Kaj osebno vi naredite za čisto okolje?

Malo nižje spodaj je v enem od postov omenjen tudi odnos do narave, okolja.
Ravno včeraj je bilo pri poročilih, da v ZDA pijejo zelo oporečno vodo. Ta vsebuje antibiotike, spolne hormone in še kaj – tudi v Evropi bi naj ne bilo nič boljše.

V naši občini vsako leto organizirajo spomladansko skupno očiščevalno akcijo in kraj res zasije od čistoče. Žal ne za dolgo.

Sama sortiram odpadke, vsak papir dajem v veliko škatlo, in ko se mi napolni, peljem v šolski kontejner za star papir.

Kupujem rajši stekleničeno pijačo kot plastenke – za razne športne dneve in izlete v naših nahrbtnikih ne najdeš plastenk s pijačo, ampak stare dobre termoske s hladnim ali toplim čajem.

V trgovino grem z veliko plateno vrečko – koliko nakupov plastičnih za enkratno uporabo sem samo s tem prišparala!!!

Doma nimamo veliko čistil, veliko čistim s kisom, detergente za pomivanje posode odlijem v dve steklenici in razredčim fifty:fifty z vodo in je tudi čisto OK

Plastenke tudi zlagam v škatle in jih odlagam v kontejnerje za reciklažo plastenk (pred tremi leti sem v Nemčiji v Lidlu videla, da imajo v sami trgovini zelo veliko škatlo cca 1,5 x 1,5 m, visoko dober meter za zbiranje praznih plastenk v sami trgovini in ljudje SO PRINAŠALI PRAZNE PLASTENKE nazaj v trgovino! Pohvale vredno!) Pri nas še nisem zasledila trgovine, ki bi prva vpeljala takšno gesto.

Organski odpadki gredo pri nas na kompost, ne v kanto.

Ko grem na sprehod, nordijsko hojo ali na kakšen hrib, imam v nahrbtniku posebej vrečo za smeti in poberem papirček tam, plastenko tu, pa je narava takoj bolj čista, pa tudi sama imam dober občutek, saj mi narava toliko daje, zakaj ne bi nekaj vrnila na tak način.
Na žalost pa je v veljavi tako, da je čudak tisti, ki smeti pobira,ne pa tisti, ki jih odvrže. Na žalost!

Star kruh sušim in kar ga ne porabim, ga zberem v papirnati vreči in ga nosim na kmetijo, kjer ga porabijo za krmljenje kokoši.

Otroke učim, naj ljubijo, cenijo in spoštujejo naravo. Po sistemu besede mičejo, zgledi vlečejo…

Namesto z avtom grem kdaj tudi kam peš ali s kolesom.

Kozmetike ne uporabljam; kis, kvas, voda, sadje in gibanje na svežem zraku delajo večje čudeže kot najdražje kemične žavbe.

KAKO PA VI?

Uh, nisem tako pridna kot ti, si mi pa dala precej idej 😉 Hvala.

Mi imamo varčne žarnice po lučeh, pa kolektor za ogrevanje vode.
Hm, kaj še takega?
Nekaj zelenjave pridelamo sami, veliko pa kupimo na kmetijah. Jabolka, krompir, zelje.

Ula

Mi ločeno zbiramo odpadke – papir nesemo v šolo, ko je zbiralna akcija – ga pa kar strogo ločujemo, plastenke, pločevinke in steklovino mečemo v namenske zabojnike. Nimam še rešitve za organske odpadke – ne me kregat, ampak večinoma končajo v kanalizaciji – živimo v bloku in nimamo možnosti komposta – obljubim, se bom popravila.

Nekajkrat letno očistim okolico bloka – sicer me precej čudno gledajo ostali sostanovalci ampak jaz rada živim v čistem okolju. Smeti odvržejo predvsem otroci, saj so med odpadki predvsem ovitki bombonov, čokolad, lizik, ipd, zato apeliram na vse starše – naučite otroke uporabljati koš za smeti. Pri nas visi pred vrati bloka, vendar otrokom na misel ne pride, da bi papirčke metali v koš.
Drugi največji onesnaževalci pa so kadilci, saj čike mečejo vsepovsod – nad košem za smeti imamo pepelnik, ampak ne, čik je treba vreči na tla, seveda tudi prazno škatlico.

Vrečke v trgovini vzamem tiste, ki jih trgovci nudijo zastonj in vanje “spravlajmo” kakce našega mačka.

Čistila in kozmetika so moja šibka točka, vendar kislin in podobnega ne uporabljam – za vodni kamen je kis – še najboljši od vloženih kumaric.

Avto uporabljam skoraj dnevno za vožnjo v službo.

pri nas podobno … sem mnenja da posameznik lahko ogromno naredi za okolje in prispeva k temu tako famoznemu segrevanju ozračja … pozitivno ali pa negativno …

nas ne boš videl metati smeti v naravi … maladva točno vesta kam sodijo papirčki in ostale smeti …

čistil v naši hiši ni … ja packi smo res 🙂 … imam en frosh univerzalno čistilo, pa za posodo in še enega za wc in to je to.

ostanki hrane grejo za ribice, račke, labode tu pri nas … edino olupki tropskega sadja pa res končajo v smeteh in ne na kompostu … ker iz komposta mi gnojimo vrt, v teh olupkih je pa ohoho svinjarije … torej gre v kontejnar.
drugače pa odpadke pridno ločujemo in maladva jih na koncu zmečeta v kontejnarje v ekološkem otoku.

ker živim ob zajezeni reki kjer gladina konstantno niha sem včasih res zgrožena … sploh po kakšnem malo večjem dežju … kaj vse priplava mimo naše hiše človek komaj verjame očem … to so reči ki jih je nekdo odvrgel v reko ali na obrežje … groza res 🙁

sem gledala koliko ogljikovega dioksida, ki je eden glavnih krivcev za segrevanje ozračja … gre v zrak samo ob peki pleskavic …

sicer pa kolikor poznam tale forum … boš imela na svojo res dobro temo … minimalno odgovorov 🙂 upam da se motim …

To mi je služilo kot test.
1. Studi jaz sortiram odpadke, imamo kontejnerje za ločevanje na ulici.
2. ne kupujem dosti pijač, če pa že ustekleničeno pijačo, vino li kad j pivo.
3.V trgovino ali na trg s cekarjem ali pa poleti s košarco na biciklu.
4.Tudi jaz veliko uporabljam kis, tudi jaz razredčim sredstvo za pomivanje posode.
5.Plastenk v glavnem nimam, če pa pa že, romajo v kontejner za odpadne plastenke.
6. Organski odpadkov nimam veliko, ker čez teden skoraj ne kuham, jih pa ne ločujem.
7. Tujih smeti ne pobiram, dosledno pa pazim, da jih sam nikjer ne puščam.
8. Kruh kupujem, kolikor porabim. Tudi teden star kruh je iz toasteja čisto užiten.
9. Se strinjam – gibanje na svežem zraku je najboljša kozmetika za telo in dušo.
Avta sploh nimam, noge, služba – LPP al pa bicikel od maja do oktobra.

Lenchi, ko si že ravno sladkarije omenila: kako pretirano zasipavamo naše otroke z njimi. Starši, stari starši, tete, strici … po sistemu – če boš priden, dobiš to in to.

🙂 in se zgodi, da mamica pelje svojega malčka k zobozdravniku in mu reče, če bo tam priden, mu bo potem kupila tavelko liziko:-).

Bližajo se velikonočni prazniki. Roko na srce: ali res rabimo kupovati tako neznansko velike količine težke hrane, se prenajedati in potem pod mus stradati?! Šunka, potica, jajca – ja! Toda v zmernih količinah!

Da o otrocih, ki bodo dobili na kilograme nezdravih sladkarij za pisanko, ne govorim. Ne rečem, nisem absolutni nasprotnik sladkega, toda tudi če preveč vsega dobrega se lahko slabo konča.

Največja ekološka katastrofa je človeška nespamet…

“….za razne športne dneve in izlete v naših nahrbtnikih ne najdeš plastenk s pijačo, ampak stare dobre termoske s hladnim ali toplim čajem.”

Ker bi tole tudi jaz rada izvedla v praksi, mi prosim povej, kako otrok npr. v prvem razredu (ali pa tudi večji) ve, da medtem, ko mu je nahrbtnik hote ali nehote nekajkrat padel na tla, termoska ni počila. Po mojih izkušnjah termoske zelo hitro počijo znotraj in so za v smeti.
Pa da ne bo pomote, ko gremo skupaj na izlet, so termoske vedno z nami.

Varčevanje z energijo se mi zdi pa posebno poglavje, čeprav tudi s tem posredno pripomoremo k čistejšemu okolju. V zvezi s tem pa: varčne žarnice, termostati na radiatorjih, nova okna, ki bolj tesnijo, popolno ugašanje recimo TV, računalnika, ne na stand-by.
Pa še to je treba poudariti: vse to ne pripomore k čistejšemu okolju in varčevanju z energijo, temveč se pozna tudi v žepu – če ne nam ni mar prva postavka, pa nam bi morala biti druga.

– ne uporabljam sušilnega stroja
– zbiram star papir
– ne kupujem ustekleničene vode, niti ostalih pijač v plastenkah
– sušim kruh in ga dam sosedi za zajce
– v službo hodim peš, sin hodi peš v šolo
– mož hodi v službo s kolesom, prav tako hči v šolo
– če grem v mesto, grem vedno z avtobusom
– brisače iz blaga uporabim več kot za enkratno brisanje
– ugašamo luči,
– zapiramo vodo, ko si umivamo zobe
– ne tuširamo se večkrat dnevno

gotovo še kaj, pa se ne spomnim.

termoska,

vsake toliko časa imajo v Hoferju, pa mislim da se dobijo tudi v Müllerju lične, manjše pollitrske termoske, ki se ne razbijejo.

Mi imamo že nekaj let Hoferjeve, pa nam dobro služijo.

Lp eko eko

ne seksam, ker kondomi onesnažujejo okolje

* * * Nikoli nad nikomer ne obupaj. Čudeži se dogajajo vsak dan. H. Jackson Brown Jr. http://www.publishwall.si/lelj

mi ločujemo odpadke: papir, steklo, plastika, organske pa na kompost.

v trgovino hodimo s platnenimi vrečkami.

kaj več pa se zdaj ne spomnim.

Ja, kar veliko:
– uporabljamo samo ekološka čistila (itak jih ne preveč), tudi za pomivalca, praplen praške, pa kdaj tudi pralne oreščke
– samo ekološke šampone, mila, etc
– hrana, kolikor se da ekološko pridelana
– skorajda pasivna hiša, se pravi, da je (no, bo, ker se sedaj gradi) poraba zelo majhna
– striktno ločevanje odpadkov, razen bioloških, ker v bližini bloka ni koša za biološke odpadke
– velikokrat v naravi pobiram(o) smeti, ki jih odvžrejo drugi
– ziher še veliko, pa se trenutno ne spomnim

Zadnjič sem slišala za novo, enajsto zapoved, sicer je bilo mišljeno kot hec, samo mislim, da je kar ustrezna:
“Ne onesnažuj”.🙂)) Čeprav mislim, da bi bilo ustrezneje: recikliraj, varčuj, bodi prijazen do narave.

Odpadke ločujemo na papir, plastenke, pločevinke, steklo in biološke odpadke. Imamo varčne žarnice tam, kjer je največ časa prižgana luč. Tuširamo se enkrat dnevno, vode ne potegnemo po vsakem lulanju, brisače za tuširanje uporabimo parkrat, posteljnino peremo na 14 dni. Vrečke v trgovini nisem kupila že kar nekaj let. Vzamem kartonsko škatlo ali pa imam vrečko s sabo ali pa uporabim tiste majhne tanke vrečke in jih potem uporabimo še za kaj drugega (in tretjega:)). S čistili sem varčna, uporabljam tekoče sredstvo za pomivalni stroj in ga dam minimalno količino, pralne praške tudi doziram minimalno. Grem peš, če se le da. V naravi nikoli ne odmetujemo odpadkov, tako sem naučila in vzgojila tudi otroke. Okna smo vgradili nova, se precej pozna pri kurjavi.

New Report

Close