kadilski zakon-za kadilce
Zakon bo kmalu tukaj in kmalu se bo videlo, ali je temu res tako. Za Ljubljanski grad vem, da temu ni tako. Sicer pa, kot sem rekla, je meni vseeno. Ker ne hodim po lokalih, ne pijem kave, alkohola tudi ne … Na meni gostinci niso zasluzili, zato zdaj z mojo odsotnostjo ne bodo izgubili.
Sama (kot kadilka) sem absolutno za to, da so kadilski in nekadilski prostori fizično ločeni. Absolutno. Ne vidim pa razloga, zakaj si kadilec SAM ne bi smel v kadilnico odnesti kave in jo od tam tudi vrniti za šank.
Če bi gostinci spoštovali prejšnji kadilski zakon in pri vseh dobičkih dali tistih nekaj € za kakšno steno iz knaufa (vemo, kako poceni so – in kako so jamrali, češ, kakšni stroški!), te vojne itak ne bi bilo.
V gledališču smo takrat brez težav nehali kaditi med vajami in kadili samo še med pavzami, v za to namenjenem prostoru, ki smo ga tudi redno zračili.
Kar zadeva opustitev kajenja: najbrž bom nehala kaditi – vendar takrat, ko se bom za to odločila sama, nikakor pa ne na državni ukaz, še manj na ukaz tako butaste vlade, kot jo imamo zdaj.
Če me kdaj nima, da bi opustila kajenje, je to zdaj.
Zakon bo kmalu tukaj in kmalu se bo videlo, ali je temu res tako. Za Ljubljanski grad vem, da temu ni tako. Sicer pa, kot sem rekla, je meni vseeno. Ker ne hodim po lokalih, ne pijem kave, alkohola tudi ne … Na meni gostinci niso zasluzili, zato zdaj z mojo odsotnostjo ne bodo izgubili.[/quote]
To je tudi zaradi tega, ker se tudi nekadilci prilagajamo kadilcem. Če sem šla z družbo ven in je eden kadil, smo se avtomatično vsi vsedli h kadilcem.
Sem pa 25 let živela doma, kjer je oče kadil kot turk. Pa mi nikoli ni smrdelo. V novem domu ne kadimo in mi prostor, v katerem se (je) kadi(lo) močno smrdi in tudi ko pridem domov, se mi zdi, da se moram takoj preoblečt, ker mi obleka smrdi. Še vedno sem tolerantna do kadilcev, ker mi je večkrat bolj pomembna družba kot pa njihove razvade (če so ljudje sicer o.k. – v življenju ne delim ljudi na kadilce in nekadilce). Je pa vedno več ljudi okoli mene, ki ne kadijo, tudi oče je pred 9-imi meseci prenehal (po 30-ih letih kajenja). V službi še kadijo, vendar ne v poslovnih prostorih, in se jim večkrat pridružim, ker se kaj “pametnega” zmenimo.
Kaj bo zakon prinesel, ne vem, ker ne vem, kako se bo izvajal. Vendar ga podpiram, ker mislim, da imamo vsi pravico, da živimo v čistejšem in bolj zdravem okolju – naj me nihče ne posiljuje z nečim, česar ne maram. Odkar imam otroke, sem glede tega še bolj občutljiva. Le kaj so pa oni krivi, da morajo vdihavati nikotin, ko gremo na pico ali sladoled…
V kadilnicah pa bodo morale biti vse stene zaprte – ne samo 3 – 🙂 in in izpolnjevati bodo morale še te pogoje:
– prostor mora biti urejen tako, da iz njega ni mogoč pretok s tobačnim dimom onesnaženega zraka v drug prostor,
– prostor ne sme biti namenjen prehodu v druge prostore in ne sme presegati več kot 20 odstotkov skupne površine javnega in/ali delovnega prostora,
– prostor mora biti namenjen izključno kajenju, strežba v prostoru ni dovoljena,
– v prostoru se ne sme uživati hrane in pijače.
– izpolnjevati bodo morale še pogoje, ki jih bo s pravilnikom določil minister, pristojen za zdravje.[/quote]
haha, kadilci bodo sami sebe v takem prostoru zadušili. Če jim tako paše – bodo vsaj videli kakšni zastrupljevalci so – bili.
Moja prijateljica ima lokal in mi pravi, da komanj čaka kadilski zakon. Prej ni mogla sama prepovedati kajenja v njenem lokalu, sicer bi gostje zamerili, zdaj pa ji ta zakon zelo odgovarja. Pravi tudi, da ne pričakuje manjšega prometa, ker kadilci, zaradi kajenja, niso tisti, ki bi prinašali največji dobiček….
Morate razumeti, da je zelo težko za nosečnico, ki streže in je izpostavljena takšnemu cigaretnemu dimu. Sicer pa je bil že sprejet en zakon glede kajenja, le ljudje očitno nismo dovolj moralni, da bi ob užitkih, razvadah pomislili še na koga drugega razen sebe (pri tem imam v mislih gostince, kadilce in nekadilce) in upoštevali predpise, opozorila….
lp,
N.