Kakanje v hlače
Imam velik problem.Moj 9 letni sin se večkrat na teden malo pokaka v hlače.
Enostavno pozabi it.Igra se in obenem kaka .Ko ga zavoham-sam namreč ne pove,in vprašam,če se je pokakal,pravi, da ne oz. ne ve-naj pogledam.
Vhlačah pa cel polpet kakca.
Ga kregam,dobil je tudi po riti,celo sp. hlače je moral sam očistiti preden sem jih dala v stroj,vendar ne pomaga. Navajam ga ,da gre vsak dan po šoli ob isti uri naWC.Sedi tudi pol ure,pa nič.Potem vstane in čez nekaj minut spet umazane hlače.Včasih reče, da mu je ušlo.Kzdravniku še nisem šla, ne vem, če bi kaj pomagalo.Naj povem še to, da je njegov kakec nenormalno velik-imamo probleme z zamašeno školjko potem.Kaj mislite,kako se da to rešit?Oziroma zakaj do tega prihaja?
Prijateljica je rekla, da je to na psihični bazi.Kaj svetujete?
Ojla, imeli smo podoben primer pri 8 letni hčerki. Njej je ponavadi “malo” ušlo, ampak dišave so bil pa za celo sobo. To se ji je večrat zgodilo v šoli, tko da smo bili skoz naveza razredničarka-jaz. S seboj je nato nosila rezervne spodnjice. Ampak odprava težave; mi je nismo mogli zlepa vsekakor ne.. najprej je bilo tisto prigovarjanje na lep način, do tega, da je morala hlačke prat. Nam je pomagal sestanek cele družine. Vsi smo se vsedli, jaz sem dejala, da imamo problem, in nato je vsak na list napisal kazni. Da vidiš, kakšne kazni si je napisala, da bi jih mogla dobit, pa ne vem kaj še….s tem, da jih še nikoli ni dobila po riti. Vendar to ni odstranilo problema, dokler ni oči enkrat znorel dobesedno! Takrat se je zjokala in od tistga časa je bil mir. Danes mislim, da je iskala pozornost z moje ali očitove strani, saj ima doma še mlajšega bratca, kateremu avtomatsko nameniš več pozornosti. Mi se za k zdravniku nismo odločili, ker smo smatrali, da nima nekih fizičnih težav, saj se ni vedno pokakala v hlače. Ima pa bolj leno prebavo, saj se tudi nam večrat zamaši školjka, ko gre na WC, od velikosti klobase. Upam, da sem ti kaj pomagala. Lp
Pozdravljena, Mateja!
Moj starejši sin je imel podobne probleme. Izvor je psihičen, otrok zadržuje blato v sebi nenormalno dolgo, zato potem take velike porcije. Pri zadrževanju blata pa včasih uhaja samo redka rjava tekočina, ki je ne more zadržati. Mene je stvar jezila in sem enako kot ti nastopila z oštevanjem, pa sam je moral prati, pa odvajala sem mu dajala, pa ni bilo učinka. Sina so že drugi otroci začeli zafrkavati, da smrdi in je bil pod velikim pritiskom.
Potem sem se naročila za svetovanje v Centru za otroke in mladostnike v Lj., kjer sva oba dobila konkretne odgovore in nasvete. Ker sem razumela, za kaj gre, sem se nehala jeziti. Tudi sin je izvedel, da to ni nič posebnega, da ima marsikdo take težave. Najbolj je pomagalo to, ko je šel v kolonijo in je moral sam cel teden skrbeti za čisto perilo in zato, da ni kdo opazil umazanih gat.
Po letu ali dveh se je stanje normaliziralo, tega se ne da rešiti čez noč. Sin se je sam naučil skrbeti za svojo higieno (umivanje in menjavanje spodnjega perila).
Pa še en nasvet – človek se veliko lažje pokaka v čepečem položaju – poišči članek o tem – avtor Nikola Petrovič – ima svojo stran na netu.
Lp
Ojla,
kar pišeš, je tipično za enkoprezo, in ta NI psihične narave. Lahko pa začne sčasoma postati pishičen problem. Tvoj otrok ima verjetno zaradi predhodne zaprtosti (saj blato mu ne uhaja od nekdaj, kajne?) razširjeno črevo. Otrok ponavadi pri zaprostosti te vrste dodatno zadržuje blato, saj ima slabe izkušnje, ker ga pri odvajanju boli. Kasneje, ko se črevo razširi, bolečin ni več, 100% zadrževanja blata pa tudi ne. Blato ponavadi uhaja, ko se naredi čep (velik “kakec”), mimo njega uhaja na pol tekoče blato oz. vsaj trdo ne. Ponavai se to zgodi, ko se otrok psihično SPROSTI (in ne ko je napet), npr. med športom, gledanjem tv ipd. Poglej si na spletne strani, veliko jih je, npr.
ali pa vtipkaj v google encopresis.
Nikar ne kregaj otroka! POnavadi smo starši tisti, ki tu zamočimo, ker nas od vsepovsod bombardirajo, da gre za psihičen problem.
Mi smo ta problem reševali dve leti, pa še vedno ne morem reči, da smo ga povsem rešili (od 7 leta dalje). Še več let bo trajalo, da bo otrok ponotranjil vse koristne nasvete in začel živeti skladno z njimi.
pojdi do zdravnika in povej, kaj se dogaja. Tega je veliko več, kot si misliš, ampak vsi skrivamo, kot da bi šlo za nekaj sramotnega.
Spoštovani!
Opravičujem se za pozen odgovor.
Menim, da bi bilo najbolje po nasvet k zdravniku. Če bo ugotovil, da otrokove težave nimajo zdravstvenih vzrokov, pa lahko poiščete nasvete še drugje. Morda so psihične narave.
Samo še to; navajanje na hranjenje in navajanje na čistočo ima lahko zaradi neugodnih doživljanj otroka, veliko negativnih posledic. Zato vas prosim, da poiščete pomoč pri strokovnjakih.
In sporočite nam še kaj o tem problemu, saj ni tako redek, kot se zdi. Hvala.
pozdravček
Dragica
Pozdravleni!
Res, da je forum star, toda isti problemi se dogajajo mojemu 9 letnemu sinu, le da nikoli ni imel slabe prebave, zadnja dva tedna, pa se (po malo sicer) tudi 2-3 krat na dan pokaka v hlače. Z možem sva obupana, saj niti pogovori, niti oštevanje ne pomaga. Začel je že skrivat hlače, toda itak jih zavohava. Prosim tudi jaz za kakšen nasvet.
Hvala.
Pozdravljeni
Enako je bilo pri našem fantku. Vsak dan pokakan tudi 2 ali 3 krat. Z mamico sta poskušala stvar skriti pred menoj, ko pa ni šlo več je mamica obupala in mi po 8 mesecih zaupala težavo.
Nisem biološki očka tega otroka zato sta hotela narediti brez mene.
Na žalost.
Z najinim fantkom sva problem odpravila v 1 mesecu.
Pomemben je pristop.Ker sem imel v otroštvu sam težave z to rečjo sem pobrskal po spominu kaj in kako naprej. Mene so vse tepli, zmerjali,moral sem se umivati pred vsemi sorodniki prati hlačke pa ni pomagalo. ostali so samo slabi , grenki priokusi in spomini kaj vse sem moral prestati zaradi te ga problema.
Iz izkušenj vam povem kako sem se lotil problema in verjemite deluje.
Vsak dan posebej nama je bil izziv.
DAJVA SE DANES POTRUDIT DA BOJO ČISTE HLAČKE PA BOVA PO ŠOLI LAHKO TO IN ONO.
Res sva bila boj vsak dan in v roku tedna so se poznali rezultati.
Ko niso bile čiste hlačke sva še vedno imela tolažilno nagrado, ampak naslednjič se bova pa res potrudila. Tako prisilite otroka ,da mu postane pomembno da gre na blato.tudi ko se pokaka mu recite OJOJ DANES NAMA PA NI USPELO, VENDAR BOVA VSEENO TO IN ONO SAMO NAJPREJ SE GREVA OČEDIT.
Pozorni bodite na količino ki je na hlačkah in nagradite ko vidite da mu je ušlo čisto malo z vzhičenostjo skoraj bi nama uspelo. Iz tega otrok spozna da počne nekaj kar vam je pomembno in ve da tudi če mu uide malo se mora potruditi da gre ostal v wc. Če so pokakane hlačke malo ali veliko vam enake potem otrok dobi sporočilo KAMOR JE SEL BIK NAJ GRE PA ŠE ŠTRIK in problem se namesto da bi izginjal povečuje.
Tudi če je na gatkah sled blata ga je treba pohvaliti in spodbuditi , da se bosta naslednič skupa potrudila , da tudi tega ne bo več.
Upam da ste me razumeli, saj nisem nikakršn pedagog ali nek šolanu službenec.
Sem samo 35 let star “očka”, ki je v svojem otroštvu imel grenko izkušnjo s kakanjem v hlačke.
Metoda nima imena ali knjige. Je zgolj moja izkušnja.Uspeh je zagotovljen.
Lp
Nekdo ki ima izkušnjo KAKO NI PRAV
HVALA ZA BRANJE
Očka z izkušnjo.
Hvala za vaše besede. To je edini lep in pameten način. Hvala bogu za ljudi ki takole reagirajo na težave.
To da se otroka tepe in krega je res nesprejemljivo.
Tudi sami gremo čez podobno.
Punčka je stara pet let in zaradi stiske, ko je začela hodit v vrtec, pričela s tem dejanjem.
Nikoli je ne kregamo. Vedno ji povemo da to ni nič takega.
Dali ste pa super ideja. Tolažilna nagrada ter glavna nagrada. Bomo poizkusili!
- Hvala