Kaj naj storim -pomagajte

Spoštovani dr. Rejec
Prvič pišem na tem forumu in prav lepo vas pozdravljam v upanju, da mi boste svetoval kako in kaj.Bom kar pričela.
Doma ima štirinajstletnico, ki je zelo problematična. V šoli se nič ne uči ima same enke v vseh predmetih, enkrat je že ponavljala 5. razred, pravzaprav že od samega začetka v osnovni šoli ni pokazala zanimanja za šolo. Težave so že od prvega razreda O. Š. Doma se tudi ne uči, kljub temu, da jo prosim naj se uči, vse počnem, da bo ja vse dobro ampak ostane pri gluhih ušesih. Kadar se doma dela, da se uči (to kar tako) in pridem gledati kako se uči, vidim pod zvezkom, da piše ljubezenska pisma. Meni gredo lasje v luft. Povem naj, da nisem nikoli bila nasilna ali groba do nje. Vse sem hotela reševati z lepo besedo, a kot kaže zaman. Bila sem pri psihologu, pri učiteljih in ne vem kje še in in kaj vse nisem počela, da bi ji pomagala. Ona pa ne posluša. in ne jemlje me resno. Vsak dan je zaljubljena v drugega fanta. Za fanti nori in naredi vse, da si ga pridobi. Ves čas preživi z mobitelom in glasbo. To je njeno življenje. ( Sedaj sem ji vzela mobitel.) Pogosto izostaja od pouka večkrat se zgodi tudi, da ne gre v šolo. Če ji rečem naj se uči, da bo zopet zaostala in, da se ji bodo sošolci smejali, je rekla: kaj pa pol, bom pa šla za klošarja. Halooooooo….. Je to normalno? Ne vidim več izhoda. Zato vas prosim svetujte mi. Razmišljala sem, da bi šla na CSD. in se tam zmenila, da bi jo dala v vzgojni zavod. Povem naj še, da je zelo malomarna, nima nobenega reda, nima smisla za red in čistočo, za higieno tudi slabo skrbi. Zelo rada pa je lepo oblečena. Zelo hitro vse svoje stvari uniči, strga, umaže. Obnaša se kot, da sem jaz njena hčerka ne pa ona moja hči. Poskuša me z lažmi zavesti, da ji ugodim vsem njenim zahtevam.
Mož se trudi, jo prepričuje, ona pa nič. Nič ne pomaga. Za njo smo vsi nori, samo ona je pri hiši najbolj pametna. Ko sem bila na roditeljskem sestanku in so mi pokazali redovalnico sem mislila, da me bo KAP. Samo enke v vseh predmetih, razen v glasbi in telovadbi. Tudi vedenje ima manj uspešno. Učitelji se pritožujejo nad njenim obnašanjem, njenim histeričnim ispadom, motenju pouka in še pa še. Opazila sem tudi to, če bi ji dala klofuto, je pripravljena brez pomisleka vrniti. Prišla sem, do spoznanja, da sama ji nisem več kos.Prosim povejte mi ali naj jo dam v vzgojni zavod? Kakšnega ste vi mnenja, in svetujte mi prosim, kako in kakšen je postopek, da jo pošljem v zavod? Za vaš nasvet se vam iskreno zahvaljujem.

Hvala vam
LP, Zaskrbljena mamica

Spoštovana Mamica 14,
preden razmišljate o zavodu, vam priporočam, da s hčerko obiščete Svetovalni center za otroke mladostnike in starše na v Ljubljani na Gotski 18 tel 01- 5877500

Pozdravljeni,
moja bivša soseda je imela podobne probleme, sina je dala za pol leta v zavod v Preddvor, kjer je uspešno končal osemletko (majhne skupine učencev,številne športne aktivnosti itd…)in pridobil delovne navade.V majhnem razredu se učencem bolj posvečajo in lahko lažje nadomestijo učno snov in končajo razred.
Kasneje je možna vklučitev v stanovanjske skupine in obiskovanje redne srednje šole,če se težave nadaljujejo.
Preberite tudi kakšno knjigo psihologov Zdenke Zalokar Divjak (npr: Vzgajati z ljubeznijo) in pa Žorža; oba se ukvarjata s takimi problematičnimi najstniki, Divjakova vodi tudi poletne tabore za otrok.

New Report

Close