiši, ki jo je sam vse življenje gradil. Skratka, sem povsem v pat poziciji. Ne gre zato, da bi hotela očetovo premoženje, pripravljena sem tudi finančno v razumnih mejah podpirati očeta, saj vem, da ne on ne brat nimata od kod vzeti, vendar pa me zanima, na kak način lahko brata prisilim, da bi poskrbel za očeta, saj je to, izhajajoč iz darilne pogodbe, vendar dolžan. Obstaja kakšna pravna pot za to? Oče vem, da nima več moči razveljaviti darilne pogodbe. Brat mi, ko sem mu zagrozila, da bom zahtevala nujni delež, če za očeta ne bo skrbel, pravi, da on skrbi tako, kot se zdi njemu primerno, če pa se meni ne zdi, je to moj problem, in da bom morala dokazati, da za očeta ni skrbel. Oče v dom, za katerega bi lahko vsaj formalno dokazovala, da sem ga plačevala, noče, v domu pravijo, da ga na silo ne morejo vzeti. Obstaja kakšna pravna pot, kako brata prisiliti, da bi poskrbel za očeta? Na koga se lahko obrnem?

Spoštovana!
Glede na vsa predstavljena dejstva menim, da bi se morala obrniti na center za socialno delo na območju, kjer stanuje vaš oče!
Lep pozdrav!

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close