Odlocila sem se,da bom vsak teden sla na izlet v gore.Noge me ful bolijo,cutim vsako misico na njej pa tudi obseg se kar zmanjsuje.Zanimivo je to,da vedno kadar pridem s takega napora,sem bolj drobna in telo je bolj cvrsto.
Zgornji del telesa je super,muci me le spodnji del – ritka in stegna.
Je to dobra nalozba ? Kaj vi mislite o taki vrsti rekracije ? Je ze kdo ful veliko shujsal s pohodnistvom ?
Jaz u bistvu ne bi rada shujsala,saj imam vec kot idealno tezo – moti me le ohlapnost koze in necvrsto tkivo.
Prosim mnenja 🙂
Vsaka vrsta rekreacije je koristna tako tvojemu telesu, kakor tudi tvoji postavi. Seveda pri hoji so najbolj obremenjene noge, medtem ko zgornji del telesa pociva(pocasni gibi). Hoja je praktično zelo podobna teku, saj dozivljajo najvecji napor noge, ki so najvecje cloveske misice.
Kot si ze lahko zasledila, se mascoba zgublja po celem telesu, ne le na posameznem delu, tudi v primeru ce kolesaris, teces ali hodis. Dobra lastnost pri hoji je sledeca: vecja kot je misica vec energije porabi, kar pomeni, da misice na nogah so najvecji porabnik energije in s hojo porabimo kar nekaj energije(seveda je vse odvisno od ture in tempa hoje).
S hojo bos ucvrstila predvsem misice na nogah vkljucno z zadnjico, kar je zelja vsake zenske.
Ce izvzamem ekstremiste, menim, da s pohodnistvom ne moremo shujsati(govorim za nekaj 10 kilogramov), saj se za ta sport odlocajo predvsem ljudje, ki niso veliko aktivni, in se odlocajo za sprehode po naravi(1-2krat tedensko, tudi mesecno).
Misice te bolijo, ker niso navajene na taksne napore, kar je znak, da se ne migas veliko, oz. nisi obiskala hribov ze kar nekaj casa. Edina resitev je pocitek, vendar po izkusnjah vem, da te lahko misice boljio se nekaj dni. Rekreativci in ljudje, ki se ukvarjajo resneje s sportom uporabljajo za preprecitev misicnih obolenj dodatek Glutamina-izredno pomembna aminokislina v nasem telesu, ki pomaga tudi k hitrejsi regeneraciji misic. Tudi osebno uporabljam ta prehrambeni dodatek, po treningih fitnessa in teku, in bi ga priporocal vsakomur, ki se ukvarja s sportom vsaj 2-3 krat tedensko.
Ob vrnitvi s pohoda ne pozabit priskrbet tvojemu telesu dovolj beljakovin, ki jih potrebujejo misice za obnovo. Tako, da ti priporocam, da si privoscis en obrok obogaten z beljakovinami, v kolikor je to mogoce.
Lep pozdrav,
Boštjan
Juna,
Dobro je, da izberes beljakovinski obrok, ki bo imel cimanj mascob, predvsem nasicenih(zivalskih).
Na voljo imas kar nekaj takih zivil, ceprav je vecina mesnih:
-piscancja ali puranja prsa, podobno je beli sink
-tuna v lastnem soku(problem je, da ti okus verjetno ne bo dober). V kolikor ne gledas na kalorije si kar privosci tuno v olivnem olju, ceprav to olivno olje ni tako zdravo kot naravno(to je naslednji korak pri izboru prehrane, zaenkrat pustimo ta problem).
-meni osebno je zelo dobra morska solata(morski sadezi, ceprav niso tako poceni)
-skuta, vipavska z zelo malo mascob ali katera druga
-jajca
-vse vrste rib;. npr. plave ribe vsebujejo tudi zdravju koristne omega 3 mascobne kisline
-obstaja se kar nekaj zivil obogatenih z beljakovinami vendar so nasteti eni izmed najbolj uporabljenih.
Seveda tem zivilom dodas tudi zelenjavo(vitamini, minerali) in ogljikove hidrate, po zelji tudi malo nenasicenih mascob(olivno olje;verjetno tebi najbolj znano), katere telo tudi potrebuje.
Osebno uporabljam tudi beljakovinske napitke(vsebujejo tudi oh in malenkost mascob) kot dopolnilo k prehrani. Prakticno gre za instant prasek(kot puding), ki ga zmesamo z mlekom ali vodo, zelo enostavno za uporabo, pa se dobrega okusa so, vcasih mi sluzi kot nekaksno nadomestilo za kaj sladkega(zelo dober mi je okus cokolade, tudi vanilije). Tako, da ce ti prumankuje casa, pa bi zelela vnesti v telo zadostno kolicino beljakovin, bi ti predlagal, da poskusis, mislim,da bos zadovoljna.
Lep pozdrav,
Boštjan
Daša,
Na trgu obstaj veliko proizvajalcev prehrambenih dodatkov, tako, da izbira je kar velika. Prilagam ti predstavitev beljakovinskega napitka, ki ga osebno uporabljam.
PostarWhey Protein – z visokim odstotkom beljakovin, ter malo ogljikovimi hidrati
Športna prehrana je v zadnjih desetih letih zelo napredovala, večina ljudi se tega ne zaveda, slabo pozna takšno vrsto hrane, ter popolnoma neupravičeno zavrača takšne dodatke, čeprav gre dejansko za najkvalitetnejše vire beljakovin, ki jih spoh lahko kupimo. Obstaja več vrst takšnih napitkov (mlečni, sojini, jajčni, sirotkini in kazein). Najhitreje izmed vseh se absorbirajo sirotkini proteini oz. beljakovine (prej kot v 60minutah), kar je 4-6x hitreje kot pa npr.beljakovine, ki se nahahajo v mesni hrani.
Kdaj vam pridejo prav tašni proteinski napitki?
Pravila zdravega prehranjevanja pravijo, da moramo zaužiti vsaj 5 obrokov hrane, tudi kadar hujšamo, kadar pridobivamo mišično maso pa celo 6 ali več obrokov. Večina se izgovarja, da nima časa tolikokrat jesti ali da jim priprava obrokov vzame preveč časa in podobno. Izpuščanje obrokov ponavadi privede do občutka lakote, ki mu večina podleže…to je najpogostejši vzrok, zakaj sežete po sladkarijah, čokoladi ali hrani tipa “fast food”.
Ampak obroka hrane vam nikdar ne bi bilo treba izpustiti. Priprava visokokvalitetnega proteinskega napitka vam vzame kvečjemu minuto časa. Ob današnjem hitrem tempu življenja je ravno praktičnost in enostavna priprava največja prednost proteinskih napitkov. Okusi proteinskih napitkov znajo biti “nevarno” dobri. Sestava ProstarWhey je takšna, da ga lahko uporabite tako pri hujšanju, kot tudi za pridobivanje mišične mase. Porcija, ki zadostuje za pripravo takšnega napitka, je 30-45g proteina v prahu.
Primer:
če potrebujete nadomestek za 150g pustega mesa, z okusom po vaši izbiri…npr.čokolade.
45g proteinov Prostar Whey + 400ml vode = 167,8 kcal
Sestava takšnega napitka je 33g sirotkinih beljakovin, 2g maščobe in 2g sladkorja, dodani pa so še vsi vitamini in minerali. Razen tistih 2g sladkorja, je takšna sestava obroka zelo podobna, tisti, ki jo ima 150g pustega mesa.Izbirate lahko med različnimi okusi, ki bodo potešili vašo željo po sladkem, siti boste zagotovo bistveno bolj, kot če zaužijete npr. čokolado.
Stranski učinki:
Ne obstajajo nobeni stranski učinki, gre le za enostavno prebavljiv nadomestek mesne hrane, pridobljen iz sirotke. Sirotka je bila dolga leta le stranski produkt pri izdelavi mlečnih izdelkov, včasih se namreč niso zavedali njene odlične sestave, danes pa velja za najkakovostnejši naravni vir beljakovin.
Na kaj bodite pozorni pri nakupu!
Vsi proteinski napitki nimajo enake sestave. V grobem se delijo na dve vrsti:
– proteinski napitki z visokim odstotkom beljakovin in malim odstotkom ogljikovih hidratov (ti se lahko uporabljajo tudi pri hujšanju, v fazi definicije, pa tudi pridobivanja mišične mase) npr.ProstarWhey
– proteinski napitki z dokaj visokim odstotkom ogljikovih hidratov in bistveno manjšim odstotkom beljakovin (ti vas zanimajo, kadar želite nadomestiti polnovrednen obrok hrane ali kadar je vaš namen pridobivati mišično maso) npr.MassiveWhey
Kdaj je tak proteinski napitek smiselno zaužiti:
Proteinski napitek vam priporočam neposredno po končanem treningu (najbolje do 30min po treningu) da preprečite razgradnjo mišic. Lahko vam služi namesto malice, kot nadomestek manjšega obroka, ko ste v šoli, na poti ali v službi, ter vam primanjkuje časa. Priprava je tako preprosta in enostavna, da vam nikdar več ne bo treba izpustiti vašega obroka hrane. Vaš obrok načrtujte vnaprej, doma si pripravite napitek in ga v manjši plastenki vzamite s seboj. Ko bo čas, da si privoščite vaš obrok, to vsekakor storite.
Vsem, ki želite zmanjšati občutek lakote, priporočam, da preden spijete tak napitek, zaužijete še 1kos polnozrnatega kruha (npr. Finski polnozrnati kruh ali Fitness kruh), ki vsebuje veliko balastnih snovi. Takšen kruh bo zelo dobro vpil proteinski napitkek in vam dal občutek sitosti do vašega naslednjega obroka.
Doziranje:
– 35-45g prahu dobro zmešajte v 400-500ml vode in spijete. Priloženo imate merico za doziranje (velja za ProstarWhey). Po potrebi je lahko vaš obrok tudi večji.
Pridobivanje mišične mase:
Zaužiti morate vsaj 5, še bolje 6 obrokov hrane enakomerno razporejenih skozi ves dan. V kolikor želite pridobivati mišično maso potrebujete, odvisno od vašega metabolizma…med 2,5-3g beljakovin na kilogram puste telesne mase. Pusta telesna masa je vaša telesna teža, zmanjšana za delež vaše maščobe.
Če ste težki 100kg, vaš odstotek maščobe je 15%, potem je vaša pusta telesna teža 100kg(vaša teža) -15kg(maščobe)= 85kg(pusta telesna teža).
Potrebujete torej 85x(od 2,5 do 3g beljakovin) = 212,5 do 255g beljakovin vsak dan. Tako veliko količino beljakovin je težko zaužiti le z običajno hrano. Zato je smiselno, kakor tudi praktično 2-3 beljakovinske obroke dnevno nadomestiti z proteinskim napitkom kot je ProstarWhey.
Lep pozdrav,
Boštjan
EEEEJ!
Pazi s tem “beljakovinskim napitkom”!To uporabljajo bodybuilderji za mišice da se hitreje razvijejo.Jemljejo jih najbolje po treningu,da mišice dobijo dovolj beljakovin ki jih potrebujejo za obnovo in rast.Ker na tem forumu govorimo o hujšanju,ta napitek ne pride v poštev ker če si podrobno prebereš navodila in sestavine,te bo kap koliko kalorij vsebuje ena merica tega praška.Če se ne bojiš da bi se zredila,ga pij,drugače ne.
Jaz se ukvarjam z dvigovanjem uteži,proteinov ne jemljem,pa imam lepo,mišičasto telo.Ne upam si reči da je moj šport bodybuilding ker se v Sloveniji čemu takemu samo posmehujejo,medtem ko so take ženske v tujini zelo privlačne,moderne in nekaj čisto normalnega,pri nas pa…saj veste!
Beljakovine se da dobiti tudi z naravno hrano.Poskusi raje s tem!!!
Bodybuilderka:
”Proteinov ne jemljem?” po tvoji izjavi sodec dvomim, da si bodybuilderka, sploh pa, da bi se na prehrano spoznala(bodybuilderji so zelo dobro seznanjeni s prehrano, ampak, kaj ker ne poznajo meje, kar je tudi vzrok za poseganje po raznih prepovedanih substancah)
Slovenski izraz za protein je beljakovina, ki je tako rekoc osnovna gradbena enota nasega telesa, brez tega ne bi obstajala. Oba izraza bos nasla na skoraj vsaki etiketi zivil, ki jih imas doma; v hladilniku, omari ali kje drugje.
Osebno mi niso najbolj vsec misicaste zenske, ravno obratno, me odvracajo, kakor tudi vecino ljudi z normalnim okusom. Bodybuildersko usmerjena mentaliteta(ne velja za vse uporabnike, tako, da se nekaterim opravicujem) sodi na maxximum-portal.com, tako, da ga kar obisci.
Osebno pride v postev le fitness zenska, kar je popolna zenska oz. tako rekoc zenska s sanjsko postavo. Vse je gledano z zunanjosti, notranjost osebe pa je stvar posameznika, in seveda zelo pomemben dejavnik. Mislim,da bi vsaka zenska zelela imeti fitness postavo, na bodybuildersko skoraj ne pomisli(v vecini primerov). To je le moje osebno mnenje.
Eno vprasanje za naso misicasto pametno lepoticko???Kaj v primeru, da jemo beljakovine nam rastejo misice ali kako si ti to predstavljas?
Le da ti pojsanim, da misica ne zraste ce je ne treniramo. Npr. ko izvajamo vaje za dolocen del misice oz. dajemo misici napore,se ta brani s tem, da se okrepca. V primeru, da ni misici priskrbljeno dovolj hranljivih snovi, med katere sodijo v prvo vrsto beljakovine, ne more rasti in se obnavljati(mimogrrede misica raste ko pociva, ne med oz. po treningu, zato pa je potrebno imeti uravnotezen jedilnik). Lahko bi se marsikaj napisal glede tega, vendar menim, da je skoda izgubljati mojega casa, ki ga raje namenim ljudem, ki zelijo narediti korak naprej v nacinu prehranjevanja oz. si zelijo imeti uravnotezen jedilnik, prilagojen njihovim potrebam.
Mimogrede ena merica tega praska vsebuje caa 110 kalorij + mleko, kar je priblizno toliko kot 2 dcl jabolcnega soka od fructala, ki ravnotako vsebuje proteine oz. beljakovine, ki so prakticno zanemarljivi, saj je sok sestavljen predvsem iz oh oz. sladkorja, kar pa ni najboljsa izbira za hujsanje.
Vsekakor se lahko odloci za nakup zivil obogatenih z beljakovinami, ki sem jih navedel v enem izmed postov. Omenil pa sem ji tudi beljakovinske napitke, za katere smatram, da so primerni za vsakogar, ki z normalno hrano ne vnese dovolj markonutrientov(beljakovin, oh, mascob), in ljudem, ki jim primankuje casa za pripravo kvalitetnega obroka(ne hitre hrane), saj je resnicno pomembno, da ne izpuscamo obrokov.
Lep pozdrav,
Boštjan
P.S. Daša,v primeru, da si tudi ti enakega mnenja kot ”bodybuilderka”(kao) se ti opravicujem. Zelel sem ti le dati informacije, za katere menim, da so koristne.
Oki,pač nimam pojma,ti pa si valjda genij in vse veš.Moram pa ti povedat da je z mojo pomočjo shujšalo ogromno mladih deklet in fantov ker sem trenerka aerobike in fitnesa.Pa po tvojem mnenju vseeno nimam pojma?Žalostno da žališ nekoga ki ga sploh ne poznaš.
S tem ko sem rekla da ne jemljem proteinov sem imela v mislih tiste umetne-razne napitke,tablete…itd…Za lep videz mišic jem hrano bogato s proteini-beljakovinami,predvsem po treningu.
V redu,ti si mnenja da so mišičaste ženske grde.Tudi meni so-tiste res pretirano nabuildane.A tiste se bašejo s proteini,medtem ko se tiste ki jih ti imenuješ fitnes dekleta le zdravo prehranjujejo in imajo lepo,sanjsko postavo.Jaz se nimam ne za eno ne za drugo,naj pa ti povem da sem dekletom ki jih treniram za vzor in vsi so mnenja da imam ravno pravšnjo obliko in velikost mišic.Vsekakor pa vsak fant raje pogleda na plaži za žensko s čvrsto postavo kot pa za takšno katera je sicer suha,vendar ima ohlapno kožo.
Sicer pa se kar posmehuj,če bi se midva srečala nekje na plaži,grem stavit kar hočeš da bi se tvoja glava obrnila za mano…
Bodybuilderka,
Nisem genij in ne vem vsega, ravno obratno, saj se ucimo skozi celo zivljenje. Zal nas napake stanejo, nekatere vec nekatere manj. Tudi pri hujsanju velja isto, saj se lahko trudimo in treniramo, jedilnika pa nimamo uravnotezenga in rezultati ne bodo tako ocitni, kakor bi lahko bili(oz obratno jedilnik pravilen, trening pa ne).
Vsekakor je prvi vir hrana pripravljene doma, v kolikor pa nam primankuje casa za pripravo kvalitetnega obroka oz. bi se zeleli izogniti predvsem mascobam in sladkorju, ki ga je v nasi prehrani prevec, si lahko omislimo prehrambene dodatke.
Ne vem ce si opazila, ampak sem predlagal nakup lahko prebavljivega beljakovinskega napitka, ki bi ga lahko dodala v jedilnik, v primeru zgoraj navedenih problemov, nisem ji predlagal nikakrsnih aminokislinskih tablet, ki so primernejse za ljudi, ki se resneje ukvarjajo s sportom.
V danasnjih dneh je prehrambena industrija zelo napredovala(tehnolosko), kar je vzrok, da pada kvaliteta nase prehrane, ki je ocitna v primerljavi z nekaj desetletji nazaj. Lahko bi na dolgo in siroko razpravljali o zivilih, ki jih lahko kupimo v trgovini, o nacinu prehranjevanja zivali(piscanci, krave,…), o raznoraznih sredstvih, ki jih uporabljajo, da bi proizvedli cimvec hrane v cimkrajsem casu,…itd
Misicaste zenske(bodybuilderke) nimajo le vecjega vnosa proteinov-beljakovin ampak uporabljajo se druga sredstva kot npr. steroidi, v glavnem stvari, ki jih osebno ne podpiram.
Čvrsto do neke mere(fitness), ampak marsikdo tudi te stvari spregleda, in bos lahko vesela ce bos nasla tako osebo.
Ne posmehujem se tvojemu izgledu, saj si lahko prav lusna punca, ceprav si si dala napacen naziv. O dolocenih stvareh se nisem strinjal s teboj, oz. so se mi zdele smesne, saj se s fitnesom ukvarjam ze kar nekaj let in v tem casu sem pridobil neko znanje glede prehrane, treninga, hujsanja,itd…
Mimogrede se na plazi tudi za menoj marsikatera obrne, nasmjecka ali kakorkoli bi zelela slisati. Ne narobe razumet, saj ne bi tekmoval s teboj glede tega, nima smisla. Prav vsec bi mi bilo, ce bi se lahko obrnil za teboj, tako kot ti pravis, lepo zate.
Lep pozdrav
joj, joj, bodibilderka prosim ne se kregat, tukaj smo zato, da si izmenjamo izkusnje in ce se nekdo (kolesar, bostjan,…) na svoje delo izvrstno spoznajo jim gre samo hvala in zahvala, ter podpora.
nekateri smo z njihovo pomocjo ze marsikaj dosegli in tako so za nas avtoriteta. malce bolj kot nekaksna instruktorica BB, ki govori da proteini niso tako dobri kot beljakovine:))
Podobne napitke lahko kupis v trgovini s športno prehrano, na voljo imas vec proizvajalcev.Ce bi zelela kupiti izdelek, ki ga tudi osebno uporabljam ti predlagam, da obisces sledeci spletni strani:
http://www.ultimatenutrition-eu.com (pri uvozniku)
http://www.mojtrener.com (pri Goranu)
Predlagal bi ti, da si preberes se kaksen clanek o prehrani pri Goranu, lahko najdes tudi jedilnik,…
Lep pozdrav,
Boštjan
P.S.Vsekakor se pa izogibaj ekstremnim dietam, tipa magicni sirup in podobno.
Tistega o belajkovinskih napitkih in mišicah ne bom komentiral ker je bedarija.
Gre za beljakovine kot vsake druge le da je aminokislinska sestava ponavadi bojša, obrmenjujejo manj prebavo ter uporaba je veliko bolj praktična.
V nezananju priznanih inštruktoric se kaže raven naših šol, ki poučujejo trenerje fitnesa in aerobike.
Prostar whey je beljakovinski koncentrat ki ima 77% beljakovin sirotke in 14% sladkorja, kar ni tako malo in je daleč od boljših koncentratov.
Še posebaj ker gre le za whey (sirotko) ki se v telesu absorbira prehitro.
Posledica hitre absorbcije je presežek aminokislin v krvi takoj kar pomeni da gre del lahko le v energijo (zelo drag vir) ali v maščobo ter pomankanje aminokislin v krvi kmalu po konzumiranju.
Bolje je vzeti nekaj kar počasneje prehaja v kri kot naprimer AMINOPRO ali kako drugo meanico beljakovin sirotke in kazeina.
Pa tudi sladkorja ima omenjeni izdelek veliko preveč.
Oglasi se na http://www.maxximum-portal.com in svetovali ti bomo pri nakupu.
Seveda lahko pri nas kupiš tudi Prostar Whey.
—————–