Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Farmacevt svetuje Jemanje vitamina D in drugih dopolnil

Jemanje vitamina D in drugih dopolnil

Spoštovani,

vem, da je bilo na temo vitamina D že veliko povedanega, pa vendar bi prosila za razjasnitev ene zadeve. Poleg vitamina D se letos veliko govori o pomenu jemanja vitamina C in cinka. Velikokrat se zgodi, da posameznik jemlje še kakšna druga dopolnila (omega3, B kompleks itd.). Ali je treba biti pri sočasnem jemanju omenjenih stvari na kaj posebej pozoren? Recimo, ko jemljemo kakšne druge tablete, velikokrat dobimo navodila, da mora med zaužitjem posameznih tablet miniti določeno časovno obdobje? Če jaz jemljem vitamin D in vitamin C (oboje v obliki tablet), ali lahko to vzamem sočasno ali je bolje, da ne?

Ali je bolje, da si omislim vitamin D, vitamin C in cink kot tri ločene produkte, ali kot kombinacijo?

Ali lahko pride do preobremenitve telesa z vitaminom D? Sprašujem predvsem za otroke (5 let, 9 let in 11 let). Ti jemljemo Floradixov Multivitamin sirup, če bi jim želela dati še vitamin D (tableta, 400 i. e.), ali je to smiselno ali se je bolje temu izogniti?

Najlepša hvala za odgovor.

Spoštovani,

kar se tiče jemanja vitamina D, vitamina C in cink ni problematično skupno jemanje in vam bo lažje, če si najdete pripravek ki vsebujejo vse skupaj oziroma če imate različne pripravke, jih jemljite skupaj. Ni potrebe po ločenem jemanju. Glede dodajanja vitamina D otrokom, ki ga omenjate pa glejte le, da bo skupni dnevni vnos vitamina D iz vseh pripravkov, ki jih prejemajo, med 600-1000 IU/dan.

Lepo vas pozdravljam,
Boštjan

asist. dr. Boštjan Martinc, mag.farm., spec. PE Lekarna Mirje Trg MDB 2 Lekarna Ljubljana

New Report

Close