Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Rak Kako živeti z rakom? Kaj za boljše počutje?

Kaj za boljše počutje?

Pozdravljeni,

moj brat hodi že 5 mesecev na kemoterapije, prej je imel pol leta obsevanja (rak v glavi).
Kemoterapijo kar dobro prenaša, vendar ni iz njega dobesedno nič življenja. Je kot cunja, cele dneve samo leži na kavču, dobesedno ga vleče na tla. Seveda ima tudi zelo slabo kri – zdaj že 4x ni dobil kemoterapije. Vem, da je zanj težko obdobje, da je vse skupaj tudi psihičnega izvora, a do ne dolgo nazaj je bil še dober, korajžen.
Zanima me, kako bi mu lahko pomagala – predvsem mislim tu s kakimi napitki ali kaj, da bi res prišel k sebi.
Hvala in srečno vsem.

Glede uživanja kakršnihkoli prehranskih dodatkov v času kemoterapije se je predhodno obvezno treba posvetovati z zdravnikom, ki vodi kemoterapijo. Meni na primer je zdravnica prepovedala uživati kakšne vitaminske dodatke, ker lahko zmanjšujejo učinek kemoterapije.

Velja pa glede (običajne) prehrane pravilo: je naj tisto, kar mu ne povzroča slabosti in kar mu tekne. Ko sem bila jaz tako zanič, da mi je še voda imela ogaben okus, sem pač pila fanto. Pa sem sicer velika vodopivka in sploh ne pijem teh sladkih gaziranih pijač.

Moraš pa razumeti, da je slabo počutje in počasno vlačenje po hiši eden od simptomov hude slabokrvnosti. Ne moreš skakati od življenja, če pa imaš komaj dovolj moči in kisika za počasno hojo. Mene kemoterapija ni nikoli psihično sesula, a fizično sem bila tudi jaz precej zanič. Sem pač vzela v zakup, da to pride zraven in da bo enkrat tega tudi konec. Za moje domače je bilo pa najbrž da grozno to opazovati.

Morda tvoj brat ni tak človek, a meni je takrat, ko sem prvič zbolela, pomagalo par obiskov v ambulanti za psihoonkologijo. Dobila sem tudi simontonovo knjižico z naslovom Ozdraveti in kaseto z vajami in sem potem doma redno delala vaje – sproščanje in vizualizacija.

New Report

Close