Najdi forum

Moja hči bo kmalu napolnila drugo leto. Imamo pa mali problem glede kakanja.Že kar nekaj časa moja hči kaka ponoči in to jo seveda moti in se zbuja,da jo previjemo potem kar nekaj časa rabi da ponovno zaspi.Ker pa imamo še en mali naraščaj (6 tednov) mi je to malo mučno,saj starejša zbudi mlajšo in se bojim da bo zamenjala dan za noč. Kako naj odvadim starejšo hči da mi ne bo kakala več ponoči ampak zvečer ali čes dan. Občutek imam da čes dan blato zadržuje, čeprav ne vem zakaj.

Poskusi ji dati za pit sveže iztisnjen sok jabolk,najbolje domačih,neškropljenih.Zjutraj pred zajtrkom ali med njim,ali pa kakšno skodelico mleka!

Mislim, da se sama ne bi preveč koncentrirala na nočna dogajanja in se na vso moč trudila, da za vsako ceno odvadim svojega dveletnika nočnega kakanja. Ne vem. Mislim si, da bi se raje usmerila v vsakdanja dnevna dogajanja, najino budno druženje, pri tem pa vključila v sodelovanje še ostale odrasle….

Med drugim je lahko vzrok za nočno kakanje tudi duševne narave. Pomisli, koliko tega je v zelo zelo kratkem času – v še ne dveletnem življenju – doživela tvoja mala deklica. Morda je njena reakcija na vse spremembe oz. novosti prav to “neljubo” nočno kakanje. Neke vrste nezavedni obred, s katerim pritegne pozornost odraslih. Saj ponoči itak ne gostite obiske, ki bi se, tako kot čez dan, vedno znova vrteli okoli novega družinskega člana. Vse je bolj umirjeno, zato ima tudi podzavest male dveletnice takrat končno čas in možnost, da odreagira – lahko tudi s kakanjem.

Morda potrebuje le malce več pozornosti in dnevnih vspodbud v smislu raznih pohval. Recimo za njen trud, ker ti je tako lepo “pomagala” previti dojenčka, mu namazala ritko, vrgla pleničke v koš, pomagala izbrati glasbeno kaseto za uspavanje dojenčka, da bosta imeli vidve mir in bosta lahko skupaj kaj počeli….

Poskusi se vživeti vanjo, v njen mali svet. Čeprav je časovno, psihično in fizično zate zelo naporno, težko ter zato skoraj neizvedljivo, ji poskusi čez dan posvetiti še malce več časa. Ali pa ji čas posveti malo drugače, na nekoliko spremenjen, drug način, kot si ji ga do sedaj, odkar je pri hiši nov družinski član. Še najbolje popoldan, ko dojenčka lahko prepustiš možu, staršem, komurkoli.
Če lahko, naj bo ta čas – urica ali dve – samo vajin. Brez družbe drugih ljudi, brez dojenčka. Sami se lahko odpravita na potep, raziskujeta okolico, razgrajata, sproščujoče vpijeta, se smejeta “trapastim” šalam, se skupaj igrata, rišeta, bereta samo vajine pravljice, si ogledata kakšno kratko predstavo, doživita in si delita samo vajine skrivnosti, imata samo vajine rituale….

Sproščeno vzdušje, prijazem, neprisiljen in ljubeč odziv odraslih na otrokove “napake” ali potrebe, vglavnem delujejo čudežno. Sploh pri (skoraj) dveletnih bitjih.

Predvsem pa se zavedaj, da je nočno kakanje pri tako majhnih otrocih povsem nenamerno. V tem ni niti pikice slabega namena, nobene zlobe. Zato niti najmanj ne potrebuje in si resnično ne zasluži nikakršnjih morebitnih naveličanih vzdihljajev, žaljivih komentarjev, grajanja, stalnega opominjanja itd.
Tak odziv navadno poveča otrokovo občutljivost, slabi njegovo samopodobo. V otroku lahko vzpodbudi panični strah ali hud odpor pred izločanjem.
Zaprtost, “namerno” zadrževanje blata in posledično morebitno boleče izločanje, pa zna biti huda nadloga…

Za vsak primer lahko vseeno vključiš v vajin vsakdanji (predvsem jutranji) jedilnik vse, kar pospešuje in lajša prebavo.
Nenazadnje primerna prehrana silno vzpodbudno vpliva na izločanje.
Kaj pa, če je samo hrana tisti pravi recept za to, da se dekličino kakanje prestavi v “sprejemljivejši” termin?

Vseeno pa hčere ne sili s kakanjem v izključno dnevnem času, ne pritiskaj nanjo. Prepričana sem, da vsako “vsiljevanje” reda, da se kaka samo čez dan, v določenem terminu in le v budnem stanju, lahko zmede, celo zelo pretrese notranji čustveni svet otroka ter znatno poveča otrokovo stisko in poveča težave………….

Že res, da zna biti nočno kakanje nadloga, ki za sabo potegne še cel kup drugih nadlogic. Vendar pa resnično verjamem, da je to samo prehodna faza, ki bo kmalu minila. Držim pesti, da čimprej.

nova
Uredništvo priporoča

anonimusss.. Hvala za tako široko razlago da naj starejšo hči ne zatiram in zavračam,tepem in maltretiram. Skoraj da ne tepem in ne vem še kaj….
Veš našega življenja ti slpoh nisem opisala zato si kar veliko dovoliš da pišeš na tak način kot si pisala.
Hčer sploh ne zapostavljam in večino časa preživim z njo v pozitivni in razigrani družbi. Pozornosti dobi še več kot prej,razvajamo jo še bol kot prej in čisto nič ne vzdihujemo če jo moramo vsako noč previti in jo nazaj uspavati….
Res se mi ne da več pisati v tem kako mojega otroka zapostavljam in maltreteram in skoraj da ne tepem zato bom sedaj mirno odšla mojega otroka skopat in ga tunkat v vodo.
Anonimusss ena navadna afna si

BARBI, a tebe paranoja daje?! anonimusss ti je zelo lepo in z veliko občutka napisala, definitivno pa niti v eni sami točki ne nesramno in ne žaljivo, kaj bi lahko bil vzrok nočnega kakanja. Zelo lepo, prijazno, dobrohotno, dobronamerno, z veliko občutka. O kakem zavračanu, zatiranju in ne vem kaj si še vse sfantazirala skupaj ni nikjer niti najmanjšega sledu. Ampak očitno ti je stopila na rep, samo tako si lahko razlagam tako nesramno reakcijo s tvoje strani.

Ne vem, kdo je tukaj afna, tisti, ki se potrudi s prijaznim odgovorom ali tisti, ki najprej sprašuje za nasvet in pomoč, nato pa nesramno popljuva nekoga, ki se je potrudil z dolgim, izčprnim in prijaznim odgovorom.

[url=http://lafemmebonita.com][img]http://image.lafemmebonita.com/c/u506550.png[/img][/url] [url=http://lafemmebonita.com][img]http://image.lafemmebonita.com/c/p506563.png[/img][/url]

Skr bna,
tebi iskrena hvala za prijazne besede. Dobesedno so me pobožale po tem izbruhu…. Nimam besed. Preprosto: HVALA!

Tebi, spoštovana Barbi, pa tole:

niti na misel mi ni prišlo, da svojega otroka kakorkoli zanemarjaš, zavračaš, zatiraš njegov razvoj, psihično oz. fizično maltretiraš in ne vem še kaj….

Če bi na to samo pomislila, verjemi, da bi takoj ukrepala brez javnih pozivov na tem ali nekem drugem forumu.

Še vse preveš zares psihično in fizično ranjenih, celo pohabljenih otrok sem doživela v svojem življenju in niti enkrat samkrat se nisem ustavila pred nikomer, da bi jim pomagala po svojih najboljših močeh TAKOJ, ne glede na vse. Pa če je bila “ovira” neka mama ali država……

Če sem te kakorkoli užalila, verjemi, da to ni bil moj namen. Nasprotno! A očitno sem svoj – povsem dobrohoten, če verjameš ali ne – namen zgrešila. Za to se ti iskreno opravičujem.

Tvoja napačna interpretacija, zlobni namigi, če ne celo direktno obtoževanje za nekaj, kar nisem storila, so sila neumestno početje, predvsem pa nepošteno in nezrelo. Moje mnenje, brez zamere.

A pustimo to. Rada bi izkoristila priložnost, da tebi in vesoljni javnosti naznanim, da si nikoli, ampak res NIKOLI več ne bom dovolila prebrati noben post, podpisan od tebe ali kake druge “barbi”. Prisežem!

Torej zavoljo mojih nadaljnih odgovorov nimaš razloga za skrbi. Na veliko se te bom izogibala, toliko bolj, če boš za vedno ostala “barbi” ti.

Ne bi se ti jaz opravičila nikoli.Jok brate! V bistvu ne zaslužeš odhovora, ker si nesramna. Otroka imaš v pampercah in ne zna sam lulat in kakt, ti pa hočeš da to dela ko ti paše. Koker da tebe nikoli ne prime na wc v trgovini ali ponoči. Mene prime in zmerej grem. Ne čakam na dan in dovoljenje:))))))))
Moja miška se je zmerej pokakala v avtu ko sma šla iz vrtca.Ni mogla v vrtcu in doma, samo v avtu ko sma bile same. Naj jo zadavim? občasno sem znorela a ni pomagalo, samo slabše je bilo. Na koncu ni šla več kakat!!!Potem sem jih pa take slišala od psihologinje da k sebi nisem prišla. Zdaj je malo bolje. Odkar ne jamram za bedastoče, je mala boljše.Ima 3.5l in še ni čisto suha.
Nočem se podpisat ker so me punce enkrat punce sesule v nulo, ko sem malo jamrala.Izpadlo je, da samo moja pupa ne zna lulat in kakat v kahljico.One so vse imele suhe otroke pri 10 ali 11mesecih! Lepo bi mi bilo, če bi vsaj ena povedala kaj podobnega kot tebi. Si pa čudna! Popiz*** na lepe besedo.Svašta

Morda res ne boš prebrala tega,toda vseeno ti bom namenola to opravičilo. Morda sem včeraj res malo prehitro odreagirala, saj sem sporočila hitro in površno brala,ker pač nimam veliko časa za posedanje pred monitorjem. Resnično sem zasledila (vsaj meni se je zdelo) kot da me obsojaš, k čš da mojo starejšo hči zavračam. To z kakanjem se je začelo že veliko pred porodom ,tako da se sprašujem če je to normalno. Ne ni mi stopila na rep,sploh ne. Z mojo pišo se resnično veliko igrave saj imam sedaj še veliko časa ker moja mlajša hči cele dneve prespi.
Z veliko se ukvarjamo torej veliko.
Anonimusss OPROSTI toda tvojega sporočila resnično nisem niti dobro prebrala niti dojela. Morda sem vskipela ravno zato,ker se še toliko bol trudimo da velika nebi bila zapostavljena.
Morda pa je resnično vzrok samo o prehrani, čeprav poje veliko sadja in zelenjave. Tudi kislo zelje nič ne pomaga da bi se pokakala prej. TODA TO JAZ POSKUŠAM NE DA BI ONA VEDELA IN BI JO Z TEM OBREMENJEVALA.

ANONIMUSSS ŠE ENKRAT SE TI OPRAVIČUJEM IN TE PROSIM DA MOJE SPOROČILO SPREJMEŠ

> Skr bna,
> tebi iskrena hvala za prijazne besede. Dobesedno so me pobožale
> po tem izbruhu…. Nimam besed. Preprosto: HVALA!
>
>
> Tebi, spoštovana Barbi, pa tole:
>
> niti na misel mi ni prišlo, da svojega otroka kakorkoli
> zanemarjaš, zavračaš, zatiraš njegov razvoj, psihično oz.
> fizično maltretiraš in ne vem še kaj….
>
> Če bi na to samo pomislila, verjemi, da bi takoj ukrepala brez
> javnih pozivov na tem ali nekem drugem forumu.
>
> Še vse preveš zares psihično in fizično ranjenih, celo
> pohabljenih otrok sem doživela v svojem življenju in niti
> enkrat samkrat se nisem ustavila pred nikomer, da bi jim
> pomagala po svojih najboljših močeh TAKOJ, ne glede na vse. Pa
> če je bila “ovira” neka mama ali država……
>
> Če sem te kakorkoli užalila, verjemi, da to ni bil moj namen.
> Nasprotno! A očitno sem svoj – povsem dobrohoten, če verjameš
> ali ne – namen zgrešila. Za to se ti iskreno opravičujem.
>
> Tvoja napačna interpretacija, zlobni namigi, če ne celo
> direktno obtoževanje za nekaj, kar nisem storila, so sila
> neumestno početje, predvsem pa nepošteno in nezrelo. Moje
> mnenje, brez zamere.
>
> A pustimo to. Rada bi izkoristila priložnost, da tebi in
> vesoljni javnosti naznanim, da si nikoli, ampak res NIKOLI več
> ne bom dovolila prebrati noben post, podpisan od tebe ali kake
> druge “barbi”. Prisežem!
>
> Torej zavoljo mojih nadaljnih odgovorov nimaš razloga za skrbi.
> Na veliko se te bom izogibala, toliko bolj, če boš za vedno
> ostala “barbi” ti.
>

New Report

Close