Naslovnica Forum Duševno zdravje in odnosi Družina Starševstvo in vzgoja Julijke 2004- pomoč in “poročilo” prosim :-)

Julijke 2004- pomoč in “poročilo” prosim :-)

En lep pozdrav vsem skupaj,

kako ste kaj ? In kako vaši malčki ? Naša princesa pravi, da se (razen zjutraj in zvečer) ne bi več dojila, zato rabim pomoč…koliko mleka in druge tekočine naj bi popila čez dan ? Koliko popijejo vaši malčki ozr. a ste v kakšni knjigi zasledile koliko naj bi popili ?

Sicer pa smo mi kar v redu. Preživeli smo enotedensko smučanje v Italiji. Jaz sem sicer zbolela dva dni po tem, ko sem prišla domov 🙂 ampak sem se pa vseeno kar nekaj nasmučala. Špeli zaenkrat ni hujšega, malo kašlja, upam, da bo kmalu mimo.
Sicer pa pridno je, trenutno jo ob opoldnevih sprehaja babi (po dve ure na dan, da se dete ubogo 🙂 naspi), sicer pa spi še pol urce dopoldan in pol urce popoldan. Zaspi tam do 20.00 in se zbudi okoli 7.00, vmes pa ponavadi ob 5.00 jeva.
Trenutno so zakon kravice, sedi samo, če mora. Pa naučila se je plazit – rikverc 🙂 V usta da vse, najrajši ima papir. Zelo rada tudi gloda koruzno kruhovo skorjico. Zobkov še ni na vidku, baje, da sva bila tudi midva z atijem med bolj poznimi. S kakšnimi posebnimi glasovnimi spretnostmi se še ne hvalimo, zna pa pogledat v pravo smer, ko jo vprašamo, kje je lučka. Seveda pogleda v lučko tudi, če jo vprašamo kje je mami 🙂

Javite se kaj, Piki Miki pogrešam te, če ne drugače pošlji kakšen mail ([email protected])

Lahko noč,

Urša

Živjo,

No, pri nas je, kar se razvoja tiče, situacija podobna vaši, le da ima Pia Marija namesto papirja raje daljinca za Tv (katastrofa, sploh ne sme biti na vidnem polju). Tudi mi smo se odpravljali na dopust, pa so nam zagodle norice; najprej Nejc, sedaj pa še Pia. Čisto je pikasta, pa vročina jo daje Sem že jaz čisto nora, saj se vseskupaj vleče že dober mesec. No ja, bo pa potem že bolj toplo in bomo šli na dopust kar na morje, namesto na smučarijo (okusili smo sneg samo dvakrat). Midve se še vedno polno dojiva, vmes pa že popapca dva obroka; enega ob 12:00 in drugega ob 17:00, seveda pa mora biti potem tudi mleko iz joškice. Težko ti svetujem, koliko tekočine naj popije, menim pa da ti bo že otrok dal vedeti, kdaj ima dovolj. Verjetno pa tudi že kaj drugega pojesta, ne samo mleko, sadje, riževe kosmiče, kakšno juhico, a ne??? Sem šla tudi v knjigo gledat, pa nisem nič pametnega našla, rezen tabele, kjer ti prikaže, kako se postopno odstavlja. Koliko pa kaj tehtate? Naša je velika 67 cm in tehta 7800 g; se mi zdi, da je kar krepka punca.
No toliko za nocoj, se pa kaj snidemo. Kje so pa ostale julijke, vse je tiho………

Pozdrav družinici,

Sergeja, Nejc, Pia Marija

Evo nas čisto na repu julija. Naša gracija obožuje rože, če jih seveda lahko do onemoglosti zmrcvari, pa reklame (njamsi hamsi), pa vse škatle, plastično cedilo, škatla za čistilne robčke, skratka ko šljivi prave igrače, aja pa blazno se navdušuje nad kozarci. Dojiva se enkrat ponoči (4/5/6) pa potem ob 13-ih in zvečer ob 21-ih, Vmes pa dva gosta obroka. zelenjavo obožuje, sadje pa v stilu “če ga že moram pa naj bo”. Nekaj časa sem ji kuhala jabolčni kompot in to je pila kot nora, zdaj pa bi jo rada navadila še na nesladkan čaj, in jo je žeja v hipu minila;o)))
Ob opori že super sedi in je ne meče več naprej tako da ful uživa ko lahko sama odloča katero igračo bo čvelila v ustih. Kravice ji tud grejo super od rok. Iz hrbta na trebuh se prevali kot za šalo, obratno pa je zgolj stvar slučaja.
Aja pa dva zobka že imamo (že kar dober mesec) in jo imam na sumu, da v nekaj dneh pokukajo še zgornji ven.

LP

Hojla, bom kratka, ker se moram spravit v posteljo.

Po predvidevanjih bo noč naporna, mali je imel zjutraj 39,4 vročine, popoldne 38,4 🙂)) – očitno je Ospen že prijel. Imamo angino. Že čez vikend je imel 2 dni visoko vročino, ampak nismo takoj šli k zdravniku,ker je bil starejši bolan in smo sklepali, da se je nalezel od njega.
Ker smo se ubadali z vročino, je mali nehal jesti sadje in zelenjavo in smo se zadnje 3 dni polno dojili brez vsega drugega. Zdaj pa bova spet malo poskusila. Dlje kot od sadja in zelenjavnega obroka (krompir kombiniran z brokolijem ali ohrovtom ali špinačo) nismo prišli. Določene jedi nismo niti poskusili, ker ne kakamo. Sadje ne mara preveč, še najlažje spravi vase hippovo kašico sadje+skuta.
Postavljeno imamo diagnozo hipotonija in v ponedeljek začnemo z nevrofizioterapijo. Mali ne poskuša nič sedeti, tudi na trebuščku joka…Sicer je dobrovoljček in veliko čeblja. Zdaj največ govori ata, tata. Pri 7m smo tehtali 7650g in bili veliki 69cm. Zobkov še nima nič.
Ponoči ga poskušam odvajat dojenja, zato spije 125-150 ml čaja. Običajno se zbudi 2-3x na noč.
Ima svoj najljubši komad in sicer o tistem krokodilčku Schnappiju. Ko ga zasliši začne kar poskakovati v lupinici. Drugače pa se igra z vsemi igračkami.
Prvi sneg (Kranjska Gora – dopust) ga ni kaj posebej fasciniral. Smo pa uspeli priti z dopusta in od takrat smo nekaj bolani.

Lepo, da si nas pozvala, da malo povemo o naših dojenčkih, meni pa je tudi fino prebrat kako gre vam ostalim. Kot berem se eni že malo plazite, drugi se ubadate že s prvimi otr.nalezljivimi boleznimi. Ja, vse to so radosti materinstva. Lep pozdrav.

Evo, ko sem se ravno nekaj “hvalila” okoli zdravja…približno 2 uri po mojem sporočilcu je naš otrok začel kašljat, smrkat in zakuhala je…in potem sem se do jutra spremenila v mamo dudo 🙂 tako da sva vsaj tu in tam kaj spali. Zdaj čakam popoldan, ko začne delat naš zdravnik.
A katera ve kakšen je najbolj tipični znak bronhiolitisa o katerem se toliko govori ??? V knjigi piše hitro dihanje, ampak meni se zdi da naša tako ali tako vseskozi diha kot en kužek…

Sicer pa vas je super brat ! Upam, da se bo javila še kakšna in da se, ko bo konec teh bolezni (kdaj ????) vidimo.

Urša

ps. Serga: daljinci, pa mobiteli, pa tudi v notebook se da fantastično ugriznit 🙂 🙂, tako da tudi mi vse to malo skrivamo

Hej Piki Miki lepo te je blo brat. Pa upam, da se kaj oglasiš, mi je kar malo dolgčas po tebi….

Pozdravček!
Velikokrat sem na tem forumu, pa se še nisem nikoli oglasila.No, sedaj pa so me vaši malčki premamili.No tudi mi smo julijci, čeprav bi morali biti rojeni v avgustu.Naša mala je pravkar prebolela 6. otroško bolezen( imela je 4 dni 40 vročine, peti dan dobila pikice po celem telesu) sedaj pa jo daje še prehlad.No, upam da bo tudi to kmalu mimo.Imamo 7330g in 66cm.Jemo adaptirano mleko in tri obroke zelenjave, sadja, riža.Sedi že zelo lepo (ob opori) in tudi kravice zelo rada pase.MI pa se obračamo iz hrbta na trebuh obratno pa ji nagaja rokica, ki jo ne dobi ven izpod trebuha.Rada pa daje vse v usta in tudi nogice si zelo ogleduje.Drugače pa se hitro naveliča vsake igrače.Raje ima če ji mami poje in se z njo pogovarja.No upam, da se še kaj slišmo.
Pa lep pozdrav vsem skupaj

živjo,
tudi mi smo julijke in to čisto na začetku.
tudi naša je imela predvčerajšnim in včeraj vročino, tako da smo bolj malo spali. danes je nima in uoam, da se bo stanje zboljšalo. samo še čakam, da bo še njen bratec zbolel.
drugače pa se že vali iz trebuščka na hrbet in obratno. igračk ne mara dosti, všeč ji je časopi, pa daljinec, pa vse tisto kar ste že naštevale. drogače pa že pomaha PA-PA in reče aja(to pomeni, da bo šla spat).
zelo rada poje in pleše.
se še dojiva ako čez dan kot ponoči 1x. spi od 8h zvečer do 7 zjutraj in ob 5h se dojiva. čez dan dobiva kaj na žličko. rada ima zelenjavo, sadje pa če že mora. banana jo zapira, zato smo jo ukinili.
tehta pa 6900 in je 64cm dolga.

upam, da se še kaj pišemo.

Oglaša še še en julijec. Kot kaže tudi nam ne uide bolezen; danes se že cel dan nekaj cartamo in tečkamo. Ko smo že mislili, da bomo dobro odnesli pa
nas je le ulovilo:((
Drugače pa pridno napredujemo. Zdaj že samostojno sedi. Ima dva zobka.
Igra se seveda najraje s stvarmi, ki jih upoabljamo mi(daljinci, telefoni….)
Jemo že kar veliko stvari. Najbolj obožuje puding. Drugače pa rad je vse od sadja, zelenjave, pudingi, skutke… Še vedno se dojimo, predvsem ponoči.
Podnevi pa kakor ga kakšen dan piči, da bi se crkljal.
Velik je že 73cm in tehta skoraj devet kil. Seveda je že prerastel lupinico in že sedimo v malo večjem stolčku; tudi voziček smo že menjali za športnega, ker ležati noče več. Je izredno “firbčen” in bi že zdaj vse rad Sam.
Skratka vse super in fajn, ko bi le še zvečer spali pa bi bilo idealno:))

Lp vsem julijcam -kam in njihovim mamicam:))

Aja koliko popijejo;pa nisem odgovorila:))
Moj na žalost ali srečo noče flaške in ne pije nič razen pri meni mleko.
Tudi jaz ga probam privaditi na kakšen čaj ali sok pa noče nič.
Tako ga pač po občutku vzamem k sebi ko vidim, da si to želi. Za enkrat ni problemov, ampak ko pride poletje, ko bo bolj žejen…
No do takrat bodo stvari pa že verjetno precej drugačne in bo že pil marsikaj.

Anatomija: veliki 75 cm, tezki 9200 g (tam nekje), 2 zobka, na gosti hrani (4 obroki + dvakrat adap. mleko)

Motoricni razvoj: s hrbta na trebuh (obratno se ne), samostojno sedimo, vlečemo, grizemo, praskamo, obvaldamo vse tipe pincetnih prijemov, samostojno grizljamo žemljico in piškot, samostojno zadanemo s flaško v usta (držimo je pa ne najraje), počasi bomo začeli jesti majhne koščke hrane (ne maramo več pasiranega).

Vedenjski razvoj: odziv na kje je oči, kje je mami, zahtevanje igrač s kričanjem, žlobudranje (počasi se spreminja v zloge), igranje z magičnim lončkom (vlečenje kock iz lončka, razbijanje s kockami)…

Problem: Nikakor ne moremo prešaltati na čaj brez sladkorja (sedaj imamo instant bebe čaj)…

Odgovor Urši: Sladkanega čaja popijemo veliko. Ponoči: 250 – 300ml, podnevi do 200 ml (po večini do 150ml)…

LP Sloncek

''Rojen si kot original, ne umri kot kopija...''

Ojla!

Na prvo vprašanje ne vem, ampak če ji ponudiš dovoljkrat in verjetno, če ne bo hotla, ne bo pila.
Glede bronhiolitisa pa ti lahko povem iz prve roke, ker ga je naša mala imela za novo leto. Ergo, znaki: težko dihanje, naša pediatranja reče da “žaga”, potem lahko da jo tudi sili na kašelj, problem pri kašlju je, ker se še ne znajo odkašljat in potem ponavadi vse izbruhajo – naša je dva dni samo bruhala, ni pa imela vročine. No, poročaj, ali iima malo to ali ne, ko bosta prišla nazaj. Vam držim pesti, da nima. Je kar zoprno, midve sva potem en celil teden hodile dvkart na dan k peditrau na ihalacije.

Drugače pa bo jutri za nas velik dan – začne z gosto hrano (stara bo 6,5m). Jaz sem pač počakala na znake in sedaj jih ima 2 od 3: že sedi, kaže viden interes za hrano. Zobkov še nima, ampak kdo ve, kdaj jih bo dobila. Me prav zanima, kako bo sprejela hrano.

Pri 6 m je imela 9200 g in 68 cm. Kar veliko za njeno dolžino. In ker se najraje nosi, jaz kvihtam kot za šalo. 🙂 Lupinico imamo še zmeraj, saj tam piše do 13 kg ali do enega leta?! A imate vi drugačne?

Zanima jo vse, vse nosi v usta. Najboljši je seveda papir oz. vse stvari, ki niso ograče. Rada gleda živali, mislim žive. Knjigice dobesedno požira. 🙂

Veliko si ima “za povedat”. Rada dela z jezikom brrrrr, tako da je pol cela mokra po obrazu. 🙂 To, da mami ali kdo drug poje, je pa itak zakon.

Ponoči pa več ne spi celo noč. Se zbuja X krat.

No, toliko za zdaj.
ČAOBAO!

P.S.: Piki Miki, pomlad se bliža….🙂

Pozdravček!

No tudi jaz sem pozabila odgovorit.Naša pije čaj zelo veliko, (okrog 200ml) in je nesladkan. Tudi hrano ji še nič ne solim pa vseeno vse poje. Zadnjič pa sem nekje prebrala,da ko otrok ni več dojen naj bi mu veliko ponujali tekočine,pri majhnih otrocih tam okrog 200-300ml.Poznam pa veliko mamic, ki jim otročki nočejo piti pa so prav tako čisto zdravi.

LP

Besede ne bom snedla 🙂)))

Najprej se bomo fino pozdravli, potem bomo naročili višje temperature zunaj in hajdi na potep.

Drugače pa moram še povedat, da smo v sredo prvič zares uživali na plavanju. Žigija smo končno namestili tako kot treba in je tako šprical, da je bil ves moker po glavi. Le noge kot da niso njegove – mislim, da je to vse zaradi njegove hipotonije.

Ojla julijke!! Kako lepo vas je brat po dolgem času! Naša Brina Julija sicer spada po rojstvu med junijke (26.6.), ampak rok smo imeli 14. julija, je tamala mal prehitela 😉
Brina je velika cca. 68 cm, težka okoli 7 kg. Gosto hrano jeva od začetka januarja (od 6.meseca), sedaj ima poleg dveh mlečnih tudi tri goste obroke na dan. Kuham ji krompir, korenje, cvetačo, brokoli, piščančje meso, bučke, por… Špinače ne mara, je čist po očiju 🙂 Zjutraj in zvečer ji pripravim žitno kašico (Bebi Kolinska ali pa od Milupe) skupaj s sadjem (banana, surovo ali kuhano jabolko). Poskusili sva tudi že avokado skupaj z banano ali kot pire s krompirjem. Hrano uvajam počasi, po svojem občutku. Zaenkrat se izogibam citrusov, kravjega mleka in glutena.
V novembru je bila malo prehlajena, drugače je kar zdrava (grem potrkat na les). Od ponedeljka imamo 2 zobka, izgleda da jih še več čaka, da pokukajo na dan. Ponoči spi od 20h-6h, takrat jo previjem in nafutram z cca. 160 ml Novalaca AC2. Če imam srečo potem zaspi še za 2 uri, ni pa nujno 🙁 Čez dan se rada igra na plastični predlogi na tleh, obožuje ropotuljice, rada grize papir in na splošno vse kar ji pride pod roko. Kotaljenje ji ne dela več problemov, plazi se ritensko in se vrti okoli sebe non stop. Je zelo samostojna osebica in je zelo nesrečna, če smo kje na obisku in se ne more plaziti po tleh. Non stop nekaj čeblja in se smeje, joka samo ko je mokra, lačna ali pa ji je malo dolgčas. Ima že kar veliko svetlih las po glavi, oči so ostale po mamino modre. Hodiva na plavanje v Kranj in kot rakec vodo obožuje.

Uf, sm se razpisala! 🙂 Upam, da bo pomlad in toplejše temperature kmalu, da se spet kaj dobimo na kavi na Prešernovem trgu v Ljubljani. Zdaj bomo zasedle še več prostora kot prej…

Lp, DeVilla & Brina Julija & Mamooy (najina boljša polovica)

Halo!

Nasa Lara (rojena 24. julija-na moj rojstni dan) je tezka malo manj kot 9 kg, dolga okrog 68 cm in ze dvakrat na dan je gosto hrano, doji pa se pravtako vedno manj (razen ponoci!!!). Zjutraj ponavadi sploh noce nic jest ali pit, saj se ponoci dojiva od 3-4 krat, kar je grozno, in tako prvi obrok poje sele okrog 12 ure, pred tem pa mogoce malo mlekeca.

Drugace je vesela, potrpezljiva, prisrcna, vrti se kot vrtavka (trebuh-hrbet-trebuh), zelo rada je na trebuscku in tudi sedenje ji je zelo vsec, samo moram nekaj postavit za njo, saj se rada mece na hrbet. Sicer je zelo zdrava, samo zadnje case se ji pojavljajo na lickih in vratu rdeci, suhi flekci, ki si jih ponoci tudi praska, zato sva danes dali kri, da jo testirajo za mozne alergije. Meni se zdi, da je alergicna na kavcuk, ker ji je njena kavcukova duda (chicco) obribala licka-zdaj imamo silikonsko dudo.

No, ker ne spimo ponoci pa spi dvakrat na dan od 1-2 ur in takrat zadremam tudi jaz, ker sem ponavadi ful utrujena.
Glede pitja pa takole, ob vsakem obroku ji ponudim flasko in ponavadi rada pije, a le ce je razredcen sokec (1:4, jabolcni sok:voda), samo vode noce pit.

Toliko zaenkrat, upam da bodo vasi otrocki cimprej zdravi, in da moja Lara ne bo zbolela, ker ko ima zamasen nos se manj spi.

Pa pa

Tina

No punce pa se vam morava pridružiti tudi midve z mojo pikico.
Nazadnje, ko smo se merili, en mesec nazaj smo bili: 66,5cm in 7770g.
Gosto hrano sem ji prvič ponudila za Božič, a ne hitiva preveč. Trenutno sva na 2 obrokih dnevno, enega okoli 13h in drugega okoli 17h, kot pač znese. Do zdaj smo poskusili krompir, korenje, kolerabo, riž, jabolko in banano. Sem pa nekje prebrala, da je z zeleno zelenjavo bolje počakati do prvega leta, kaj pravite ve? Poje pa zelo različne količine, kot je pač pri volji. Sicer se še veliko dojiva, ponudim pa ji tudi vsaj 3x na dan čaj od Hippa po žlički ali pa pije kar iz enega od svojih plastičnih kozarčkov (kako jušno se sliši, ko zobek škreblja po kozarčku)
Trkam na les…do zdaj še nismo bili bolni ima pa danes nekam hripav glasek in upam, da nismo tudi mi kaj fasali…
Kot večina vaših malčkov tudi naša obožuje daljince in mobitele, bolje, da ga ne dobi v roko-gre direktno v usta, obužuje tudi reklame, bolj ko so pisane.. boljše so za jest in za mečkat, nora je tudi na knjigice pa tudi te mora vse prelizat. Na previjalni si daje nogice v usta. Obvlada pa že tudi kotaljenje iz trebuha na hrbet in obratno in sedi že čisto sama, in se sede tudi igra. Ko jo gledam, kar ne morem verjet, kako hitro rastejo in napredujejo ti naši malčki. Prejšnji tden smo šli na obisk k prijateljem, ki imajo 2mesečno punčko in zdela se mi je tako micena, sem že čisto pozabila kdaj je bila naša tako majhna…
Opažam pa, da je že malo trmasta, če ji kaj ni po godu se kar razhudi.
Zobek imamo že kak mesec in se mi zdi, da bo kmalu dobil družbo.
Zadnje čas zelo uživa v kopanju in z nogami tako brca, da voda kar pljuska iz banjice.
Veliko čeblja najraje bababa in tudi br dela da kar škropi na okoli….
Skratka, vsaj v eni stvari se verjetno strinjamo: KRASNI SO NAŠI MALČKI, ANE?

Lepo se imejte in pazite nase in na svoje malčke!

ps: sem se pa res hudo razpisala..

Lep pozdrav

Kar dobro smo.
Dečko je rahlega spanca in se doji 3-5 x na na noč. Tako, da smo po pol leta ugotovili kako izgleda če se ponoči ne spi večino časa.

Najbrž je vzrok njegova velikost in masa 80cm 9,5kg.

Razen suhe kože je zdrav in aktiven. Ima 6 zob vendar kotletov še ne je 😉.
Pije mleko in požirek soka iz kozarca na dan. Je zelenjavne kaše, jajček, banano, jabolko.
V stajci (šesterokotna stranica 1m zakon nabavili v ToysRus) se vrti kot vrtavka. Že sam sedi če ga posedimo. Začel je trenirati plazenje trenutno samo vzvratno.

Z mamico gresta na enourni sprehod po 12:00 po kosilu vendar je ob takih minusih to včasih kar avantura.

LP
Andrej

Zakja naj bi bilo bolje počakat z zeleno zelenjavo?

Mi uživamo skoraj samo to (špinača, brokoli, brstični ohrovt, bučke) in mali to naravnost obožuje. Poleg tega zlasti špinača pomaga uravnavati prebavo. Tudi prvi sine je to oboževal in jedel od 6m naprej.

Mimogrede: v svojem postu nisem napisala, da je očitno, da smo “prerasli” alergijo na mleko in ml.izdelke. Mali že 1 mesec ni več flekast (prej je bilo 4,5 mesecev kar hudo) in tako sva počasi začela z dodajanjem tudi teh jedi. Začela sva s hippovo kašico sadje+skuta (ker je tista skutica manj alergena in drugače obdelana), vmes sem mu dala malo navadne sladke smetane, pa so se flekci spet malo prikazali, zdaj ene parkrat pa tudi po sladki smetani ni več flekcev – kar smo zelo veseli. Tudi kisla smetana nam gre v slast, zlasti v špinači. Z jogurti še nismo začeli. Kaj pa ve, že daste malčkom jogurte?

Piki Miki baje ima zelena zel. največ barvil, se mi zdi da je to bil razlog….saj jaz tudi že razmišljam o brokoliju in špinači…se mi zdi, da kar preveč berem o tem in potem še sama več ne vem kaj bi bilo najbolje.. pa še zima je in res ni velike izbire zelenjave , sadja pa še manj komaj čakam domače hruške, pa slive pa bučke…
A skutko tudi že jeste?

New Report

Close