Najdi forum

Kaj izbrati

Zdravo vsem.
Doma imamo dva najstnika, stara 14in 11let. Oba si zelo želita nekaj kosmatega.
Pes, mačka in morski prašiček odpadejo.
V ožjem izboru je dihur in činčila. O obeh smo že veliko prebrali. Kaj priporočate?
Imeli smo že hrčka pred leti, sta lepo sodelovala pri skrbi, pa sta bila dosti mlajša.

    Kaj pa veverico?

ste pa bolj malo ali premalo pametnega brali, če imate na eni strani činčilo, na drugi pa dihurja. dve popolnoma različni živali, s popolnoma različnimi življenjskimi potrebami in različno interakcijo s skrbnikom. kot bi vprašali ali je bolje ta trenutek pojest hamburger ali kalčke v solati.

kot prvo se vprašajte, kaj od živali sploh pričakujete in kaj ste ji sposobni/pripravljeni nuditi.

hrček pa za nobeno od obeh v vašem ožjem izboru ni neka referenca izkušenj in znanja. iz poganjalčka se še nikomur ni zneslo varno na težkokategornika presesti.

nova
Uredništvo priporoča

Pozdravljeni,

dihur in činčila sta popolnoma različni živali, sicer obe potrebujeta hrano ter vodo če pa pogledamo iz druge plati, pa vidimo veliko razliko med njima. Vaša otroka postajata starejša in kmalu jima žival ne bo več na prvem mestu (povem tudi iz mojih izkušenj), vaš novi ljubljenček bo potreboval veliko pozornosti, na to morate biti pripravljeni. Razmišljate o živalih, ki živijo v “kletkah” (ne cel čas), bosta otroka zmožna sama počistiti kletko?, vsak dan nameniti čas živali, ki za oskrbo ni tako lahka.

Moja prijateljica si je pred okoli dvema letoma kupila dve činčili, zanju je kupila kletko (visoko 2m in široko 4m) samo kletka je stala 1,500 evrov, želela si je prav posebni činčili in za eno odštela 1.000 evrov. Bili sta velik strošek in vzelo ji je veliko časa za samo vzgojo in igranje, činčili je s kletko pred letom podarila, saj sama ni imela več časa za njiju.

Napisali ste da ste doma že imeli hrčka in da sta se otroka dobro odrezala pri oskrbi. Zakaj hrček kot lažja žival pri sami oskrbi ne pride več v poštev?

Vem da ste napisali da morski prašiček odpade, temveč ga najbolj priporočam za vas. Doma imamo enega in je zelo lahek pri oskrbi, enkrat na dva ali tri dni mu počistimo kletko, vsak dan dobi veliko sveže zelenjave, sadja, zelišč ter trave. Vedno ima ima na voljo svežo vodo ter seno, obožuje crkljanje in dirkanje po hiši.

Če vztrajate z dihurjem ali činčilo, pa priporočam da si še več preberete v sami oskrbi:)

Lep pozdrav

o marička, še nekdo ki otrokom kupuje žival. naprej se prepričate če si sploh sami želite žival in če lahko zanjo primerno skrbite.  ko si boste s tem na jasnem pol razmišljajte o vrsti živali.  koliko cajta na dan lahko posvetite katerikoli živali? nobena žival, niti ptič skobčevka, ne more biti cele dneve sam doma. če imate bolj malo časa in ste veliko zdoma, razmislite o kakšni drugi živali. ste pripravljeni prevzeti skrb za žival v celoti? če niste pol raje otrokom nabavite plišasto igračo pa boste sebi in morebitni živali prihranili težave.  recimo, tudi skobčevka, čeprav z njimi ni veliko dela, zahteva še vedno skrb in ukvarjanje z njo. mi smo jo meli pred leti zato lahko potrdim iz prve roke.  zelo pazite pri otrocih. to pozabite, da bodo oni skrbeli za žival ker ne bodo in otrok  mlajši od 14 let ni zmožen samostojno skrbet za nobeno žival. vi boste tisti ki boste skrbeli za žival, upam de vam je to jasno.  otroci ne bodo, ker so šolski pa sploh ne. oni imajo šolske obveznosti takšne in drugačne in ko bo minilo zanimanje za žival, se bo pojavil odpor pri otrocih in jih žival kratko malo ne bo več zanimala ker vsi otroci se živali sčasoma naveličajo.  najpomembnejši od vsega je cajt k ga lahko namenite katerikoli živali. če mislite de ga nimate dovolj pol se raje nakupu živali odpovejte.  pri živalih je tud pomembno de se pobrigate če žival slučajno zboli in boste rabli veterinarja. ste pripravljeni na vse to? pa seveda tudi na stroške k so lahko pri veterinarju zlo visoki.  upam de mate redne službe za nedoločen čas ker nekatere živali lahko živijo tud do 15 let.   o vsem temeljito razmislite predno si omislite katerokoli žival: 1.) ali imam zanjo dovolj časa? kaj ji lahko nudim? ali ji lahko zagotovim vse kar žival potrebuje?  2.) ali sem pripravljen skrbet zanjo tudi naslednjih 15 let s tem de ni kle vprašanje glede službe ki mora seveda biti stalna? 3.) ali lahko  zagotovim živali varstvo v času počitnic, imam koga ki lahko skrbi zanjo v cajtu moje odsotnosti?4.) ali imam dovolj visoka finančna sredstva da ni problem če žival slučajno zboli in je treba iti k veterinarju? 5.) sli si jo res želim imeti?  najmanj to morate razmislit predno si omislite katerokoli žival. pa srečno.  pozanimajte se kle gor pri drugih ljudeh ki že imajo hišne ljubljenčke o katerih razmišljate vi pa vam bodo povedali kaj zajema skrb za njih in vse kar spada zraven.

New Report

Close