Najdi forum

Kaj je sploh metadon?

prebral sem vaše odgovore in ste zelo lepo napisali in me je pritegnilo, da vpašam, kaj sploh metadon je in kako je narejen. Zanima me tudi, kakšne posledice pušča in kako učinkuje. Če ni dobro jemati marihuane, hašiša, zakaj potem ponujajo metadon. Mogoče sem malo neveden ampak tukaj vidim priložnost, da nekaj zares koristnega izvem, če ne zase pa mogoče kdaj za svoje otroke. Zares pohvalno, da ste se odločili to tema ponuditi vsem..

Še enkrat hvala matjaž

Dragi Matjaž,

O metadonu se širi toliko resnic, polresnic in neresnic, da je laiku zelo težko razumeti vse kar se dogaja okoli tega zdravila.
Najprej morava razčistiti ali je to zdravilo ali ne? Načelo je, da zdravniki predpisujemo na recept zdravila in metadon je zdravilo, sicer ga ne bi predpisovali na recept. Metadon je bilo in je še vedno zelo učinkovito opijatno zdravilo za zdravljenje hudih bolečin.
V sedemdesetih letih pa se je začel uporabljati tudi za zdravljenje odvisnosti od opijatnih snovi, predvsem od heroina. Prva sta ga uporabila in njegovo delovanje tudi znanstveno ovrednotila prof. Dole in njegova asistentka Neswonderjeva v ZDA. Na določenem številu zapornikov, ki so bili zaprti zaradi kaznivih dejanj, ki so jih naredili pod vplivom drog in bili tudi sicer zelo odvisni od drog sta izvedla kontroliran poizkus zdravljenja z metadonom. Bila sta uspešna in to svojo metodo tudi objavila v strokovni literaturi. Večina kritikov seveda ostane na tej točki. Vendar je potrebno povedati, da sta oba zbnantvenika ob uporabi metadona izvajala tudi zelo intenzivno psihosocialno terapijo. Te pa je v sodobnih programih mnogokrat premalo in ravno zaradi tega je uspešnost tega programa mnogokrat slabša kot bi lahko bila. Čeprav rečemo metadonski program je pacient v teh programih po svetu vključen tudi in predvsem v intenzivno psihosocialno rehabilitacijo in ponovno vključevanje v družbo. Samo razdeljevanje metadona brez dodatnih aktivnosti daje zelo skromne rezultate in opravičuje kritiko mnogih, da metadon ni pravo zdravilo.
Torej da zaključim, metadon da toda vedno kot del terapije in ne kot samostojna terapije. ob nedavnem srečanju z Don Pierinom, mi je jasno povedal, da tudi on podpira zdravljenje z metadonom predvsem kot detoksikacijo, ki omogoči opustitev heroina in potem seveda podpira zdravljenje v terapevtski skupnosti, kot on pravi v šoli življenja.
No tu sem ti dolžan še oblike zdravljenja z metadonom:

1. Kratkotrajna detoksikacija poteka do enega meseca. pacientu damo možnost, da preide na vsakodnevno uporabo metadona, s tem se mu zmanjša potreba po heroinu, zato lahko popolnoma preneha z uporabo heroina, seveda, če je za tio tudi ustrezno motiviran. Potem pa postopoma znižujemo dnevno količino metadona in v enem mesecu popolnoma prekimnemo terapijo z metadonom.

2. Tisti, ki se ne morejo detoksicirati v enem mesecu lahko to detoksikacijo podaljšamo do pol leta, toda tedaj se še razvije odvisnost od metadona, zato zmanjšujemo dnevno količino metadona že počasneje.

3. Tisti pa ki kljub vsemu ne zmorejo doseči abstinenc v enem mesecu ali v pol leta pa ostanejo dalj časa na metadonu s ciljem, da bodo nekega dne vseeno prenehali tudi z metadonom.

Ne pozabi: Pri vseh mora vsporedno potekati intenzivna psihosocilan obravnava, brez te je uspeh vedno slab.

Toliko za danes, verjetno boš imel še dodatna vprašanjam, na katera ti bom z veseljem odgovoril

mene muci nekaj v zvezvi z drogo, saj se moj brat zadeva s heroinom.
zadeva se ze nekaj casa, vendar enkrat je ze prenehal, ampak spet je zacel.
rekel je da tokrat bo res nehal, vendar tega ni storil. sedaj pa pravi, da nima vec volje do zivljenja. saj ga nobeden ne potrebuje, in podobno. vendar jaz ga imam zelo rada in ne prenesem misli na njegovo smrt! aja da se to omenim, enkrat si je dal skoraj overdoze, vendar mu ni bilo nic. in res ne bi zelela da stori kaj podobnega se enkrat!!!!
vesela bi bila vasega odgovora in vase predvsem pomoci!
zaskrbljena sestra
>

Poglej na internet pod(uporabi YAHOO)

METHADON

Vaš brat je odvisen od drog. Odvisnost je po sodobnih teorijah ponavljajoča, kronična bolezen, za katero so značilni novi in novi zagoni. Seveda nekaterim tudi uspe, da ne uporabljajo več drog, vendar temeljna značilnost je kroničnost. Druga pa da se človek prerosto ne more ali pa je za njega zelo težko, da bi se ločil od droge. Značiln je tudi da nenehoma obljubljajo, da bodo prenehali vendar tega praviloma ne storijo. Ljudje jim nekaj časa verjamejo in nato se razvije kronično nezaupanje do njih, ker ne uresničijo svojih obljub. Pri nekaterih se razvije tudi depresivno stanje, kar nakazuje vaša pripomba, češ da nima volje do življenja. Posledično lahko tudi uporabijo overdozo.

Seveda je za svojce to zelo težka situacija, še posebno, če so na brata ali sestro močno navezani. Kaj vam preostane pri vsem tem. Včasih pomaga, da se napotijo sorodniki v enega od programov, kjer ji naučijo in usposobijo za življenje s takimi ljudmi in jim tudi razložijo na kakšen način se da obvladovati tudi uporabnika drog in mu pomagati na načine ki bodo uspešni. Če ste mu zelo blizu mu boste lahko ščasoma spremenila s svojim obnašanjem njegov odnos do zdravljenja. Biti morate dosledna in mu večkrat predočiti v kakšnem stanju se nahaja in mu ponuditi različne pomoči. Skušajte ga tudi odpeljati v enega od programov, kjer bo dobil dodatne informacije. Skratka ničesar se ne da narediti čez noč. Od vas bo vse skupaj zahtevalo veliko naporov in kar vas bo še najbolj razžalostilo bo to, da boste morali kar nekaj časa čakati na ustrezne spremembe, kar pomeni, da boste morala biti vztrajna, inovativna, iznajdljiva in predvsem dosledna.Čimprej poiščite pomoč in skušajte tudi znotraj družine odpreti ta ptroblem in si pridobiti podpornike v družini.

Milan

Milan

TZWTHWRTURTU

Mene pa zanima vaše mnenje glede novega načina zdravljenja odvisnosti z implantati PROBUPHINE, ki jih razvija Titan Pharmaceuticals.

http://www.titanpharm.com/products.htm

Gre za implantat ki 6 mesecev dovaja v telo buprenorphine, ki je neko podobno zdravilo kot Metadon. Zanima me tudi kako je buprenorphine primerljiv z Metadonom?

Prednost je predvsem v tem, da pri implantatu ne more priti do goljufij, kot je to lahko problem pri jemanju zdravila v tabletah ali obližih.

Tehnologija sicer še ni na trgu, a v Ameriki bo zadeva verjetno dostopna v enem letu.

LP Tone

Pa evo v Srbiji je ustanova,ki se bavijo s temi implantati.
Implantat buprenorfina se mi zdi brezveze.Boljša opcija je NALTREXONE IMPLANT.
Ta ščiti pred vsemi narkotiki,vključno z buprenorfinom.

Moj je bil odvisnik heroina(zdaj v komuni) in je jemal vse te substitute(suboxone,substitol,subotex,buprenorfin).Krize so še slabše,kot pa samo od heroina.Metadona ni nikoli taknu.Videl je,kaj je metadon naredil iz njegovih “kolegov”.

@jzj
hvala za odgovor iz prve roke.

Sem si mal prebral kaj po webu pišejo o NALTREXONE IMPLANTu.
Se mi zdi dost logična zadeva. Zablokira narkotike pa basta.

Zgleda da je tale probuphine implantat tolk opevan, ker ga hočjo zreklamirat kot novost:
http://www.treatment4addiction.com/blog/addiction/the-potential-of-probuphine/

LP Tone

zanima me kaj to pomeni intenzivno psihosocialna terapija, in kdo jo izvaja na Metelkovi, ali kje?

prosim za info

Kako je mogoce sledi metadina na analizi ce ni konzumiraw to je pokazalo mojemu kolegu ceorau ni konzumirau je pa imel malo kolecino sledi v krvi?

Hvala vnaprej

Zivjo, zanima me ce lahko metadon povzroci halucinacije? Bliznja oseba je to vzela in govori zadeve ki niso resnicne oz govori o ljudeh ki so pokojni a se z njimi “pogovarja”. Ali je mozno da metadon vpliva na to? To traja ze 2 dni. Prosila bi za odgovor saj me zelo skrbi. Hvala ze v naprej.

New Report

Close