Ceprav vidim da se na tem forumu najvec pogovarja o drogah mislim da je odvisnost od cigaret tudi resna tezava.
Sem namrec strasna kadilka. Vsak dan redno pokadim 2 skatlici, torej 40 cigaret. Ceprav kadim ultra lahke cigarete vidim da je to veliko prevec. Mislim da sem ravno takrat, ko sem zacela kaditi te ultra lahke cigarete, tudi zacela veliko vec kaditi. Ob kaksnih posebnih priloznostih, proslavah, obiskih … pokadim pa se vec.
Stara sem 50 let in do zdaj zdrava. Zaenkrat ne cutim nobenih tezav, zavedam pa se da je to res skodljiva, ce ne res nevarna razvada. Vsak dan sem v sluzbi za racunalnikom 9 ur in neprenehoma kadim.
Moje prvo vprasanje je: ali je razlika med kajenjem “mocnejsih” cigaret in teh “lahkih”, “super lahkih”, “ultra lahkih” …?
Drugo vprasanje, pravzaprav prosnja je: prosim svetujte mi kako najlazje zmanjsam stevilo pokajenih cigaret, da bi pocasi prisla do tega da mogoce popolnoma neham. Namrec, od kdaj sem zacela kaditi (pred priblizno 30 leti) nikoli nisem nehala, razen 2 tedna, ko sem bila v bolnisnici po porodu. Ampak, takrat sem bila mlada in sem kadila zelo malo.
Hvala in lep pozdrav

Pozdravljeni,
kajenje je seveda zelo resna težava – kar dokazujejo tudi statistični podatki o umrljivosti zaradi posledic kajenja (pri nas in v svetu).
Izkušnje kažejo, da večina kadilcev ob zamenjavi “močnejših” cigaret z “lahkimi” poveča število pokajenih cigaret.
Za opuščanje kajenja/zmanjšanje/ obstaja veliko različnih metod.
Obstajajo tudi različni pripomočki, nikotinski obliži in “žvečilke”, podporne skupine in podobno.
To, da ste se odločili pisati na forum in da premišljujete o zmanjšanju je že prva faza v procesu opuščanja kajenja.
Svetujem vam predvsem, da spremljate svoje počutje in vedenje povezano s kajenjem (kdaj, koliko, zakaj, kako se počutim…).
Če bi se radi vključili v katero od skupin, pa pokličite brezplačno številko za svetovanje o vseh vrstah odvisnosti 080 6373, kjer vam bodo dodatno svetovali in vam tudi povedali katere skupine potekajo v obdobju, ko bi se vi želeli vključiti.
Srečno,
Ustanova Odsev se sliši

.

kje je mogoče dobiti obliže za odvajanje od kajenja?

Vojc

New Report

Close