kaj narediti?
Ne vem, če ta moj “problemček” spada v to temo…mogoče me zanima samo mnenje stroke!
V bistvu moj problemček, sploh ni problemček, verjetno delam samo iz muhe slone.
Stara sem nekaj čez 30, imam dojenčka, ki ta mesec dopolnil 10 mesecev! Mož, kolikor je pač doma, pomaga pri otroku, veliko je zdoma, se trudi za družino. Večino časa to razumem, na trenutke me potre, ker sem toliko sama(skoraj ves čas, torej od jutra do večera), nedelje so po večini naše in so lepe, samo ko bi bilo jih več:) A to ni moj problem zakaj vam pišem to pismo.
Glede mojega otroka…rada ga imam iz dna srca, kot vsaka mama svojega otroka:) Uživam v času, ki ga preživim z njim, v bistvu mi večji stres povzroča, da bom morala delati čez slab mesec…Ne bom rekla, da ni slabih trenutkov, celo dni…normalno da so, samo z enim nasmehom, ki ga dobim, pozabim vse slabo. V glavnem, lepo je!
Saj v bistvu bolj kot razmišljam, med pisanjem tega, sem si sama sebi smešna, da sploh pišem to, a če sem že začela bom še nadaljevala…
V glavnem…čez dobrih 14 dni je ena zabava, ki bi se je rada udeležila.Sedaj pa ne vem zaradi otroka. Oče bo seveda skrbel zanj, samo jaz ga še dojim in ponoči, ko se zbudi, se seveda pocrklja z zizo in lepo zaspi nazaj! Včasih se zbudi 1krat, včasih 5krat…V bistu me skrbi, da me ne bo poleg, ko, če se bo zbudil in mu očka ne bo mogel potolažiti, ker pač nima zize:) Odsotna bi bila od ca 22 ure do ca 5 zjutraj, mogoče bi že prej odšla domov, odvisno od razpoloženja in glasbe. Seveda, če bi bila kriza takoj oddidem iz žura! Bi odšli v mojem primeru na žur? Moram povedati tudi to, da se mi zadnjih 10 mesecev vrti samo in izključno samo okoli otroka in prav in super mi je, da je tako:) ampak sedaj sem si zares zaželela nekaj narediti zase, da se malo sprostim s prijateljicami. ampak, se zato obračam na vas, ker sem na čuden odziv naletela pri možu.
Sem hecna, imam preveč časa in preveč razmišljam, preveč kompliciram itd.itd.? verjetno vse to in še kaj?
mah…lahko bi še nakladala in nakladala…a je bilo dovolj;)
hvala za vaš čas in lepo pozdravljeni.
Spoštovana Janeee!
Vaše vprašanje je čisto na mestu in nikakor niste smešni! V bistvu kaže stisko večine mamic, ki se sprašujejo, kdaj je pravi čas, da po porodu spet bolj v ospredje postavijo sebe. Na to vprašanje nikakor ni enoznačnega odgovora in vsaka mamica najbolje ve, kdaj sta ona in njen otroček pripravljena na to, da ga za nekaj časa pusti v varstvu.
Normalno je, da so v obdobju po porodu v ospredju potrebe otroka. Mamica potrebuje čas, da se udomači v svoji novi vlogi, z otročkom se morata navaditi drug drugega, pa tudi partnerstvo se spremeni. Prav je, da ste si dali ta čas, saj iz vašega pisma razberem, da v vlogi mamice uživate. Slej ko prej pa je treba ob otroku poskrbeti tudi zase, za svoje potrebe, saj boste samo tako lahko ob otroku sproščeni in poskrbeli za njegove potrebe.
Prav pa je, da se na tem mestu vprašate, kako je s partnerstvom. Iz odlomka, kjer govorite o tem, je razbrati veliko žalosti in pogrešanja. Ali je res nujno, da je partner toliko zdoma? Ali je res toliko vreden denar, ki ga prinese celodnevno delo, ali bi se dalo čemu odpovedati in več časa preživeti skupaj? V teh časih nas od vsepovsod zasipajo z govorjenjem o krizi, denar in služba sta vse bolj cenjena in včasih se je potrebno ustaviti in se vprašati, kaj v naše življenje prinese več veselja in sreče – materialne dobrine ali skupno crkljanje na kavču? Otroci še prehitro zrastejo!
Glede zabave je odločitev povsem vaša. Vprašajte pa se, ali je to res vaša potreba, nekaj, česar si vi želite in zaradi česar boste bolj sproščeni. Glede na to, koliko stiske vam povzroča to vprašanje, boste verjetno na zabavi razmišljali predvsem o otroku. Morda bi s tem želeli samo pokazati partnerju, da tudi vam ni treba ves čas biti samo doma, ali dokazati prijateljicam, da se kljub otroku še vedno znate zabavati. Vsaka odločitev bo pravilna, če boste vi mirni, če bo vam vredu in če boste popolnoma prepričani, da bo za otroka ustrezno poskrbljeno. Prisluhnite sebi in se ne ozirajte na to, kaj “bi morali storiti”.
Želim vam vse dobro in veliko sproščenosti v vlogi mamice!
Odgovor pripravila:
Alja Vozelj, strokovna sodelavka
Zakonski in družinski inštitut Novo mesto
enoti: Novo mesto in Krško
07/3321133 ali 031 489 309
www.zdi-nm.si
pridružite se nam na FB