Naslovnica Forum Duševno zdravje in odnosi Psihologija in psihiatrija Zasvojenost in pomoč Kajenje marihuane pri mladostniku – še kdo?

Kajenje marihuane pri mladostniku – še kdo?

Naša dva sta imela, bi rekla, normalno otroštvo. Ni bilo vse rožnato, ampak posebnih tragedij pa ni bilo. Kar me skrbi je to, da sploh starejši sin, ki ima 20 let, pogosto kadi. Pa to ne tobak, ampak skoraj čisto marihuano. Opažam, da je potem spremenjen. Bolj neko odsoten, razdražljiv, zaprt vase.
On pravi, da itak vsi kadijo. In to tudi sama vidim.
Skrbi me, ker ne vem, kam to vodi. A bodo kar vsi zakajani ti mladi hodili po svetu? Kako vi gledate na to in ali iamte kakšne podobne izkušnje?
Vpliva nimam več, ker je toliko star. Posluša ne, pogovarja o tej temi se nerad. Največkrat se to konča s tem, da marihuana ni škodljiva. S tem se ne strinjam.

Koliko casa pa ti ze kadis travo, da lahko pametujes o skodljivosti?

Sem proti kajenju trave.
Sama sem jo nekoč, cca dve leti je trajalo, kadila “zaradi družbe” in prišla do spoznanja, da moram v življenju začeti razmišljati s svojo glavo. Mogoče je to edina dobra stvar, ki mi jo je “dala” trava. Te dve leti življenja sem dobesedno zabila, ko bi lahko delala na sebi in si tlakovala svojo prihodnost. Na koncu sem sicer vse nadoknadila, ker me ni nikoli več potegnilo nazaj v te vode.
Zakaj sem proti?
Načeloma naj vsak dela, kar želi, ampak videla sem že toliko slabih stvari zaradi trave, od kriminala, do nasilja, izsiljevanja, pretepov, vse za en j*** gram. To je oblika nakomanije, oblika eskapizma. Beg od stvarnosti, od reale, od treznosti in jasnega razmišljanja. Pod vplivom travce postanejo nekateri hiperproduktivni, a po mojih lastnih izkušnjah je to prava redkost. Večinoma so leni, zabušanti, družijo se le, da kadijo, celo življenje se jim vrti okrog travce in nimajo nobenega pravega smisla v lajfu.
Nobena pametna ženska si ne želi ob sebi prekajenega moškega, lenjivca, zabušanta, propalico ali žrtev družbe in nesposobnega razmišljanja z lastno glavo. Travca moškim odvzame moškost. Tudi če bi bila na poziciji delodajalca, bi se prekleto dobro izogibala teh ljudi.
Poleg tega ima veliko ljudi danes psihične težave, ki niso bile nikoli zdravljene in oni “mislijo”, da jih zdravijo s travo, ampak jim slednja stanje samo še poslabša in poglobi simptome. Prav tako pride do grozljivih efektov pri uporabnikih antidepresiviv in trave. Videla sem na lastne oči, kako in eni in drugi postanejo nasilni, paranoični, manični ipd.
Glede vašega sina pa bi rekla tako. Dajte mu ultimat: uživaj v travi leto ali dve, potem pa se spravi k sebi in postavi na svoje noge. Če boš po tem obdobju še nadaljeval s travo, letiš iz stanovanja in se znajdi sam. Kot ste pravilno ugotovila, je namreč že dovolj star, da vi nimate več nobenega vpliva nanj. Torej je tudi dovolj star, da je lahko samostojen in se znajde sam.

Lep pozdrav in srečno.

Poznam nekoga, ki jo kadi dnevno in potem v celem dnevu naredi vec in boljse kot jaz trezna. Posledica tezkega otrostva, verjetno s tem umiri misli, ki bi jih moral drugace resevati. Ampak zakaj so pa antidepresivi sprejemljivi, trava pa ne? Ok je, ce ti drogo, da se boljse pocutis napise zdravnik, ni pa ok trava? Ne eno ne drugo verjetno po dolgi uporabi ne deluje blagodejno na psiho.

Moraš se zavedati, da vse te substance so droga. Od kave naprej, ja točno si prebrala. Vse spremenijo človeka. Trava je nekje vmes, ni ravno trda droga ni pa spet ravno kava.

Zdrav in sposoben človek ne potrebuje nobene droge, da je srečen. Toliko lepih stvari je na tem svetu. Vse te droge so pobeg iz realnosti, dolgčasa, osebnih težav.

Če dela šolo in vse ostalo doma tako kot ti želiš, potem mu pusti, saj je dovolj star. Če pa lenari bi mu jaz dala vrata.

Žal je to njihov standardni odgovor – trava je zdrava in vsak zadetek prepričuje vse okrog sebe, kako je to zdravo da on marihuano kadi. In ko je zadet ti še reče, kako si neumen da misliš da on nekaj narobe dela.
Tako “verbalno nasilni” niso ne pijanci in ne kadilci cigaret. Vsak pijanec ve, da je alkohol poguba, vsak kadilec ve, da je kajenje škodljivo in zanimivo, tudi vsak heroinar ve kako je heroin škodljiv. Ampak travcarji pa ne popuščajo.
Verjamem, da vam je to težko gledat, ker tudi meni je zadetega človeka težko gledat. Enostavno ga ne morem. Kot ne morem pijanega.
Ampak pijanček je vsaj zabaven, travar je pa zamorjen in debilen. Žal.

Temu ne nasedajte. In ja, marihuana je prva odskočna deska, ki v večini primerov preneha z nekim zrelim obdobjem, žal pa je tudi nekaj odstotna štenga, ki vodi v zasvojenost z drugimi drogami. Ja, bistveno bolj nevarna droga je, kot je cigareta ali alkohol. Če imaš 100 cigaretarjev, 100 pijancev in 100 marihuanarjev. S katere skupine jih bo največ pristalo na heroinu, kokainu in drugih težkih drogah? Odgovor je znan.

Jaz bi na vašem mestu resno dal ultimat, da želim da gre iz bajte ali pa takoj preneha. Nisi dolžna trpet drog v svojem stanovanju niti gledat zadetega sina, ki ti modruje. Marihuana je konec koncev lep denar, večino časa so zadeti in kadijo vedno več. Lej, zakaj bi to gledala? Ne rabiš.
Pokaži fantu, da misliš resno. Sploh mi je pa res malo čudno, da je to zdaj pri dvajsetih prišlo. To je pa že moški, ne več otrok in tu ne gre divja šestnajsta in sedemajsta, ampak gre za nekoga, ki bi lahko počel kaj drugega, kot se zadeval.
Resno pristopite in veliko poguma vam želim.

gospod Vagabund Vaga Stručnjaški, prof. dr. vesoljske in mravljične znanosti univerze Ghonisenekam in pogodbeni sodelavec na inštitutu Ropotalne medicine, kjer predava iz predmeta Ghlupi možgani gospodinj diplomiral iz novega človeškega organa Malina Felicus, doktoriral iz nožnih prstov medvedjih šap Specializant oddelka za človeško blato in njegovo možno pretvorbo v plastelin pri mednarodni organizaciji DREKOPEK University

Trava je daleč od nedolžne substance. Pri dolgoletnem kajenju trave pride do apatije, nimaš volje več do ničesar. No, saj ga že sedaj vidiš kakšen je, ko je nadehan. Hkrati je pa zasvojljiva ravno tko kot alkohol. Poznam kup kadilcev trave, pa zlo redko kateri preneha s tem. Sama sem jo prenehala kadit s trdo voljo.

Moj bivši (prvi) fant je začel kaditi travo nekje po 3 letih najine zveze, imel je 17 let. Veš kakšen je bil ko je bil zadet? Nemogoč, z njim se ni dalo nič več dogovorit, za vse mu je bilo vseeno. Zaradi te trave sva se potem tudi razšla. On je bil ob razhodu “whatever”…

Marihuana je od vseh drog najhujša,ker najbolj uničuje možganske celice.Tukaj je najbolj problematična mladina ,ker se možgani razvijajo do 21 leta.Veliko jih zboli za depresijo ,razne manije,psihoze in tudi šizofrenijo.Noben človek ni popolnoma zdrav,če se mu razvije kakšna bolezen , je vedno treba pogledati zakaj !

Meja je tanka, zato je tu bolje manj kot več in čim kasneje. Veliko mladih in tudi starejših kakšnega zrola in dokler je to le občasno, predvsem pa da vse ostalo štima, ni panike. Razlog za preplah pa so okoliščine, ko človek, sploh mladostnik, v tem išče uteho, da odplava od skrbi, ker mu ne gre šola, nima službe, družbe, premalo dela in obveznosti … predvsem pa perspektive. In danes je veliko takih.

Tudi pred 40 smo kakšnega pokadili, pa smo pregurali čez faks, normalno oddelali delovno dobo oziroma še brcamo. Le za par jih vem, da so padli globoko in prešli na težje droge.
Tudi pri mojem otroku je včasih v sobi dišalo po sladkem. Niti ni skrival, da so ob koncu tedna kakšnega zvili, pa spili tudi. Je pa poznal mejo in si ni mogel privoščiti, da bi bil čez teden na vajah in predavanjih, ki so bila velikokrat čez cel dan, zmačkan, čez vikend pa je vsaj en dan posvetil hribom, smučariji, drugemu športu. Če bi se mu začelo zatikati, bi se doma pravočasno pogovorili, morda tudi bolj na trdo, a ni bilo treba. Tudi v okviru študija se je seznanil z učinkovanjem raznih drog na telo, sploh dolgoročnejšimi posledicami. Zelo na splošno in poenostavljeno: zaradi občasnih parih dimov se ni bati posledic, hkrati pa ni zanemarljivo malo primerov, ko že ob prvi uporabi pride do psihotične epizode.
Kar se tiče zasvojenosti pa je v glavnem tako, da otrok iz dokaj urejenega okolja, s pravo mero samozavesti (da ne pade prehitro pod vpliv neprimernega okolja), zdravimi ambicijami, primerno zaposlen s športom, drugimi hobiji in tudi delom doma težko zapade.

Js sem par let starejši od vašega sina in sem travo kadil 7let vsak dan tudi po več na dan oz. sem že pretiraval. Preprečiti mu sigurno ne boste morali, lahko mu samo svetujete. Trava sama po sebi ni škodljiva ima pa slabe lastnosti, kot so slab spomin,razdrazljivost in stalno prazna denarnica. Proti so ponavadi tisti, ki je sami niso nikoli poskusili oz. so imeli z njo slabo izkušnjo. Zasvoji te tako, kot te zasvoji cigaret,alkohol,hrana,droga,… zaradi nje pa ne boš imel raka,ciroze jeter, debelosti in obiskov po komunah. Ne zasvoji na fizični ravni ampak na psihični, ker itak vse je v glavi. Je pa odvisno kok posegaš po njej. Js nisem mogu zaspat,če nisem enga skadil. Sploh pa vsak sam nosi posledice za svoja dejanja. Vi ste svojo vlogo starsa izpolnili in sedaj je na vašem sinu, da si sam kroji zivljenje. Mislim pa, da zaradi kajenja trave nerabite bit preveč v skrbeh. Vse dobro vam želim Vam in vašem sinu.

Ni res da te trava zasvoji ni sans MAm prjatle u fuzinah k kadijo 15 20 let pa Jih nezasvoji takmo Kok heroin In kokain Fizicno psihicno trava pAC k TRAVa nc nevarno zdrava je zelo Ta trava kera je domaca Da nebo pomote Domaca trava je zdrava alpa smola a te druge k so kemikalije da hitreje zrastejo pa spricano to pa je in postanes budala u glavo lih nezasvoji te ampak postans budala LP