Kaj narediti za raven trebuh

Pozdravljeni,

zaradi določenih težav s hrbtenico (skolioza že od otroštva oz. najstniških let, zdaj sem star 37 let) sem izvajal vaje za hrbtenico (tj. predvsem trebušnjaki na hrbtu in trebuhu), pred časom pa sem na internetu zasledil, da lahko nekateri trebušnjaki prispevajo k nastanku velikega (debelega) trebuha. Vir:
https://www.popolnapostava.com/
Ker imam pri 171 cm in 70 kg kar velik trebuh (obseg pasu 90), me zanima, ali je le-ta resnično lahko posledica trebušnjakov, ki sem jih izvajal za hrbtenico? Katere telesne vaje mi priporočate za odpravo trebuha in katere vaje smem izvajati za hrbtenico (in prosim opozorite, da so kontraindikatorne za raven trebuh).
Naj dodam, da sem vsak dan približno eno uro zmerno telesno aktiven (hitra hoja, kolesarjenje, plavanje, fizično delo,…) in se kolikortoliko zdravo prehranjujem. Glede prehrane dodajam še, da sem že štiri leta na brezglutenski dieti, ker so mi pred štirimi leti odkrili celiakijo – BTW – že takrat sem pri samo 60 kg imel velik trebuh… V treh letih po diagnozi sem se zredil na 70 kg, zdaj pa se mi telesna teža ne povišuje več.
Informacijo želim preveriti pri vas, ker želim videti, ali gre le za marketing (avtor spletne strani želi zaslužiti) ali pa je res kaj na tem.
Vljudno prosim za informacijo, kaj lahko storim za bolj raven trebuh? Osebna zdravnica pravi, da nisem debel (že na oko, brez meritev).

Pozdravljeni.
Najlažje je sicer svetovati osebno in v živo, se morda malo bolj podrobno pogovoriti (lahko mi napišete zasebno sporočilo in bolj podrobno razjasniva katere vaje konkretno ste izvajali, kakšna je vaša prehrana ipd.) saj splošni nasveti ne veljajo za vsak primer.
Če ste izvajali klasične upogibe trupa in osnovne vaje z varnim položajem za hrbtenico (kar predvidevam da ste morali že zaradi težav) ne bi zaradi tega mogli imeti napihnjen trebuh. Mišice trupa in trebušne mišice so malo bolj kompleksne in upogib trupa ni edina vaja, ki jih oblikuje. Tukaj so še stranske trebušnje mišice ter trebušna stena, ki je pod površinskimi mišicami.
Najverjetneje bi morali spremeniti vadben režim, ki ga izvajate. Morda spremeniti ali dodati vaje za trup, izajati bolj intenzivno aerobno aktivnost, ter sestavljene treninge, ki vključujejo aktivacijo celotnega telesa. Odvečna maščoba, ki se nabira na telesu (nekaterim se nabira okoli nog in zadnjice, drugim okrog trebuha, tretjim recimo na rokah) pa se zmanjša z ustrezno vadbo, tudi aerobno vadbo, ter aktivacijo celega telesa. To bolj na kratko pomeni, da odvečne maščobe okoli trebuha ne bomo “pokurili” z izvajanjem tebušnjakov.

V primeru, da imate še kakšno vprašanje sem na voljo v forumu ali sporočilu.

www.nivesoresnik.com

New Report

Close