Pozdravljeni!

Zanima me kako je s stiki, če imam jaz po odločbi otroka sicer vsak zadnji vikend v mesecu, mati pa ga ima letos za Veliko Noč, kar pride na isti vikend. Kdo ima zdaj tukaj “prednost”? In kaj, če se z materjo otroka ne morem dogovoriti za en vikend kasneje? Najbrž je tu zdaj vse odvisno samo od nje. Ne bi tega spraševal, če ne bi skoraj vsakič ona komplicirala, sploh za praznike.

Lep pozdrav in hvala za odgovor.

Pozdravljen!
O prednosti tu ne bi govorila, pač pa za komunikacijo med vama. Kako ji rečeš, da bi imel otroka teden kasneje? Ji predočiš, da bi ga kar imel, ali se dogovarjaš, ali ji ustreza? Ali kar pričakuješ, da zato, ker si ti tako želiš, tako tudi bo? Odvisno je tudi od tebe, kako prideš do nje, kako pokažeš, da ti je do tega, da bi otrok praznike (morda del) preživel pri tebi. Moram reči, da pri nas stiki potekajo po dogovoru, vendar striktno ne spreminjam načrtov, če za morebitno spremembo izvem tik pred zdajci, če pa gre dogovorno: Ti poslušaj imam možnost iti na morje, bi vzel otroka s seboj, pa to lahko in velja tudi na “moj” vikend. Če pa pride in reče, da bo jutri kar vzel otroka in šel z njim nekam, ker je že vse zmenjeno, pa ne popuščam, ker moram tudi jaz spreminjati načrte. Zakaj že? Velja načelo dogovarjanja.

Tukaj moramo pogledati vse skupaj z več strani:

-skrbik ima otroka na mesec vse dni razen
-neskrbnik pa ima stike (povprečno) vsak drugi vikend, 14 dni poleti in izmenično krompirjeve in zimske počitnice. In pa vsak drug praznik.

Tko da si lahko vsak izracuna nesorazmerje med obema. Zato se mi zdi “dribljanje” nesmiselno.

Jaz sem v dogovoru glede stikov, natačno določil. Se pravi:
vsak drug vikend, če pa je praznik na vikend pa velja ritem vikenda. In seveda to ne pomeni, da je bil stik za praznik izveden.

slapovi
Zakaj pa ne bi, kakšne hitre spremembe naredila?
Sveda je to tako TEŽKO…..

Jaz ne razumem, da se sploh komu da neskončno dlakocepiti in preračunavati, kdaj, kdo, kje in koliko.
Vikenda pravzaprav uradno sploh nista praznik, tako da bi moral veljati “urnik” (če se že gresta zabetoniran urnik).
Drugače pa meni na kraj pameti ne pade, da bi karkoli komplicirala, če ima bivši kake šponske plane za počitnice in želi otroke vzeti s seboj – ja hvala bogu, da se bodo imeli fletno, tudi če je izven urnika. Če nanese tako, da imajo otroci cel vikend neke obveznosti, mu sama predlagam, če zamenjamo za vikend, ko je več prostega časa (saj jih imam jaz non stop in so me že siti).

Bi mi pa neskončno zelo ustrezalo (in otrokom pravzaprav tudi), če bi se videli še kdaj v tistih dveh tednih med dvema vikendoma, samo žal očitno ni interesa.

Jaz se 100% strinjam z mnenjem Slapovi, lepa beseda lepo mesto najde in vljudna prošnja tudi .

Vse je odvisno od medosebnih odnosov, drugače se pa je ptorebno držati zapisov v sodnih odločbah.

Drugače pa je nekako “hierarhični red” stikov naslednji: počitnice in prazniki imajo najvišjo hierarhijo in v takem času velja dogovor, ki se tiče praznikov in počitnic, vse ostale dni v letu pa dogovori okoli vikendov in dnevov stikov med tednom. Tko da se ta mati le striktno drži sodnih zapisov in prav nič ne “komplicira”.

Saj ima stvar svojo logiko, ne? Če so stiki z očetom ob sredah popoldne, po dogovoru pa otrok preživlja dela prosti dan 8. februar z materjo potem je v sredo 8. februarja pri materi pa čeprav očeta zato cel teden ne vidi. Se pa je pameten oče sposben najkasneje do 15. januraja z materjo dogovoriti, da bi pa potem morda otrok lahko pri njem preživel torkovo ali četrtkovo popoldne, ker bodo stiki tisti teden žal odpadli…mamica bo pa šla lahko tisto popoldne k frizerju, kozmetičarki, šoping ali le na kavo s prijatljico – pa bodo vsi 3je zelo zadovoljni 🙂)

Očetu pod Stiki 123 predlagam, da materi svojega otroka zelo vljudno predlaga in jo zaprosi, če bi bil lahko otrok pri njem teden dni kasneje (najbrž mamica tudi ne bo za ker gre za dela prosti prvi maj, razen če bi ona želela takrat biti prosta) oz, jo zaprosi, da naj kar ona predlaga kdaj bi si pa ona morda želela prost viked, ki bi ga on lahko preživel z otrokom. Predvsem pa naj njene morebitne zavrnitve ne jamlje kotkomplciranje temveč kot dejstvo, da se ona striktno drži reda stikov, ki ji gotovo tudi ustreza (vsaj tistim, ki delamo le ob delavnikih dopoldne čas z otorkom med dodatnimi prazniki in počitnicami pomeni zlato!)

Opozarjam pa še na nekaj: če pa veljajo po dogovoru redi tudi okrog počitnic pa letošnji velikonočni vikend pade v počitnice in če prvomajske po dogovoru pripadajo enemu od staršev potem je odvisno kako imate opredeljeno v odločbi – kaj ima prvo prioriteto pri naštevnju. Če imajo npr. počitnice hierarhični red prednosti pred dogovorom o praznikih in vikendih (tko da..jaz sem si “priborila” najbrž najdaljše možne prvomajske počitnice z otrokom kar jih bo imel v času OŠ, predlog za tovrstno ureditev je dal pa ex – tko da sem mu zelo zelo hvaležna, da na noben način ni sprejel mojega predloga, ki bi bolj natančno skrbel za “pravično” razdelitev časa z otrokom).

neugodna

Hmhm, samo rečem waw nad tvojim super razmišljanjem.

a za srečanje z otrokom je treba lepo prosit?

In od kje ideja, da imajo počitnice prioriteto pred vikendi?

Sam sem videl bistveno več sodnih odločb, kjer se je definiralo samo vikende, ne pa tudi počitnic.

jaz bi takole rekla,

glede na to, da ga imaš od cca. 30 dni v mesecu, ti samo 2 dni, je pošteno, da je otrok za praznike z materjo.
Ti pa tvoj vikend prestavi na kak drug termin.

Če bi rekel, da ga imaš vsak teden 2 dni, bi še ti rekla,da se probaj pogovarjati, pogajati,..

Odvisno kaj piše v sodni odločbi. Mene predvsem zanima, zakaj otrok “pripada” mami za veliko noč?

Če so počitnice in prazniki stvar dogovora med vama mimo sodne odločbe, potem imaš ti močnejšo pravico.

Če pa imata s sodno določbo določeno, kako se preživljajo počitnice in vikendi, pa ima močnejšo pravico žal tisti, ki otroka poseduje.

V pravnih državah je definiranje močnejše pravice kot pravice močnejšega, tako ali tako absurd.

Ama ej, živiš v Republiki Sloveniji del Bananistan Butale

Zakaj je po tvoje pošteno, da je otrok za praznike z materjo, če je z njo tako ali tako že večino časa?

Poleg tega, je čisto jasno napisano, da se mati ne strinja s prestavitvijo stikov na kak drug vikend.

Stiki so očitno pravica skrbnika.

Ja Oče za vse je potrebno lepo prosit in se pogovarjat, še posebej v primeru, če si nekoč že vse za****bal…(to pa je itak pravilo pri ločitvi). Tko to je. (Pri nas npr. se jaz po treh letih pacifizma ne pogovarjam več, tko kot je hotel imet zapisano v sodni odločbi naj sedaj tudi ima!)

Če so v odločbah definirani le vikendi potem velja tak red, če pa imaš kot je npr. pri nas določene še vse praznike in počitnice do ure natančno potem pač ima to prednost pred vikendi, ker je to posebno določilo. Predvidevam, da gre pri avtorju tega tudi za nekaj takega, saj trdi, da ima otrok pravico biti z materjo za Veliko noč “letos” – se pravi, da je kakšno drug leto pa pri njem ali kakorkoli imajo pač zmenjeno. Tud ne štekam čisto natančno – tudi meni izhaja iz zapisa (kot je zastopila tudi k72), da je otrok pri očetu le en vikend v mesecu. In tudi tukaj jaz ne pristajam na razmišljanje EnMoški, ki tehta delovne dneve polne skrbi za vikende in počitnice – prazniki in počitnice, dela prosti dnevi so meni najpomembnejši in jih razumljivo z otroci želim preživeti čimveč!

V moji odločbi posebnega določila za velikonočni vikend žal ni, tko da velja redni urnik stikov. Imam pa letos posebno srečo, saj pade v prvomajske počitnice, kjer pa pri naši pikolovski odločbi velja, da jih letos preživlja otrok z mano in sicer od zadnjega dne pouka (letos petka!!)
od 16. ure dalje do zadnjega dne počitnic in bo zato padel noter tudi velikonočni vikend, ki bi po planu vikendov pripadal očetu. MI ni nič žal za to, ker sem sama predlagala (v pacifističnih časih) dosti bolj pravične zamenajve takih vikendov ki padajo v počitnice, vendar se nikakor ni hotel strinjat. Nimam pa niti minimalno slabe vesti, saj je tip tko zloben, da otroci niti mojega RDja ne smejo preživilajti z mano, če pade na njegov vikend…

EnMoški, jaz npr. vzemem zahteve tik pred zdajci kot zaj***anje (čeprav mi ni težko se prilagajat, ker včasih to gre brez težav) še posebej če je jasno, da bi se dalo stvari dogovorit pravočasno. (npr. odpovedi stikov dobivam en dan pred stikom in to vsakič posebej pri stvareh katere pozna nekaj tednov prej, hehehehe najbrž msili kako zlo pomemben je in kako zlo me zaj***va, sam tega še ne ve, da mam jaz vsak dan njegovih stikov prirpavljen rezervni program 🙂) tolk ga pa že poznam,d a točno vem kakšen je in sem na to prirpavljena) Če pa nekdo par tednov prej poda nek predlog – pazi predlog ne zahtevo! in mi ponudi nekaj v zameno potem pa se lahko greva pogajat. Je pa tudi odvisno od izkušenj – jaz se z lahkoto prilagajam takšnim in drugačnim situacijam in spremembam – posebej profesionalno ali pa šoli in drugim obveznostim svojh otrok, me je pa vseh 15 let zakona neskončno motilo, da je imel moj ex tako neprimeren odnos do načrtovanja – časa, denarja in vsega – ker se v takem kaosu enostavno nisem počutila dobro (jasno ni lahko bit odgovoren za vse in bit pravzaprav v familiji sam samcat ), zato se seveda po ločitvi ne mislim več prilagajati njegovim muham ampak sem si življenje uredila na teh področjih, kjer si ga prej nisem mogla, še vedno pa uživam v presenečenjih, ki mi jih ponuja življenje in se jim prilagajam 🙂) Njemu se pa nedvoumno ne potrebujem več 🙂)))

Ne vem pa čisto natančno zakaj gre pri avtorju tegale posta in zakaj meni, da mama “komplicira”, le ji je preživljanje priapdajočega praznika skupaj z otrokom pomembno. Meni bi bilo tudi. Saj posebej praznike rada preživljam z otroci. Bi mi pa npr prav prišlo, če bi oče pazil na otroka kadar sem povabljena na kakšno zabavo, izlet, službeno potovanje ali druge službene obveznosti ali kaj podobnega, ampak na tak dogovor pa moj ex ni pristal (seveda da ne, saj nikakor noče, da bi šlo meni fajn, hehehehe). Tko da … avtorju priporočam naj materi predlaga zamenajvo za kaj takšnega za kar ve, da bi njej veliko pomenilo – verjetno bo uspeh zagotovljen!

Ne vem v čem je sedaj težava,če ima oče po sodni odločbi samo 2 dni v mesecu otroka?Ali mu zaradi tega zapade pravica pogajanja,dogovora?Oprosti nebi rekla tega…zraven tega,ne vemo zakaj ima oče samo 2 dni v mesecu otroka,ne vemo koliko je mati bila pripravljena glede stikov popustiti itd….mogoče pa ni vsa krivda na očetu,da je tako..se strinjaš?
Moj ima striktno dogovorjeno(to je namenjeno predvsem tebi k72)en vikend po sodni odločbi..in 14 dni v poletnih počitnicah brez premora…vendar sta se vseeno uspešno dogovorila,da ga ima tudi preko tedna,ko je 2 dni fraj(zaradi službe ki jo ima),vsake druge počitnice/praznike…in tudi ko ima ona druge obveznosti da ga ne more recimo prevzeti v vrtecu,ga prevzame on ali jaz….
In sedaj k72 po tvoji napisani logiki..se oče ki ima določeno samo 2 dni v mesecu in 14 dnevne počitnice nima pravice/ne more dogovoriti za ostale dneve…zgolj zato,ker ima mama več časa otroka…Lahko pa se dogovarja samo oče ki ima dogovorjene stike po odločbi vsaj dva dni v tednu….
Žal se jaz z tem ne strinjam in se nikoli ne bom,ker komuniciranje je med staršema nujno potrebno,če hočemo da otrok mirno prehaja iz maminega doma v očetov dom…le tako se bo otrok tega navadil in mu bo postal en temeljni ritual ki ga daje čez,po ločitvi staršev…
Ampak žal je vedno tako,da zaostali spori med staršema-ker nikakor ne moreta pozabiti preteklosti..se prenesejo na tak način,da se maščujeta preko otroka,prek izvajanja stikov,preprečevanje izvedb le tega..nihče pa ne pomisli,kaj otrok doživlja med tem 🙂)
In še v začetnem postu..manjka mi pomemben podatek,starost otroka..saj je to pomemben del dogovora o izvedbi stika..saj če je otrok malo večji,lahko “delno” soodloča kje bi bil ta vikend(ki žal zapade ravno na praznik)..manjka podatek,koliko časa je že ta odločba..ali je to prvo leto…ali je to drugo leto…Težko je svetovati,če ne vemo niti tega ali se gre za prve praznike/počitnice po razvezi/ločitvi..ali so to že drugi…

če si se že tako vpiknila v mene, je moja šla kadarkoli.
Določenih stikov se sploh ni držal.
Ko je bila majhna sploh ni prihajal ponjo.
Ko je hotela k njemu ga je poklicala in sta se zmenila,
ko je dobil dojenčka jo je on začek klicati, ko je rabil varstvo. Sedaj se je stikov popolnoma odpovedal, kakor tudi prenehal plačevati preživnino.

Hočem samo rečti, da če bi imel ta očka svojega otroka tako zelo rad kot tukaj piše, bi imel več stikov z njim kot 2 dni na mesec.In če jaz kot mama moram 28 dni na mesec skrbeti za otroka, ker ima oče samo 2 dni časa, pa imam praznike splanirane, me bo prekleto prizadelo, ko si bo nekdo namislil, da zdaj pa on hoče ravno te praznike (pa po možnosti mu še nič ne pomenijo prazniki)

ps.
mojo hči kadarkoli želi zapeljem tudi do njenih starih staršev – se pravi do bivše tašče in tasta,
tako da o omejevanju stikov ne bi.

z vsem spoštovanjem do tvoje in hčerine grozne izkušnje z brezbrižnostjo očeta in ex

ampak, morda v tem primeru ni problem večjega stika med očetom in otrokom v tem, ker oče noče več stikov, ampak v tem, da se mati drži sodne odločbe kot pijanec plota in se več kot o predpisanih 2 dnevih na mesec noče menit

Nikakor se nisem vate osebno vpiknila..vpiklnila sem se na tvojo logiko(kar sem tudi citirala),da če ima samo 2 dni na mesec otroka,da je pošteno da ima mati otroka..vsekakor se strinjam,da če imaš dogovorjeno in splanirano za praznike vse-da je težko to spremeniti ali se prilagajati…vendar za večino praznikov se ve v naprej in zato je fajn da se starša dogovorita že prej kako in kaj..in do takih primerov ne pride 🙂).Ne zdi se mi pa logično tvoje razmišljanje,da se oče nima pravice dogovarjati meniti,ker ima tako ali tako samo dva dni otroka..v tem se ne strinjam z tabo….
Kar pa se tiče domneve,zakaj ima oče otroka samo 2 dni..ne veva ne jaz ne ti-zato je treba na to objektivno gledati-brez domnev kaj in kako…lahko domnevamo da ima otroka rad-glede na to da je na forum sploh pisal…lahko domnevamo da se gre zgolj zato,da bi mami nagajal na podlagi naših nasvetov..ampak to je naša domneva-vemo pa ne….Ne moremo pa nekoga obtožiti,kot si storila v tem postu da otroka nima rad ker ga ima samo 2 dni na mesec…tega ne vemo 🙂)..mogoče pa ni težava na očetovi strani-mogoče je na mamini-mogoče je oče hotel več stikov,pa mama ni popustila..lahko pa je tudi res,da mu tako ustreza..ne vemo in v tem je težava,ker velikokrat v odgovore podajamo svoje izkušnje,na podlagi katerih izgubimo objektivnost komentiranja…
Drugače pa vsaka ti čast,da tako ravnaš in otroku omogočiš stike vsaj z starimi starši,če se jim je oče odpovedal..to je pohvale vredno res…In nikar ne jemlji moje komentiranje kot osebnio napad,ker to ni…

Hvala za vsa mnenja, normalno, da se krešejo, ker ni znana cela situacija…

Žal je, da imam hčerko (7 let) po odločbi 1 vikend v mesecu, ker živimo na različnih koncih Slovenije, gre pa tudi k mojim staršem in dostikrat jo pripeljeta tudi takrat k meni, sicer pa jo imam še za vsake druge počitnice, 2x po 14 dni poleti in če se le da, kak dan več, če se le da.

Res je,da je odvisno od komunikacije ampak pri nama je pač ni. Če bi šlo po dogovoru, kot je šlo sprva, je ne bi imel za nobene praznike. Zadnji Božič je bila prvič pri meni, ker prej po dogovoru je po njenem pripadal samo njej in še tokrat je hotela izsilit od mene, da bi bila pri njej kljub odločbi, ker ji nisem ustregel, se kuja in maščuje z nadaljnjim kompliciranjem, če se da, saj navsezadnje so stiki le določeni. Za letos pa pride Velika noč ravno tako..naslednje leto pa imam otroka jaz.

Torej, dejansko nič ne morem, ker nismo na sodišču določili, kaj ima prednost. Upam, da se bom lahko dogovoril.

Pa poskušajte se zmenit tako, da bo vsem prav. Glede na dopust, ki si ga lahko kdo od vas zrihta. Pa ga imejte vsak nekaj dni med prazniki. Sej za otroka je tko najbolje…

Poskušajte preseči zamere in kar je bilo… in glejte na koristi otroka… vsem bo lažje in lepše…

Iz izkušenj…

Lepe sončne pomladne dni…

NI KAJ. LEP PRIMER “STROKOVNEGA DELA” SLOVENSKEGA SODSTVA. SKREGAJ JIH IN JIM VLADAJ !!!! Država se nadeja, da bo iz te nemogoče situacije nastal spor in glej čudo, ženska se res ne strinja. Ja, nasploh nekaj novega no. Sledi nov zaplet (baba se itak noče dogovorit, tebe toži za višjo preživnino, zadaj pa nosi denar odvetniku, psica), od katerega bo imel profit sistem. Sodniki bodo še malo pojokcali, da imajo premajhne plače, vidva pa se čim dalj pravdajta.
IN TAKIH JE V SLOVENIJI NEKAJ 10 000 !!!!!!! Kaj bolj jasno komu ??????

Na drugih koncih slovenije je razlog, da se ima otroka samo en vikend v mesecu? ne razumem tega, ker konec koncev bi prvic: poskrbel, da zivis blizje otroku in drugic: slovenija cela, ce jo prevozis v eno smer, nima vec kot 250 km (nekje) in jaz tu v nasi drzavi poznam primere ocetov, ki se vozijo v eno smer 700 km in to vsak drug vikend ZARADI OTROK !!!!!!
malo smo.. kako bi se reklo… zapeckarski, Slovenci.. zato pa raje potujemo in zapravljamo denar po kaficih, kajne? 😉
Moje mnenje je, da se je potrebno prvo pod nujno pobrigat za vec stikov, kot drugo pa prestavit vikend, ce se ne da drugace. Ce mati zafrkava, zahtevat otroka za pravi vikend in pika!

New Report

Close